VIDEO: Liviu Pancu, despre Sighişoara Medievală 2016: „Nonsens contemporan într-o lume medievală” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 622 Vizualizări

VIDEO: Liviu Pancu, despre Sighişoara Medievală 2016: „Nonsens contemporan într-o lume medievală”

111
Actorul şi regizorul Liviu Pancu, directorul artistic al Festivalului Sighişoara Medievală, a afirmat marţi, 26 iulie, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Mureş, că aşteaptă o înştiinţare oficială din partea Primăriei municipiului Sighişoara, instituţie al cărui primar a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că ediţia din acest an a festivalului nu se va mai desfăşura în perioada programată iniţial, respectiv 28-31 iulie, ci fie va fi amânată, fie nu va mai avea loc. Reprezentantul Asociaţiei Culturale „Teatrul Scena” a mai afirmat că ONG-ul pe care îl conduce va reacţiona în funcţie de respectiva comunicare instituţională în privinţa proiectului declarat iniţial câştigător la concursul de finanţări nerambursabile organizat de Primăria municipiului Sighişoara, în concordanţă cu prevederile Legii 350/2005.

Pasul 1: proiectul, declarat câştigător

„Trăiesc un nonsens contemporan într-o lume medievală”, a spus, în debutul conferinţei de presă, Liviu Pancu, care a recapitulat paşii făcuţi de Asociaţia Culturală „Teatrul Scena” înainte şi după câştigarea concursului de proiecte organizat de administraţia locală a municipiului Sighişoara. Astfel, proiectul depus de ONG-ul condus de Liviu Pancu a fost declarat câştigător, cu 65,6 puncte, şi urma să pună în scenă… în Cetatea Medievală, ediţia din acest an a Festivalului Sighişoara Medievală. „A fost pusă la dispoziţie suma de 500.000 lei pentru oricine din arte, cultură şi sport doreau să acceseze aceste fonduri nerambursabile, pe Legea 350. Subliniez acest lucru, pentru că Festivalul Sighişoara Medievală nu mai intra în atenţia organizării de către Primăria Sighişoara. Ea îşi pierdea funcţia de organizare, cu încredinţare sau atribuire directă, cum s-a întâmplat în anii precedenţi”, a afirmat directorul artistic al Festivalului Sighişoara Medievală, eveniment al cărui site a înregistrat, din 2012 până în prezent, peste 4,7 milioane de accesări.

Taxa de participare, mărul discordiei

Potrivit reprezentantului Asociaţiei Culturale „Teatrul Scena”, proiectul depus avea un deviz estimativ al încasărilor şi cheltuieilor, iar suma solicitată pentru organizarea evenimentului a fost de 130.000 lei. „Bugetul în totalitate al festivalului se duce la 400.000 lei, şi cred că undeva nu a fost citit cum trebuie proiectul. Noi nu am propus niciodată subînchirierea sau închirierea domeniului public. Este o taxă de participare a celor care vin cu standuri şi mai există o taxă de intrare la spectacol a celor care doreau să vină în perioada celor trei zile în cadrul festivalului”, a arătat Liviu Pancu.

Alegerile, cireaşa de pe coliva festivalului?

Totodată, Liviu Pancu a menţionat că potrivit regulamentului concursului de proiecte, după 22 iunie 2016, data la care i s-a comunicat oficial, printr-o adresă, că a câştigat competiţia pentru organizarea festivalului, contractul trebuia încheiat în termen de 30 de zile. Ceea ce nu s-a întâmplat, comunicarea pe această temă cu Primăria municipiului Sighişoara fiind, practic, inexistentă. „Am primit o hârtie în care am fost declaraţi calificaţi pentru organizarea festivalului. Din clipa respectivă s-a lăsat o linişte totală. E adevărat că au fost între timp alegerile”, a menţionat actorul şi regizorul, care a avut puterea să facă o glumă pe marginea organizării festivalului. „Cineva a avut o întrebare: oare la Cannes dacă sunt alegeri şi se întâmplă exact în timpul organizării festivalului, toţi artiştii mari de la Angelica Jolie, Brad Pitt, Robert de Niro care urmau să vină la festival nu mai vin pentru că între timp Consiliul Local nu a apucat să îşi transfere toate aceste informaţii şi competenţele de la unii la alţii?”, s-a întrebat, retoric, artistul.

Încă un gir, de la Comisia de contestaţii

Saga organizării Festivalului Sighişoara Medievală, eveniment patronat de Casa Regală a României, a continuat cu analiza contestaţiilor, respinse de o comisie de contestaţii. „Contestaţiile au fost depuse nu pe proiectul Sighişoara Medievală, ci pe proiectul de fonduri nerambursabile pentru organizarea acestui festival. Practic, noi primeam a doua oară o titularizare pe ceea ce însemna organizarea festivalului”, a precizat Liviu Pancu, care a subliniat că ONG-ul pe care îl conduce s-a conformat în totalitate caietului de sarcini şi regulamentului adoptat de Consiliul Local Sighişoara.

Lovitura de graţie, dată de Comisia juridică

În afara regulamentului şi în afara concursului, a susţinut apoi Liviu Pancu, a apărut Comisia juridică din cadrul Consiliului Local, alcătuită din consilierii locali Bogdan Ioan Burghelea (UIPS), Toth Tivadar (UDMR) şi Ovidiu Daniel Matei (PSD), care nu are competenţe şi se pronunţă”, care a decis că festivalul nu poate avea loc în forma actuală de (auto)finanţare. „Nu ni s-a comunicat nimic, mutare, amânare, anulare nu am primit absolut nimic până acum. Ne-am trezit că în spaţiul media se configurează ideea că proiectul nostru, care a câştigat şi a trecut de două etape de evaluare, ar avea nereguli şi suspiciuni. Aici spun că e un nonsens contemporan într-o lume medievală. Deci tu îl declari câştigător pe un regulament şi apoi vine o comisie care nu e abilitată (comisia juridică a Consiliului Local – n.r.) în a evalua, în a urmări contestaţiile să spună că, de fapt, nu este funcţional”, a afirmat artistul.

Nicio strategie pentru continuitate

Informaţiile prezentate reprezentanţilor mass media de Liviu Pancu au fost confirmate de juristul Asociaţiei Culturale „Teatrul Scena”, Cristian Mitre, care a intrat în direct prin telefon cu jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă, cu precizarea că introducerea taxei de participare în bugetul festivalului este legală şi în conformitate cu caietul de sarcini şi regulamentul concursului de proiecte organizat de Primăria municipiului Sighişoara.

De asemenea, Liviu Pancu a menţionat că din punctul său de vedere data organizării festivalului nu poate fi mutată deoarece concursul de proiecte vizează o anumită sesiune calendaristică, iar „mutarea” evenimentului, respectiv a bugetului de la o dată la alta ar putea fi considerată ca fiind deturnare de fonduri.

Nu în ultimul rând, directorul artistic al Festivalului Sighişoara Medievală a scos în evidenţă lipsa unei strategii pentru asigurarea continuităţii evenimentului, considerat primul festival medieval – spectacol cu propria producţie din Europa. „Dacă noi nu am fi depus proiect anul acesta – asociaţia cu care am fost anul acesta în competiţie a fost descalificată pentru că nu a avut toate actele la dosar – Festivalul Sighişoara Medievală nu se întâmpla. Nu a fost o strategie legată de acest festival, ca indiferent de cine depune, dacă vine vreo asociaţie sau nu, el să se întâmple. Dacă noi n-am fi intrat în competiţie pe fonduri nerambursabile, practic festivalul nu se întâmpla”, a conchis Liviu Pancu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE