Finanţare pentru copiii cu nevoi speciale din învăţământul de masă Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

Finanţare pentru copiii cu nevoi speciale din învăţământul de masă

111Consiliul Judeţean Mureş va finanţa drepturile copiilor, elevilor sau tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă din nouă unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş, pentru anul 2016, cu suma totală de 449.667 lei. Decizia a fost luată cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru care a avut loc joi, 28 iulie.

Situaţia, centralizată de ISJ Mureş

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, printr-o Hotărâre de Guvern din 16 iunie 2016, judeţului Mureş i-a fost alocată, în trimestrul III al acestui an, suma de 913.000 lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea drepturilor copiilor, elevilor sau tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, urmând ca aceste sume să fie repartizate pe unităţi administrativ-teritoriale prin hotărâre de Consiliu Judeţean. „Prin adresa nr. 5223/14 iulie 2016, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, ţinând seama de prevederile articolului 2, alineatul 5 din Metodologia de alocare a sumelor necesare acordării drepturilor de care beneficiază copiii, elevii sau tinerii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, ne înaintează situaţia centralizatoare privind beneficiarii pe grupe de vârstă şi a zilelor de şcolarizare în anul şcolar 2015 – 2016, ianuarie – iunie 2016, respectiv anul şcolar 2016 – 2017, septembrie – decembrie 2016, întocmită în baza situaţiilor nominale transmise de către unităţile şcolare de pe raza unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţ”, a precizat Péter Ferenc.

Astfel, au fost acordate următoarele sume: 292.487 lei către municipiul Târgu-Mureş, 41.994 lei către comuna Mica, 37.763 lei către oraşul Luduş, 35.963 lei către comuna Găneşti, 30.531 lei către municipiul Sighişoara, 3.466 lei către comuna Cristeşti şi 3.403 lei către oraşul Iernut, 2.387 lei către oraşul Sărmaşu şi 1.673 lei către comuna Glodeni.

Comisie propusă de Csép Éva-Andrea

Înainte de vot, consilierul UDMR Csép Éva-Andrea (Comisia social culturală a Consiliului Judeţean Mureş), şi-a manifestat nedumerirea cu privire la numărul mic al unităţilor administrativ-teritoriale care vor beneficia de finanţarea drepturilor copiilor, elevilor sau tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă şi a propus înfiinţarea unei comisii care să faciliteze informarea primăriilor din judeţ cu privire la existenţa drepturilor respective. „Am purtat discuţii cu conducerea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Mureş care eliberează aceste certificate şi am aflat că în evidenţa instituţiei figurează aproximativ 750 de copii care au acest fel de certificat. Sunt convinsă că această finanţare, care constă în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei este de mare ajutor pentru aceste familii. Având în vedere că doar nouă unităţi administrativ-teritoriale figurează în anexa proiectului de hotărâre din cele 102 ale judeţului, constat că nu toţi copii care au dreptul la această finanţare vor beneficia de ea, deocamdată doar 160 de copii conform anexei. Propun să se constituie o comisie care în viitor să găsească modalitatea prin care Consiliul Judeţean să asigure facilitarea informării beneficiarilor privind drepturile cuvenite conform legislaţiei din domeniul social. Astfel, s-ar putea evita ca din cauza lipsei de informare posibilii beneficiari ai situaţiilor asemănătoare să decadă din drepturi”, a menţionat Csép Éva-Andrea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE