Share

Home / Sanatate / La Mulţi Ani salvatorilor din serviciile de Ambulanţă!

La Mulţi Ani salvatorilor din serviciile de Ambulanţă!

111Miercuri, 11 februarie 2015, la ora 16.20, Camera Deputaţilor în calitate de for decizional a votat Iniţiativa legislativă a unui senator PSD, privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România (http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=12329), cu 276 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri. Iniţiativa a fost transformată astfel în Legea 22/2015, publicată în Monitorul Oficial din 10 martie 2015.

Ziua de 28 iulie are o semnificaţie importantă pentru Serviciile de Ambulanţă, prima ambulanţă apărând în 28 iulie 1906 din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. Echipajul era alcătuit din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de dr. Minovici. Deviza sub care a apărut acest serviciu a fost: “Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor”.

Începând cu 1 august 1907, Salvarea a început să funcţioneze regulat fiind pusă în practică pregătirea în Salvare a studenţilor din anii mari ai Facultăţii de Medicină.

În Primul Război Mondial, Societatea de salvare a participat activ, numărul de intervenţii în Bucureşti şi Iaşi fiind de 148.798 de cazuri.

În 1931, apare pentru prima dată conceptul teoretic de “împingere a actului medical calificat la locul accidentului” lansat de profesorul Nicolae Minovici.

În 1948 apare Staţia de Salvare a Municipiului Bucureşti, prin naţionalizarea salvării.

În 1995, staţiile de salvare judeţene devin Serviciile Judeţene de Ambulanţă.

În cei 110 de activitate, profesioniştii serviciilor de Ambulanţă au salvat milioane de vieţi, contribuind astfel la păstrarea stării de sănătate a românilor.

În fiecare an, în cele peste 2.500.000 de intervenţii, cei peste 12.000 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă trebuie să fie mândri de munca lor şi de tradiţia acestei instituţii.

În acest an, al împlinirii frumoasei vârste de 110 ani, în această perioadă în care sistemul de sănătate din România trece printr-o reală criză, să încercăm toţi să fim alături de profesioniştii din Ambulanţă, medici, asistenţi, şoferi, de cei care îşi sacrifică sănătatea lor pentru a ne da nouă, tuturor, sănătate.

La Mulţi Ani!

 

Conf. univ. dr. Florin BUICU

Disciplina Sănătate Publica şi Management – UMF Târgu-Mureş

Deputat PSD de Mureş

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

PROGRAMUL COMPLET. În acest weekend Festivalul Văii Mureșului sărbătorește 15 ani de tradiții alături de invitați de excepție.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Mureșului” organizează în perioada 27-28 Iulie a XV-a ediție a …

Share
Share