Liberalii, îngrijoraţi de amânarea rectificării de buget la Aeroport. Răspunsul lui Péter Ferenc Administratie
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 727 Vizualizări

Liberalii, îngrijoraţi de amânarea rectificării de buget la Aeroport. Răspunsul lui Péter Ferenc

111Consilierul judeţean liberal Nadia Raţă a susţinut o alocuţiune joi, 28 iulie, în plenul Consiliului Judeţean Mureş, în numele grupului de consilieri judeţeni PNL, pe tema retragerii punctului 4 de pe ordinea de zi, care viza rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Aeroportului Internaţional „Transilvania” Târgu-Mureş, proiect în cadrul căruia se prevedea alocarea sumei de 2,8 milioane lei pentru achiziţionarea unei autospeciale de stins incendii.

De asemenea, consilierul judeţean Nadia Raţă a atras atenţia cu privire la lipsa de transparenţă în cazul a două proiecte de hotărâre care în ziua şedinţei, respectiv joi, 28 iulie, nu erau făcute publice pe site-ul Consiliului Judeţean Mureş, www.cjmures.ro.

Nadia Raţă: „Retragerea punctului 4 de pe ordinea de zi, creează grave prejudicii Aeroportului”

Redăm în rândurile următoare conţinutul integral al textului care a fost prezentat doar parţial, de consilierul judeţean Nadia Raţă, deoarece preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a invocat bugetul insuficient de timp aflat la dispoziţia consilierilor judeţeni pentru prezentarea integrală a documentului.

Domnule Președinte,

Domnilor vicepreședinți,

Stimați colegi,

Grupul de consilieri PNL dorește să atragă atenția și asupra unui fapt deosebit de grav și fără precedent în ultimii ani: până la ora începerii ședinței de astăzi, pe site-ul Consiliului Județean nu s-au publicat două proiecte de hotărâri deosebit de importante pentru dezvoltarea județului Mureș: este vorba despre proiectul de rectificare a bugetului Aeroportului și despre proiectul de rectificare a bugetului Consiliului Județean Mureș.

Retragerea punctului 4 de pe ordinea de zi, creează grave prejudicii Aeroportului Internațional „Transilvania” și dezvoltării județului Mureș, pe termen scurt, mediu și lung.

Rectificarea bugetului Aeroportului, aflată inițial pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, presupunea două obiective deosebit de importante:

  • Alocarea unei sume pentru achiziționarea unei autospeciale pentru stingerea incendiilor, obligatorie pentru recertificarea Aeroportului
  • Alocarea unei sume pentru întocmirea cererii de finanțare și documentația aferentă pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, în vederea reabilitării pistei Aeroportului

În luna aprilie 2016, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a efectuat un audit la Aeroportul „Transilvania”, în timpul căruia s-a cerut efectuarea unui exercițiu cu autospeciale de intervenție. În timpul exercițiului, nu a funcționat instalația de împrăștiere a agentului de stingere. Timpul de intervenție și defecțiunile constatate au dovedit că se poate asigura doar categoria 5 în evaluarea Aeroportului, acesta având în prezent categoria 7.

În acest moment, Aeroportul „Transilvania” se află într-un plan de conformare. Conform acestuia, Aeroportul este obligat ca, până în luna octombrie 2016, să depună la Autoritatea Aeronautică Civilă Română dosarele cu privire la dovezile aferente conversiei certificatului de aerodrom.

Ulterior depunerii acestor documente, va urma un audit, care se va întinde pe perioada a cel puțin două luni de zile.

Documentele care trebuie depuse până în luna octombrie trebuie să explice toate măsurile întreprinse pentru rezolvarea neconformităților constatate, inclusiv procedura de achiziționare a unei autospeciale. Procedura de achiziționare a unei autospeciale de intervenție este extrem de complexă, având în vedere inclusiv nevoia fabricării acesteia, pe baza normelor internaționale impuse în domeniu.

În cazul în care nu ne vom încadra în acest plan de conformare până în luna octombrie, Aeroportul Internațional „Transilvania” nu va fi recertificat, fapt care va duce la retragerea principalului operator și va periclita negocierile cu alți operatori care pot să vină la Târgu-Mureș. Riscăm astfel să avem restrângerea cvasitotală a zborurilor interne și internaționale, putând să fim puși în situația de a avea maximum o aterizare pe lună a unui planor.

În aceeași situație ne vom afla și în cazul în care nu vom începe demersurile pentru întocmirea documentației pentru cererea de finanțare și a documentelor aferente pentru aplicarea în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Axa de finanțare pentru acest tip de proiecte este deschisă, ceea ce înseamnă că astăzi, prin rectificarea bugetului aeroportului, am fi putut aloca suma necesară demarării procedurilor de reabilitare a pistei.

Aceste neajunsuri grave în pregătirea ședinței de astăzi dovedesc o lipsă de preocupare din partea Executivului dar și o lipsă gravă de transparență în comunicarea documentelor publice, în discordanță cu practica din ultimii ani. Nu trebuie să uităm faptul că, la începutul anului 2016, Consiliul Județean Mureș a fost dat ca exemplu de bună practică în transparența decizională, în urma unei analize a Guvernului României.

Așteptăm o reacție din partea dumneavoastră și la acest punct, în cel mai scurt timp posibil.

În acest moment însă, vă solicităm reintroducerea punctului 4 pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, grupul de consilieri județeni ai Partidului Național Liberal nu va vota ordinea de zi.

Vă avertizăm, în același timp, în legătură cu responsabilitatea pe care v-o asumați în privința consecințelor expuse anterior în privința Aeroportului Internațional „Transilvania”.

Vă mulțumesc!”

112

Péter Ferenc: „S-au ridicat anumite semne de întrebare, fiind vorba de o maşină de pompieri foarte scumpă”

Reacţia preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş nu a întârziat, Péter Ferenc explicând consilierilor judeţeni şi participanţilor la şedinţă motivul pentru care punctul 4 a fost scos de pe ordinea de zi. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, fiind vorba despre o sumă de bani considerabilă, conducerea instituţiei a solicitat lămuriri în acest sens din partea unor experţi, iar după clarificarea situaţiei, în termen de maxim o săptămână, proiectul de hotărâre va fi discutat într-o şedinţă extraordinară. „Am cerut scoaterea punctului 4 de pe ordinea de zi, în legătură cu modificarea bugetului, deoarece s-au ridicat anumite semne de întrebare, fiind vorba de o maşină de pompieri foarte scumpă. Încă nu am primit o mulţime de răspunsuri în legătură cu acest subiect. Nu dorim să nu aprobăm acest proiect de hotărâre, ci doar să îl amânăm pentru câteva zile, dacă este necesar chiar săptămâna viitoare vom face o şedinţă extraordinară pentru aprobarea acestui proiect de hotărâre. Momentan consider că este vorba de bani foarte mulţi, de 2,8 milioane lei care s-au solicitat pentru cumpărarea unei autospeciale pentru stingere a incendiilor. E o sumă foarte mare şi consider că este foarte important ca prima dată să consultăm specialiştii din domeniu şi după aceea să aprobăm această modificare de buget pentru Aeroport. Totodată, consider că nu era atât de important ca astăzi să se voteze, dacă în şase luni de zile nu s-a reuşit, bugetul fiind aprobat la începutul anului. La începutul anului a fost aprobată cumpărarea unei maşini de stingere a incendiilor şi cumpărarea unei maşini multifuncţionale de deszăpezire. Am primit răspuns din partea managementului aeroportului că oricum în acest an nu se mai poate folosi maşina multifuncţională de deszăpezire şi atunci banii alocaţi pentru maşina de deszăpezire îi realocăm pentru maşina de stins incendii, crescând acest buget de la 1,3 la 2,8 milioane lei. Pentru mine este un semn de întrebare pe care îl doresc să îl clarific, după care vom face o şedinţă extraordinară şi vom supune votului şi acest punct de pe ordinea de zi”, a declarat Péter Ferenc.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE