Home / Administratie / POL a solicitat ședințele bilingve în CL Tîrgu Mureș, UDMR a dat replica

POL a solicitat ședințele bilingve în CL Tîrgu Mureș, UDMR a dat replica

Distribuie

Foto 1 buna

Noul Consiliu Local Tîrgu Mureș s-a întrunit în prima ședință ordinară după constituirea sa la sfârșitul lunii iunie. Pe ordinea de zi au predominat proiectele de hotărâre privind actualizarea componenței unor comisii prin desemnarea aleșilor actuali în acestea. Ordinea de zi a fost completată cu proiectul privind aprobarea costului mediu de întreținere pentru copiii ce frecventează creșa în anul școlar 2016 – 2017, a prețului maxim de pornire la licitație, a exploatării și transportului masei lemnoase ce urmează a fi recoltată în anul 2016 din fondul forestier proprietate a municipiului, a contului de execuție al bugetului local pe primul semestru, respectiv a unor planuri urbanistice zonale (PUZ-uri). De asemenea, aleșii au validat dispozițiile de primar privind modificarea bugetului municipiului pentru finanțarea cheltuielilor salariale ale personalului din școlile târgumureșene.

 


Armonie bilingvă în CL Tîrgu Mureș

 

La rubrica diverse care a avut loc la finalul ședinței de CL Tîrgu Mureș, tonul intervențiilor l-a dat fostul viceprimar Peti Andrei, care a accentuat importanța discutării și apoi aprobării rectificării bugetare, proiect de hotărâre propus în regim de urgență și retras de pe ordinea de zi din cauza neavizării în comisiile de specialitate ale CL.
“Să discutăm aplicat pe aceste propuneri, probabil vor fi și alte propuneri, de aceea consider foarte important să începem cât de devreme pentru a nu periclita activitatea de zi cu zi a serviciilor deconcentrate și a instituțiilor din subordine, deci, implicit, noi suntem deschiși și vă solicităm să ne sprijiniți ca începând de mâine deja să demarăm discuțiile și să avem și dacă se impune o ședință extraordinară, exclusiv cu tema rectificării bugetului”, a solicitat Peti Andrei.
A doua intervenție i-a aparținut consilierului local al Partidului Oamenilor Liberi POL Mark Christian Hermann. Întemeiat pe prevederile constituționale și legislative, acesta a cerut Executivului să asigure bilingvismul la ședințele deliberativului local, adică tradus altfel respectarea Constituției și a legilor vechi și de 15 ani.
“Solicităm în mod respectuos punerea în aplicare ad-litteram ale actelor normative invocate și, pe cale de consecință, să asigurați cadrul tehnic, mai concret dispozitivul de transmitere și traducere simultană în sala de ședinte a Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureș, respectiv asigurarea prezenței permanente a unui traducător autorizat în vederea facilitării folosirii limbii materne pentru consilierii de etnie maghiară și a traducerii simultane în limba română în cadrul ședințelor de consiliu local. Practica traducerii simultane a ședințelor de consiliu local prin intermediul unui translator deja există și funcționează în mai multe unități administrativ-teritoriale din România, de exemplu în localitățile Sălățig – Sălaj, Avrig – Satu Mare, Covasna din județul Covasna, Sângeorgiu de Pădure – Mureș, Sfântu Gheorghe – Covasna, Miercurea Ciuc – Harghita”, a solicitat acesta.
Interesant, cel care s-a simțit lezat de cerere a fost Peti Andrei, care a catalogat intervenția noului său coleg drept o declarație politică.
“În afara declarațiilor politice, o să se convingă colegii noi că totuși în administrația publică locală este foarte multă birocrație și trebuie să fii foarte consecvent și să cunoști foarte bine instrumentele și cadrul legal prin care poți să atingi scopurile și obiectivele prevăzute de acte normative. În perioada trecută s-au făcut foarte multe demersuri și, așa cum și dvs. v-ați convins, chiar grupul nostru politic UDMR a făcut toate demersurile să pună în aplicare drepturile prevăzute de Constituție și diferite acte normative din România. Prin acest mod s-a reușit punerea în bugetul local a achiziționării aparatului de traducere, s-a și achiziționat, s-au făcut demersuri pentru a angaja traducător simultan, deocamdată nu știm din ce cauză a picat această procedură. Primăria Tîrgu Mureș are angajat translator autorizat, dar care din păcate nu întotdeauna a respectat nivelul de traducere, mai ales a termenilor din terminologia specială”, a fost replica lui Peti.
Mark Hermann Christian a solicitat din nou cuvântul pentru a sublinia că acel aparat de traducere nu a fost achiziționat, iar impedimentele invocate de liderul fracțiunii UDMR nu există. Ba mai mult, ne-am putut delecta cu o mică mostră de cum se pot muta niște bani spre interesele unor persoane din aparatul administrativ al Executivului. Interese piperate, de altfel.
“Domnul Peti vorbește aici despre niște evenimente administrative, am impresia că căutăm pretexte ca să nu facem. Situația de fapt este că nu există niciun impediment legat de transpunerea deja de la următoarea ședință de consiliu, dacă nu are primăria un aparat conform cerințelor tehnice actuale, cred că se poate închiria de la universitate sau dintr-un alt loc și cel mai interesant este că a fost prevăzut în bugetul pe care într-un final l-am respins cu toții în comisiile de specialitate, apare acolo un dispozitiv de transmitere date, acesta era un dispozitiv complet de sonorizare, de traducere simultană din maghiară în română ș.a.m.d., acest dispozitiv a fost minusat și exclus din bugetul prevăzut inițial, directorul executiv al Primăriei, am fost la o discuție cu el cu colegul meu Radu Bălaș, ne-a confirmat că este vorba de un dispozitiv de traducere simultană la care s-a făcut în final rabat, s-a renunțat la el, pentru a include în buget un autoturism de lux Skoda Octavia, în valoare de 157 de mii de lei, adică 35.000 de euro, deci nu cred că nu putem să trecem în sfârșit de aceste impedimente, care nu există de fapt. Declarația mea și modul în care am citit eu această cerere, vreau să precizez că nu a fost o declarație politică, a fost un demers administrativ”, a punctat Mark Christian Hermann.
Directorul care a solicitat achiziționarea unei Skoda este Korpady György, deși până și primarul Dorin Florea sau consilierul său Claudiu Maior se mulțumesc cu un Duster.
Până la urmă, disputa s-a încheiat cu Bakos Levente susținând că în CL nu se face politică și că ar trebui stabilit în regulament când se fac astfel de intervenții – declarații, iar Radu Bălaș – cel de-al doilea consilier POL, replicând că nu e o declarație politică, ci o solicitare normală, o dovadă de multiculturalitate.
Ultima intervenție i-a aparținut celui de-al treilea reprezentant al POL, Gyorfi Julia, spre nemulțumirea, încă o dată, a președintelui de ședință Bakos Levente, care ar vrea limitate intervențiile din același partid.
Gyorfi Julia a remarcat scurt plecarea din timpul ședinței a primarului Dorin Florea, care a asistat pentru câteva minute la discuții ca apoi să se retragă la fel de discret cum a venit și fără să facă vreo remarcă sau să intervină.
“În calitate de consilier eu mi-aș dori să ne respecte și să rămână până la sfârșitul ședinței, ca să discutăm face to face (n.a. față în față) problemele”, a spus alesul local POL.
Bakos Levente a replicat că nu e de datoria primarului să asiste la ședințe, însă ar fi de dorit să participe.
Și acestea fiind spuse, prima ședință s-a încheiat.

Ligia VORO

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.