Ziua Imnului Naţional al României, la Tîrgu Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 433 Vizualizări

Ziua Imnului Naţional al României, la Tîrgu Mureș

 

Educația patriotică lipsește cu desăvârșire, dovadă numărul mic, foarte mic, atât cât să se-adune de-o poză, al participanților la Ziua Imnului Naţional al României. Sărbătoarea a fost marcată printr-o ceremonie publică în Piaţa Teatrului din Tîrgu Mureş, fără mici și bere, și probabil tocmai de aceea nu a fost pe ”gustul” mureșenilor. Trist, dar adevărat, a fi patriot nu înseamnă să porți ia românească când te afișezi prin centru sau să postezi pe pagina de facebook tricolorul, ca fotografie de copertă.

Cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Garnizoana Tîrgu Mureş, cu sprijinul Consiliulul Judeţean Mureş şi al Primăriei municipiului Tîrgu Mureş a organizat în data de 29 iulie, începând cu ora 10.00, o ceremonie publică în Piaţa Teatrului din Tîrgu Mureş.

”Imnul național, alături de drapelul național, de stemă și sigiliu, este unul din simbolurile de bază ale României. Radu Paraschivescu spunea că, puține lucruri exprimă mai bine coliziunea unei nații, decât atitudinea în fața imnului național. Ziua de 29 iulie este dedicată cinstirii Imnului Național al României „Deșteaptă-te Române!”. Să onorăm aşadar, acest simbol național nu doar astăzi, ci şi în fiecare zi, prin faptele şi gândurile noastre. La Mulţi Ani Imnului Naţional, La Mulţi Ani România!” a precizat Lucian Goga, prefectul județului Mureș.

2

Ramona Păcurar, director al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Mureş, a vorbit despre semnificația versurilor, amintind un scurt istoric al imnului național și semnificațiile acestuia. ” Înaltele idei de iubire față de patrie și libertate exprimate într-un mod atât de pregnant în Deșteaptă-te Române, au făcut ca poemul lui Andrei Mureșanu, imnul revoluționar pe care Nicolae Bălcescu îl numea Marseilleza românilor, să aibă ecou nu numai în contextul istoric în care a fost creat, ci să dăinuie în memoria afectivă a  românilor, care l-au ales să le reprezinte țara în mod oficial, alături de drapelul tricolor. Să ne bucurăm, așadar, de această serbare și să mulțumim prin bucuria noastră înaintașilor  pentru acest simbol național, căruia suntem obligați, dar mai ale onorați să-i dăm cinstire nu doar de ziua lui, ci în fiecare zi din an” a declarat Ramona Păcurar.

DSC_1289
Alături de militarii Ministerului Apărării Naţionale, la activităţi au participat efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş „Colonel Sabin Motora” şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” Mureș. În deschiderea ceremoniei, un sobor de preoți au rostit o Binecuvântare și Rugăciune pentru poporul român, urmată de o scurtă alocuțiune a prefectului județului Mureș, Lucian Goga, privind semnificația evenimentului .

”În primul rând, Imnul Național reprezintă unul dintre simbolurile statului național unitar român. Fiecare popor are imnul lui, așa și noi astăzi sărbătorim ziua Imnului Național. Imnul până la urmă îi reprezintă pe români, așa cum știm să ne dovedim românismul, să ne facem cunoscuți. E bine să întărească cultura poporului român și până la urmă întărirea românismului este țelul nostru al tuturor”, a declarat Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

Un recital de poezie cu tematică adecvată a fost susținut de actorul Nicu Mihoc, directorul executiv al Asociației Independent Teatru-Liga. Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului național.

Să taci și să faci. Pentru țară

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11. Există mai multe variante de intonare a imnului. În interpretare vocală prescurtată, acesta se reduce la strofele 1, 2, 4 şi 11 ale poeziei. În interpretarea fanfarelor sau a altor formaţii instrumentale, muzica imnului naţional se intonează o singură dată.

Deputatul Vasile Gliga ne-a explicat despre modul în care el înțelege Imnul și sărbătorește această zi importantă. „Cred că nu putem vorbi de Imnul Național fără să ținem cont de prima propoziție ”Deșteaptă-te române”. E cel mai bun imbold pentru români. Ceea ce a spus Nicu Mihoc, că am decis să tac, să fac ceva pentru oameni, și după aceea să vorbesc și să apăr țara, eu m-am regăsit pe deplin. E o zi importantă, fiecare dintre noi trebuie să analizeze vers cu vers acest imn. Atunci poate noi în județul Mureș am fi mai uniți pentru a putea realiza proiectele mari cum ar Barajul de la Răstolița, centura de ocolire a Târgu Mureșului, magistrala de apă pe zona de câmpie sau autostrada spre Cluj Napoca.”, a declarat președintele PSD Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE