Invitație la „telekinarea” trecutului în viitor Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 219 Vizualizări

Invitație la „telekinarea” trecutului în viitor

Proiecte pentru transformarea Castelului Teleki din Gornești într-un centru cultural activ

În cadrul proiectului Școala de vară la Castel, desfășurat în perioada 19-29 iulie, la Castelul Teleki din Gornești, au fost implicați 13 îndrumători și 26 de tineri participanți, studenți la diferite specializări. Aceștia s-au împărțiți în trei echipe, fiecare propunând un plan de dezvoltare și valorificare a domeniului din Gornești. Toate cele trei proiecte au privit domeniul în ansamblu său, venind cu idei pentru realizarea de activități culturale, turistice și economice atât în clădirea castelului și în curtea acestuia, cât și în parcul dendrologic. Proiectele presupun transformarea domeniului pentru a fi deschis publicului larg pe o perioadă de o jumătate din an, în perioada primăvară-vară. În ultima zi a „Școlii de vară la Castel”, cele trei echipe și-au prezentat propunerile în cadrul conferinței de presă organizată în Cetatea Medievală din Tîrgu-Mureș, în prezența contelui Kálmán Teleki, președintele Asociației Castel Teleki și proprietarul domeniului din Gornești.

KODAK Digital Still Camera
Oana Petrescu

Muzeu, teatru, film, școală internațională, apartamente de închiriat și escape room

Oana Petrescu a fost prima care a luat cuvântul prezentând ideile echipei sale. „Propunerea nostră este realizarea unui spațiu multifuncțional, adresat unei game estinsă grupuri țintă. Acest spațiu multifuncțional este în principal axat pe un profil specific de cursuri de film și de dramaturgie și activități conexe în strânsă relaționare cu acest profil specific”, a descris aceasta în termeni generali proiectul echipei sale, apoi a intrat în detalii. Echipa pe care a reprezentat-o Oana Petrescu a propus realizarea unui muzeu în incinta castelului, dezvoltarea de parteneriate cu festivaluri de teatru și film, amenajarea unor apartamente pentru a fi închiriate turiștilor și a unui escape room în pivnița castelului. Punctul central al proiectului lor este dezvoltarea unei școli internaționale, care să ofere cursuri de teatru, film, coregrafie, scenografie, urmând să se desfășoare în lunile iulie-august. „Justificarea acestui program vine, în primul rând, din nevoia de fonduri”, a explicat Oana Petrescu. „Este foarte important de menționat că în directă legătură cu acestă academie de la castel, am gândit o serie de ateliere comunitare care să faciliteze interacțiunea dintre elita culturală și comunitatea locală”, a adăugat aceasta.

KODAK Digital Still Camera
Dana Ungur

Revitalizarea castelului prin restaurare

A urmat, Dana Ungur, reprezentanta celei de a doua echipe care și-a prezentat proiectul. „Dorim restaurarea și revitalizarea, pentru acest lucru căutăm studenți, artiști și meșteșugari. Ce le oferă proiectul nostru? Calificare profesională, practică, vacanțe alternative și șansa de participa la contruirea unei case de vis”, a spus Dana Ungur. Propunerile acestei echipe au fost axate pe căutarea de modalități prin care să-și atingă obiectivul principal, restaurarea și revitalizarea castelului. „Noi vrem și ofertă și activitate. De ce să aștepți după o sumă mare de bani și după un proces lung de restaurare, ca după aceea să poți să ai activitate? Când poți foarte bine să transformi restaurarea obiectivului în subiectul activității sale”, a explicat Dana Ungur. „Metoda principală de activitate pe care am ales-o este workshop-ul. Vor fi de două feluri, profesionale și turistice”, a adăugat aceasta. Echipa pe care o reprezintă își dorește, de asemenea, amenajarea de spații comerciale, de ateliere, repunerea în funcțiune a bibliotecii castelui, zone pentru workshopuri de grădinărit și zone destinate copiilor. „În final, vă așteptăm să faceți parte din mișcarea noastră de Telekination, vă invit să telekinăm trecutul în viitor, vă mulțumesc”, a încheiat Dana Ungur.

KODAK Digital Still Camera
Cristina Labo

Centru cultural multifuncțional

Apoi, a vorbit Cristina Labo, care a prezentat propunerile echipei sale. Aceștia își doresc reactivarea funcției Castelului Teleki  de nucleu cultural al zonei, prin utitlizarea sa centru cultural multifuncțional. „Ne-am bazat acest concept pe ideea că familia Teleki a reprezentat întotdeauna un promotor al culturii în zonă”, a spus Cristina Labo. „Activitatea noastră se adresează unui public larg, artiști, turiști, dar și comunității locale”, a adăugat Cristina. Echipa acesteia s-a gândit la organizarea unei serii de activități pe care le-au împărțit în patru categorii. Expoziții temporare și permanente, prin amenajarea unei galerii de artă, atât în interior cât și în interior. A doua categorie este reprezentată de evenimente cum ar fi baluri, concerte și proiecții de film, apoi au propus organizarea de activități educative, școli de vară și cursuri pentru copii. De asemenea, aceștia își doresc dezvoltarea unor programe de rezidență artistică. Își doresc ca artiști internațional să lucreze în spațiile castelului, urmând ca „o parte din lucrările realizate să rămână în interiorul castelului, ceea ce va contribui la dezvoltarea unei colecții permanente de artă contemporană, iar alte câteva lucrări propunem să fie vândute în cadrul unor licitații realizate în programul balurilor pe care le propunem să fie organizate la Castelul Teleki”, a detaliat Cristina Labo.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE