VIDEO: Ateliere de meşteşuguri, la casa alegorică a Consiliului Judeţean Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 162 Vizualizări

VIDEO: Ateliere de meşteşuguri, la casa alegorică a Consiliului Judeţean Mureş

cj 1Una dintre cele mai atractive case alegorice amenajate cu ocazia Festivalului Văii Mureşului organizat la Răstoliţa, între 30-31 iulie, a fost cea a Consiliului Judeţean Mureş. Călin Bogătean, referent cultural în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Mureş, ne-a oferit detalii suplimentare despre prezenţa Judeţului Mureş la festivalul de pe platoul „La Alei”.

Reporter: În ce constă oferta culturală pentru vizitatorii casei alegorice a Consiliului Judeţean Mureş?

Călin Bogătean: În aceste două zile, casa alegorică a Consiliului Judeţean Mureş conţine mai multe ateliere, unul reprezentat de meşterul sticlar Alexandru Rotar, un atelier de icoane pe sticlă pentru copii coordonat de mine, de meşterul iconar Elena Costinaş şi de colega mea Anna Naznan şi un atelier de împletituri, unde se confecţionează diverse împletituri cu mărgele, brăţări. De asemenea, pentru vizitatorii casei alegorice mai avem un atelier, coordonat de doamna Dorina Frenţ, de cusut ii. Pe parcursul acestor două zile de festival, vizitatorii au posibilitatea să îşi aducă copii, care au şansa să înveţe diferite meşteşuguri, iar părinţii pot admira diverse tehnici pe care noi le abordăm şi desigur pot urmări activitatea fiecărui meşter în parte.

Rep.: De ce sunt importante tradiţiile populare, respectiv perpectuarea lor?

C.B.: Aceste tradiţii sunt importante în primul rând pentru că duc mai departe ceea ce noi am preluat de la moşii noştri, şi alte ţări acum se zbat din răsputeri ca să relanseze, să reînfiinţeze aceste ateliere şi meşteşuguri care nouă ne sunt atât de dragi şi dacă noi nu facem acest lucru cu siguranţă că în viitor multe dintre ele se vor pierde. Aşa cum ştim, icoana pe sticlă la sat a fost foarte importantă ca şi meşteşug şi sunt ferm convins că aceste ateliere pe care le facem şi altele pe care Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională le coordonează sau le derulează în parteneriat cu alte instituţii duc mai departe şi relansează meşteşugurile. Cu siguranţă că dintre cei care au un parcurs şi întâlnesc această tehnică, mulţi le vor aplica mai departe şi vor şti că vin undeva de la moşii noştri şi că trebuie să facem ceva pentru a nu le pierde.

cj 3

Rep.: În ce priveşte instituţia pe care o reprezentaţi, vara nu prea aveţi vacanţă, dimpotrivă, sunteţi invitaţi să participaţi la diverse tabere şi evenimente culturale…

C.B.: Aşa e, de două-trei săptămâni sunt în concediu, unul pro-activ, în care încerc să acopăr o parte dintre activităţile unde noi suntem coordonatori sau unde suntem invitaţi. În urmă cu două săptămâni am fost la Gurghiu, la o tabără de copii, în urmă cu o zi m-am întors de la o altă tabără pe care am coordonat-o la mănăstirea Rimetea din judeţul Alba, o tabără deosebită organizată în incinta unei mănăstiri, iar săptămâna viitoare vom participa la Nazna, tot la o tabără de copii. Apoi avem o pauză de o săptămână, după care vom merge la o mănăstire din Sighişoara unde virtuoşii artei sacre vor petrece o săptămână în cadrul unei tabere pe care o organizăm, şi anume tabăra „Icoana din Ardeal”, unde spre surprinderea mea în acest an s-au autoinvitat doi italieni. În afară de cei care vin de la noi vor mai participa două persoane din Cluj şi o persoană din Harghita. Se pare că dacă este un interes atât de mare, ceea ce facem noi la Centrul pentru Cultură Tradiţională cu siguranţă că place tuturor.

cj 2

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE