Răstolița, gazdă de nădejde a Festivalului Văii Mureșului Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 885 Vizualizări

Răstolița, gazdă de nădejde a Festivalului Văii Mureșului

La loc de cinste pe platoul ”La Alei” de la Răstolița s-a aflat și în acest an casa alegorică a  comunei gazdă, care și-a primit oaspeții cu tot ce are mai de preț precum și cu produsele specifice zonei, de la tradiționala pâine până la bunătățurile obținute din fructe de pădure, materie primă oferită cu generozitate de zona Văii Mureșului.

Cuptorul de pâine pentru oaspeți

1Încă de la intrare, vizitatorii au avut parte de tradiționala pâine făcută la cuptor, responsabilul fiind și în acest an Ioan Bendorfean. ”Fac pâine de zece ani. Cuptorul amenajat ”La Alei” e construit deja de zece ani. De festival el reprezintă una din atracțiile standului comunei Răstolița. Acasă pregătim aluatul, materia primă, grâul este din gospodăria proprie, nu folosim niciun aditivi, doar sare și drojdie. Facem de festival plăcinte cu brânză, plăcinte cu varză, și tradiționala pâine, De asemenea nu lipsește din oferta noastră prăjitura cu urdă și cu mere, după o rețetă moștenită din strămoși. La o ediție de festival, facem în jur la 700-800 de pâini, iar în ce privește prăjitiurile, facem cât e nevoie, în funcție de cerere. Pâinea care o facem are în jur de 500 de grame, făcută tradițional, fapt pentru care este pe placul turiștilor, prin gustul și savoarea care o are. Facem pâine la acest cuptor doar când este festival, dar și cu ocazia diferitelor sărbători, așa cum pe vremuri se făcea. Cu pâinea la festival sunt de 7-8 ani, iar înainte am avut și cu produse specifice stânei. După preferințe, putem face și un balmoș, o tocană de miel, astfel ca lumea să se simtă bine. Cu ajutorul primarului Marius Lircă dorim ca aceste tradiții să le continuăm, să putem să le transmitem și celor care vin după noi”, ne-a declarat Ioan Bendorfean.

Gustul natural… de Răstolița

13895471_643281622505055_4878199126280126242_nPână să ajungem în casa țărănească a comunei Răstolița vizitatorii au avut parte de un stand pe cât de natural pe atât de dulce, grației siropuruilor și gemurilor fabricatre de Adriana Luieren, numai bune să te pregătească pentru întâlnirea cu obiectele vechi expuse în casa tradițională.

IMG_0858În ce privește oferta artistică a comunei, ea a fost prezentă încă din startul festivalului, deschiderea oficială avându-i printre oaspeți pe Dorin Gliga, membru al Orchestrei Naționale Radio, om al locului care a deschis festivalul cu un inedit recital la oboi. În frunte cu primarul Marius Lircă, suflarea celor din comuna Răstolița a reprezentat o gazdă primitoare celor care, timp de două zile au trecut pragul festivalului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE