Home / Cultură / Veşminte şi bucate alese, „made in Stânceni”

Veşminte şi bucate alese, „made in Stânceni”

Distribuie

111La casa alegorică a comunei Stânceni, amenajată ca la carte cu ocazia Festivalului Văii Mureşului organizat în 30-31 iulie la Răstoliţa, vizitatorii au fost întâmpinaţi şi în acest an cu tradiţionala ospitalitate locală.

Costume vechi de un secol

Alături de bucate şi băuturi alese, din care amintim o delicioasă prăjitură preparată din mălai, turiştii au avut posibilitatea de a vedea o părticică din inestimabilul patrimoniu al tradiţiilor locale din Stânceni.„La noi în comună avem două cariere de piatră, avem apa Stânceni, păstrăvăria de pe Budea, lumea se ocupă cu exploatarea lemnului şi culeg fructe de pădure din care se fac tradiţionalele dulceţuri. Mai avem şi localnici care se ocupă cu oieritul, stâne cu oi, animale. Cam acestea sunt activităţile din comuna noastră”, şi-a început prezentarea Sorina Moldovan Ileana, reprezentanta comunei Stânceni.

Încăperile casei alegorice a comunei Stânceni, amenajate cu multă pricepere şi bun gust de localnici, dădeau impresia vizitatorilor de muzeu al tradiţiilor populare. „Prezentăm atât porturile vechi care erau pe timpuri pe la noi prin zonă. Avem costume populare care datează de peste 100 de ani, chiar de 150 de ani chiar. Avem lipidee cum li se spunea pe vremuri, ţoale, tot ce foloseau străbunicii şi bunicii noştri în urmă cu sute de ani. Haine populare aşa cum avem aici, acum, nu se mai confecţionează pentru că lumea nu mai are materia primă. Totul se făcea din cânepă, plantă care acum nu se mai cultivă pentru că unii o numesc plantă interzisă. Cămăşile naţionale erau ţesute din cânepă. Iţarii erau îmbrăcaţi de  bărbaţii care mergeau la câmp. Foarte rar se mai poartă aceste veşminte populare. De sărbători, rar. Mai avem ansamblul folcloric care ne reprezintă comuna unde componenţii acestuia poartă costume tradiţionale frecvent, la spectacole. La festival suntem reprezentaţi de ansamblul comunei Stânceni, care ne reprezintă şi la alte evenimente. Mai avem două fete care cântă foarte frumos vocal, se lansează încet-încet…”, a menţionat Sorina Moldovan Ileana.

Mâncăruri tradiţionale

Nu în ultimul rând, reprezentanta comunei Stânceni a vorbit şi despre mâncărurile preparate cu pasiune şi pricepere de gospodinele aşezării. „La noi în zonă avem şi mâncare tradiţională, care se face, şi anume găluştele cu păsat, găluştele în foaie de varză. Avem alivinca, mălaiul cum se zice tradiţional, avem şi dulceaţă de trandafiri. În zona noastră în general gospodinele gătesc mâncăruri tradiţionale, naturale, produse din porc, de la animale, crescute în gospodărie. Avem apa minerală Stânceni, care e foarte bună, şi tradiţionala ţuică de cazan, produsă în limita în care se fac la noi fructele. Fiind o zonă de munte, mai rece, se fac mai puţine fructe. Vin nu se face, pentru că la noi struguri nu se fac”, a conchis Sorina Moldovan Ileana.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.