Home / Invatamant / Castelul Cunoașterii, locul unde visurile și creativitatea se-ntâlnesc într-o atmosferă de poveste

Castelul Cunoașterii, locul unde visurile și creativitatea se-ntâlnesc într-o atmosferă de poveste

Distribuie

Castelul cunoașterii

Dacă nu ați aflat încă, pe strada Horea la nr. 27, se află Castelul Cunoașterii – un spațiu, un program de cursuri creative și o poveste. Castelul Cunoașterii e casa Asociației Podium care își propune să-i ajute pe cei care trec poarta Castelului să-și descopere visurile și să facă primii pași în drumul pe care-l vor avea de parcurs până la îndeplinirea lor. Teodora Chira, fondatoarea Asociației Podim, compară drumul acesta cu descoperirea unui castel interior pe care trebuie să-l cucerim prin cunoaștere, cu ajutorul educației și al creativității. „Fiecare dintre noi avem un vis, un castel în interior. Și drumul spre vis este drumul spre castel, drumul spre tine însuți, un drum care poate fi pavat cu cunoaștere, cultură și creativitate”, ne-a spus aceasta. Povestea castelului ne vorbește despre cum îl putem izgoni pe „Nu se poate” din gândurile noastre și, dacă treceți pe acolo, vă va fi povestită cu multă plăcere de gazde.

Cursuri de teatru, chitară clasică și arte plastice – pentru copii și maturi

În cadrul programului Castelului Cunoașterii sunt organizate o serie de cursuri dedicate atât copiilor cât și adulților. Se țin cursuri de teatru, de chitară clasică și de arte plastice – sculptură, pictură, pictură de icoane pe sticlă și pe lemn. Pe lângă profesorii obișnuiți ai Castelului, în cadrul cursurilor predau și alți artiști invitați, de exemplu, până acum au predat Maria Kulcsár și Vasile Mureșan. „Întotdeauna activitățile se finalizează cu câte un mic eveniment, o expoziție. Castelul Cunoașterii are și o galerie de artă în interior și periodic se fac expoziții cu lucrările artiștilor plastici de la cursuri, care sunt și copii și adulți. Cei care frecventează cursurile de muzică, de exemplu, de chitară clasică, la vernisaje au un moment artistic dedicat temei vernisajului, cei de la teatru, la fel, pregătesc o piesă de teatru. Toate sunt pentru a deschide sufletele oamenilor pentru cultură, pentru cunoaștere, pentru frumos și mai ales pentru creativitate”, a adăugat aceasta.

Înscrierile la cursuri, deschise pe tot parcursul anului

Cei care doresc să participe la cursurile organizate de Asociația Podium o pot face oricând doresc. Pot intra în contact cu fondatoarea Asociației pe facebook, pe pagina Castelului Cunoașterii, unde vor găsi și un număr de telefon, și, de asemenea, sunt bineveniți să treacă pragul Castelului și să afle acolo toate detaliile. „Pot să încerce, pot să vină o dată și să vadă ce se întâmplă. Și, probabil, își vor da seama de la prima întâlnire dacă se vor regăsi în ceea ce se întâmplă aici. Oricând, cei care doresc să ne viziteze sau să se înscrie la cursurile noastre sunt bine-veniți”, a precizat Teodora Chira. „Noii veniți se vor integra fără probleme în grupele pe care le avem deja, pentru că se lucrează diferențiat”, a adăugat aceasta, explicându-mi că mentorii/profesorii se ocupă de fiecare student în parte în funcție de nivelul la care se află acesta. „Participarea nu este pe bază de abonament, cei care vin pot să contribuie pentru ca aceste programe de la castelul Cunoașterii să continue.”

Susținere pentru persoanele cu dizabilități

Asociația Podium colaborează cu Asociația nevăzătorilor din România, Asociația surzilor din România, Asociația persoanelor cu dizabilități locomotorii, Asociația Hifa și cu Asociația „Șanse pentru toți” încercând să vină și în sprijinul persoanelor cu dizabilități prin cursurile care se organizează la Castelul Cunoașterii. „Noi susținem excelența și în rândul celor cu dizabilități și cu nevoi speciale. Le oferim posibilitatea de a învăța și de a munci alături de ceilalți, colaborând cu oameni „normali”, le este mai ușor să se integreze. Pentru noi artistul e artist indiferent dacă are sau nu o dizabilitate fizică”, a spus Teodora Chira.

Spectacol „Triumful talentului”, la sfârșitul anului

„În fiecare an, încercăm să ne încununăm activitatea cu un spectacol de amploare, pe care-l organizăm în luna decembrie. Anul trecut a avut loc în Sala mare a Teatrului Național, în 13 decembrie și s-a numit „Triumful talentului”, au participat sute de persoane care au urcat pe scenă, iar sala a fost arhiplină, au fost peste 600 de spectatori. A fost un eveniment extraordinar, pe scenă au urcat numai artiști de excelență de la Palatul Copiilor, de la diferite cluburi, care au dorit să fie alături de cei cu nevoi speciale. Au fost dansuri populare, dansuri latino-americane, cei care au fost acolo au spus că nu le-a venit să creadă cât a fost de frumos și că, deși a durat două ore și jumătate, nu le venea să mai plece”, ne-a povestit fondatoarea Asociației Podium.

Vernisaj la Platoul Cornești

Asociația Podium beneficiază anul acesta și de o finanțare, nu foarte consistentă, dar bine-venită, din partea Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș. „Am câștigat și o finanțare de la Primărie pentru un proiect pe care l-am depus în cadrul concursului de finanțare a proiectelor culturale. Proiectul cuprinde o serie de cursuri de inițiere în artă în cadrul programului de la Castelul Cunoașterii. Vom fi susținuți financiar în derularea acestor activități. Noi am pronit deja de la întâi iulie și vom continua până în decembrie, când vom organiza și spectacolul despre care am vorbit, va fi un spectacol de excelență cu oameni de excelență. În această vară, sperăm cât mai curând, vom avea un vernisaj la Platoul Cornești, în colaborare cu Asociația Sportivă pentru Orientare Turistică, care va fi dedicat naturii”, ne-a spus Teodora Chira.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.