Comasarea școlilor din Iernut și Tîrgu-Mureș a fost amânată. Atmosferă detensionată în unitățile școlare vizate Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 955 Vizualizări

Comasarea școlilor din Iernut și Tîrgu-Mureș a fost amânată. Atmosferă detensionată în unitățile școlare vizate

Stefan Somesan despre comasarea școlilorInspectoratul Școlar Județean Mureș a renunțat, anul acesta, la comasarea școlilor din Iernut și Tîrgu-Mureș în urma presiunilor venite din partea autorităților locale, a conducerilor instituțiilor de învățământ și din partea părinților. Inițial, în Tîrgu-Mureș, Gimnaziile „Tudor Vladimirescu” și „George Coșbuc” ar fi urmat să fie arondate, prima, Gimnaziului „Mihai Viteazul”, a doua „Gimnaziului „Romulus Guga”. În Iernut Scoala Gimnazială urma să fie arondată Liceului Tehnologic.

Ștefan Someșan reclamă presiuni politice

„Vreau să vă spun că hotărârea de comasare a fost luată în urma unor analize tehnice făcute de specialiști din cadrul Inspectoratului Școlar. Din acele analize a reieșit că procesul de comasare, atât în Tîrgu-Mureș cât și în Iernut, ar fi avut efecte pozitive în organizarea și desfășurarea procesului instructiv-educativ în unitățile respective. În urma presiunilor venite din partea politicului, care au angrenat și o parte din părinți și o parte dintre colegii profesorii, am considerat că e mai bine să regândim această chestiune în ceea ce privește anul școlar 2016-2017”, a declarat Ștefan Someșan.

Renunțarea la comasare poate duce la subfinanțare

Inspectorul Școlar Județean a menționat că, cel puțin în cazul Liceului Tehnologic, renunțarea la comasare va avea efecte negative în ce privește finanțarea unității de învățământ. „Acele elemente care țin de finanțarea procesului educațional, prevăzute în legislația în vigoare, nu se pot eluda și își vor face efectele. În cazul Liceului din Iernut, acolo finanțarea nu va permite o zburdălnicie în zona posturilor nedidactice, ci dimpotrivă, se vor confrunta cu o oarecare austeritate, în această privință. Pentru că orice școală este finanțată în funcție de numărul de copii”, a precizat Someșan. „În Tîrgu-Mureș, clasele care sunt sub efective în aceste unități de învățământ, preponderent la secția maghiară, dar avem și la secția română, vor afecta, de asemenea, finanțarea”, a adăugat acesta.

Decizia a fost luată în 29 iulie

„Am considerat să amânăm aplicarea acestei hotărâri, chiar dacă o parte dintre colegii din echipa tehnică au considerat că e mai bine să o păstrăm. E bine să se înțeleagă că decizia am dat-o la data de 29 iulie și nicidecum la cererea unor personalități politice, cereri avansate în 2 august.

„Pentru noi a fost o dereglare totală, însă ne-am văzut de treabă”

În general, conducerile Gimnaziilor din Tîrgu-Mureș, par mulțumite de faptul că s-a renunțat la această decizie, cel puțin aceasta este senzația pe care mi-au dat-o discuțiile pe care le-am avut cu doamnele secretare de la cele patru Gimnazii din Târgu-Mureș, o doamnă spunându-mi: „de aceea suntem așa de fericiți, aici”, referindu-se la adresa pe care au primit-o vineri, 20 iulie, de la ISJ Mureș.

„Pentru noi a fost o dereglare totală, însă ne-am văzut de treabă, am pus școala la punct, am introdus și internet în toate sălile de clasă și aranjăm clasele să fie într-o stare perfectă pe când începe noul an școlar. A fost o încurcătură. Chiar glumeam, că am fost să ne luăm hârtiile de căsătorie, mirele „Mihai Viteazul”, noi, „Tudor Vladimirescu”, mireasa și până la urmă… E, totuși, bine că s-a renunțat pentru că împreună cu domnul director am lucrat să punem școala la punct, fiecare sală în parte, puțin câte puțin, avem video proiectoare, table inteligente, știți cum e, trebuie să fii gospodar. De aceea au fost nemulțumiți și părinți, pentru că la „Mihai Viteazul” nu sunt aceleași condiții. Părinții și elevii s-au temut să nu fie mutați acolo, mai ales din această cauză, pentru că școala noastră este dotată mai bine, altfel profesori foarte buni sunt și acolo și la noi”, a declarat Aurel Deteșan, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu”.

„Aceste decizii de comasare nu sunt neapărat rele, numai că trebuie avute în vedere și dereglările care vin odată cu ele. Într-adevăr, cel mai important e să avem elevi, să avem locuri de muncă, să avem catedre. Ei s-au gândit că efectivele școlare sunt în scădere și că prin comasare le va fi și profesorilor mai ușor să aibă catedre întregi fără să meargă de la o școală la alta, pentru că sunt cazuri în care oamenii trebuie să lucreze la două-trei școli, unii doar pentru că mai au nevoie doar de câteva ore în plus”, a adăugat directorul adjunct de la „Tudor Vladimirescu”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE