Examenul de definitivat în învățământ – 2016, 253 de candidați, 32 la a treia încercare Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 973 Vizualizări

Examenul de definitivat în învățământ – 2016, 253 de candidați, 32 la a treia încercare

Candidații din județul Mureș au susținiut examenul național de definitivat în învățământ la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și la Gimnaziul „Europa”Examenul național de definitivat în învățământ – sesiunea 2016 a avut loc în data de 4 august 2016, de la ora 10.00, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și la Gimnaziul „Europa”, în Târgu-Mureș. Accesul candidaților în centrul de examen s-a făcut în intervalul 8.00 – 8.45, pe baza actului de identitate, se preciza în adresa Inspectoratului Școlar Județean Mureș, semnată de Ștefan Someșan, inspector școlar general, și de Viorel Bărdaș, inspector școlar pentru dezvoltarea resursei umane.

253 de candidați, 32 la a treia încercare

În 4 august, au fost așteptați să susțină Examenul național de definitivat în învățământ 253 de candidați. Dintre aceștia 32 sunt la a treia încercare, 62 – la a doua, ceilalți – 159, susțin examenul pentru prima dată, conform datelor oferite de ISJ Mureș. Examenul e important pentru toți candidații, dar mai cu seamă pentru cei care-l repetă. Candidații au șansa de a se înscrie doar de trei ori pentru acest examen, iar pentru a-l trece trebuie să obțină cel puțin nota 8. „Subiectul este unic la nivel național, pe discipline”, a precizat Ștefan Someșan, inspector școlar general. „Cei care pică de trei ori acest examen, își pierd titularizarea. Anul trecut am avut 8 cazuri la nivelul județului Mureș”, a adăugat Ștefan Someșan. „Anul trecut doar puțin peste jumătate dintre candidații din județul Mureș au promovat acest examen”, a mai spus Inspectorul Școlar General.

Unul dintre centrele de corectare, în Tîrgu-Mureș

„În ziua concursului lucrările vor fi transportate înspre cele șase centre de corectare din țară. Pot să vă spun că și județul Mureș este centru de corectare pentru disciplinele în limbile maghiară, ucrainiană și slovacă, plus încă o disciplină de la limba română. Așteptăm peste 1300 de lucrări pe care le vom corecta pentru întreaga țara”, a declarat Ștefan Someșan. „Cu tot cu contestații, toată această activitate va dura până în 18 august”, a adăugat inspectorul școlar general. Președinții centrelor de corectare sunt din mediul universitar. „Corectorii sunt din Tîrgu-Mureș, cu excepția disciplinelor pentru care nu avem oameni și pentru care am cerut ajutorul altor județe”, a precizat Ștefan Someșan.

Despre definitivat

Personalul didactic asociat cu cel puţin 1/2 norma didactică în specialitate, care îndeplineşte condiţiile de studii, se poate prezenta la examenul de definitivare în învăţământ după un stagiu efectiv de cel puţin 3 ani la catedră. Prezentarea la examenul pentru definitivarea în învăţământ este obligatorie după 2 ani de la efectuarea stagiului minim. Personalul didactic se poate prezenta la acest examen în trei sesiuni, în cel mult 5 ani. Personalul didactic titular care nu obţine definitivarea în învăţământ pierde calitatea de titular şi, ca urmare, contractul individual de muncă al acestuia se desface, potrivit legii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE