Home / Cultură / Gladiatorii romani revin la Călugăreni pe 13 august

Gladiatorii romani revin la Călugăreni pe 13 august

Distribuie

Gladiatorii romani revin sâmbătă, 13 august pe limes-ul nord-estic al Imperiului Roman, pentru a dezvălui misterele unei civilizații antice cu ocazia Festivalului Roman de la Călugăreni organizat de Muzeul Județean Mureș, ajuns în acest an la ediția a patra.

2”Acest festival se derulează pe fundalul situl arheologic de la Călugăreni pe care, prin promovările făcute este din ce în ce mai cunoscut, devenind un etalon pe harta monumentelor istorice din județul Mureș. Pentru noi este un sit arheologic deosebit, pe care îl cercetăm deja de câțiva ani și care în fiecare an ne oferă rezultate tot mai spectaculoase. Este al patrulea an în care desfășurăm cercetări arheologice pe mai multe fronturi, care pot fi văzute în cadrul festivalului. Va exista chiar și un ghidaj la situl arheologic. Acest festival s-a născuit tocmai din ideea de a promova într-o manieră mai deosebită un sit arheologic pe teritoriul județului Mureș. Nu este numai o zi în care se reconstituie și se celebrează stilul de viață roman, cu toate formele lui de manifestare, economic, social, politic, militar, ci și pentru a promova situl în sine. Ca și perspectivă, clădirile care merită și care sunt destul de bine conservate să fie restaurate în sit, să beneficieze de o restaurare primară și restauurate cât se poate și acoperite de o clădire de protecție. Dorim ca în acest an clădirea comandamentului din cadrul castrului să beneficieze de un studiu de fezabilitate pentru o asemenea investiție majoră care sperăm că se va derula pe perioada anilor următori. De aici a plecat ideea acestui festival care s-a amplificat an de an și care, datorită succesului a ajuns în acest an la a patra ediție”, a precizat Nicoleta Man, șeful Secției de Arheologie din cadrul Muzeului Județean Mureș.

Parada participanților deschide festivalul

4Festivalul va debuta cu parada participanților pe traseul Teatru Șura-Mănăstirea Franciscană-Parc argelogic-Teatrul Șură, programul fiind continuat cu expoziții și ateliere de pedagogie muzeală găzduite de zona Teatrului Șura și Mănăstirea Franciscană.

3În curtea Teatrului Șura și în spațiul din interior se vor desfășura majoritatea activităților de pedagogoe muzeală legate de meșteșugurile, de activitățile artistice sau de cele legate de viața cotidiană romană. Sunt 20 de activități de pedagogie muzeală. În arena din spatele Teatrului Șura vor avea loc antrenamenmtele și exercițiile militare ale legionarilor, luptele confederației, barbarii cu romanii, și prezentarea școlii de gladiatori și concursuri de tras cu arcul. Tot în curtea Teatrului Șura vor avea loc prelegeri în limbile română și maghiară legate de obiceiul consumării vinului în antichitatea romană cu titlul ”Elogiul lui Bachus”. După masa va avea loc tradiționala licitație de sclavi, unul din momentele cele mai populare ale festivalului. În cadrul festivalului vor fi vernisate două expozițiii temporare la Călugăreni, ”Identitate și cultură 3. Noi peisaje, noi dimensiuni”, și o expoziție foto intitulată ”Pe urmele romanilor” la Școala Genarală din localitate. Pe toată durata festivalului vor putea fi vizitate tabăra militară și ludus-ul gladiatorilor, respectiv expozițiile Time Box amplasate în parcul arheologic de la Călugăreni. Din dorința de a valorifica rezultatele cercetării începute în urmă cu două săptămâni la Călugăreni, va fi organizat un ghidaj la aceste săpături, respectiv în laboratorul de conservare , restaurare și prelucrae a materialului arheologic. Ca și noutăți, pentru ediția din acest an avem cinci ateliere complet noi, cele mai interesant fiind atelierul de produs mărgele de sticlă, având la bază tehnologia romană. Ne străduim să fim cât se poate de autentici, să ne bazăm pe rezultatele arheologiei experimentale prin care dorim să reconstituim anumite tehnologii și metode”, a precizat arheologul Panczel Szilamer, cercetător în cadrul Muzeului Județean Mureș.

Vănătoare de blazoane la Mănăstirea Franciscană

Printre atracțiile festivalului se numără și Mănăstirea Franciscană, care va găzdui expoziții precum și ateliere de pedagogie muzeală dedicate patrinilor spirituali ai mănăstirii. ”În cadrul atelierelor de pedagogie muzeală vom organiza și un mic concurs numit ”Vânătoarea de blazoane” în care participanții vor trebui să identifice în jurul Mănăstirii franciscane acele blazoane ale familiilor care au patronat Mănăstirea Franciscană .Vom mai avea și un moment muzical, un concert de muzică barocă cu formația Trio Estate, și expoziția ”Biblioteca claustri”, cu imagini reprezentative din fondul de carte al Mănăstirii Franciscane, respectiv cărți din secolele XVII și XVIII”, a precizat Győrfi Zalán, arheolog în cadrul Muzeului Județean Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.