Fiecare caz este un OM Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 394 Vizualizări

Fiecare caz este un OM

222Principala activitate a serviciilor de probaţiune este reprezentată de supravegherea respectării de către persoanele sancţionate / condamnate a măsurilor şi a obligaţiilor fixate de instanţa de judecată.  Potrivit prevederilor Codului penal, serviciile de probaţiune au rolul de a supraveghea următoarele categorii de persoane:

  1. Persoane majore:
  2. Persoane în cazul cărora instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei închisorii / amenzii (art. 83 – 90 C. pen.);
  3. Persoane în cazul cărora instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei închisorii (art. 91 – 98 C. pen.);
  4. Persoane liberate condiţionat din închisoare, dacă restul din pedeapsă rămas neexecutat la data liberării este de 2 ani sau mai mare (art. 99 – 106 C. pen.);
  5. Persoane condamnate la pedeapsa amenzii, care nu pot executa pedeapsa în tot sau în parte din motive neimputabile, în cazul cărora instanţa înlocuieşte obligaţia de plată a amenzii neexecutate cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. (art. 61 – 64 C. pen.).
  6. Minori
  7. Minorii în cazul cărora instanţa a dispus una din cele patru măsuri educative neprivative de libertate:
  8. Stagiul de formare civică (art. 117 C. pen.);
  9. Supravegherea (art. 118 C. pen.);
  10. Consemnarea la sfârşit de săptămână (art. 119 C. pen.);
  11. Asistarea zilnică (art. 120 C. pen.).
  1. Minorii în cazul cărora instanţa a dispus liberarea anticipată din executarea unei măsuri educative privative de libertate (cei care la data liberării au vârsta de 18 ani) sau înlocuirea măsurii educative privative de libertate cu asistarea zilnică (cei care la data liberării nu au vârsta de 18 ani).

Chiar dacă Serviciul de probaţiune Mureş se confruntă cu o acută criză de personal şi cu un volum foarte mare de activitate deoarece personalul activ al serviciului este reprezentat de 6 angajaţi (din care unul este şeful serviciului), iar la sfârşitul lunii mai 2016 în evidenţa serviciului se afla un număr de 1327 persoane supravegheate şi s-a întocmit un număr de 101 referate / rapoarte de evaluare de la începutul anului, pentru consilierii de probaţiune, fiecare caz este un OM.

„Pentru noi este foarte important să venim în sprijinul fiecărui beneficiar pentru ca aceştia să nu mai ajungă în situaţia de a comite alte infracţiuni. În vederea realizării acestui deziderat, intervenim în limita competenţelor profesionale şi a timpului de care dispunem, având în vedere numărul foarte mare al beneficiarilor sau colaborăm cu instituţii din comunitate (ex.  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş, Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Mureş, ş. a.). Este foarte important şi consider de foarte mare ajutor, în vederea reducerii riscului săvârşirii de infracţiuni, faptul că ascultăm povestea fiecărui beneficiar. Pentru cei mai mulţi dintre aceştia, etapele parcurse până la intrarea în evidenţa serviciului nostru reprezintă o lecţie de viaţă, pe care nu mai doresc să o experimenteze, însă este important suportul pe care îl oferim în vederea consolidării deciziei de a dezvolta în continuare un comportament prosocial. În cele ce urmează doresc să vă prezint cazul unui OM care a decis să o ia de la început după comiterea unei grave infracţiuni şi executarea unei măsuri educative privative de libertate: l-am cunoscut în iunie 2007, pe când era minor. Instanţa de judecată a solicitat, pentru el şi pentru ceilalţi doi coinculpaţi (toţi cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de omor calificat), întocmirea referatelor de evaluare presentenţiale. Cu ocazia realizării evaluării s-a remarcat ca fiind un copil „mişcător”, potrivit relatărilor mamei sale şi „zvăpăiat, pus pe harţă”, lipsea de ore, nu era violent, dar „dădea din gură”, avea tendinţa de a „brava”, acest comportament datorându-se vârstei, potrivit afirmaţiilor dirigintelui. Am rămas plăcut impresionată de relaţia deosebită ce exista între el şi mama sa.

L-am revăzut în aprilie 2014, în centrul de detenţie. I-a fost aplicată măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, iar serviciul nostru a întocmit pentru el un referat de evaluare care a fost analizat de comisia de liberare anticipată, care a propus instanţei liberarea anticipată. Cu ocazia realizării interviului în vederea întocmirii referatului de evaluare, am constatat că adolescentul „mişcător” şi „zvăpăiat” s-a transformat într-un tânăr reţinut şi calculat şi cu mult mai matur în gândire decât alţi tineri de seama lui. Am observat că îi displăcea să vorbească despre trecut şi i-am respectat dorinţa. Era nerăbdător să se libereze pentru a-şi realiza planurile de viitor. În centrul de detenţie a absolvit un curs de calificare profesională în meseria de bucătar şi îşi dorea să profeseze în acest domeniu. Am revăzut-o şi pe mama lui. Am remarcat aceeaşi relaţie apropiată între ei şi o nerăbdare imensă: îl aştepta acasă.

Pentru că a îndeplinit condiţiile prevăzute de cadrul legal în vigoare, instanţa de judecată a dispus liberarea din centrul de detenţie şi a impus totodată respectarea obligaţiei de a se prezenta la serviciul nostru până la împlinirea duratei măsurii educative a internării în centrul de detenţie. Termenul de supraveghere a început acum doi ani şi se va finaliza peste un an. Pe parcursul întrevederilor (lunare – în primul an, apoi o dată la două luni şi în prezent trimestriale), am putut remarca progresele realizate de tânăr: este implicat în muncă (a schimbat mai multe locuri de muncă, dar este angajat cu forme legale), s-a căsătorit, are o fetiţă şi şi-a descoperit un talent – cântă. Versurile melodiilor pe care le interpretează le scrie singur şi în ele se regăseşte experienţa de viaţă pe care a trăit-o. Pune mult suflet în melodiile pe care le interpretează şi doreşte ca prin versurile acestora să fie un exemplu de „AŞA NU” pentru tineri”.

Camelia STĂNCESCU

Şef serviciu

Serviciul de probaţiune Mureş

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE