Campanie împotriva exploatării prin muncă, în mai multe şcoli din Mureş Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 740 Vizualizări

Campanie împotriva exploatării prin muncă, în mai multe şcoli din Mureş

111Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Târgu-Mure şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureş au derulat, în perioada septembrie 2015 – mai 2016, o serie de întâlniri cu elevi ai unor unităţi şcolare din judeţul Mureş, în cadrul campaniei „Fii informat şi nu vei fi exploatat!”.

Peste 1.300 de elevi, informaţi

În cadrul proiectului, inspectorii ITM şi reprezentanţii ANITP au prezentat elevilor informaţii cu privire la paşii minimi obligatorii la identificarea corectă a unui loc de muncă şi aducerea în atenţie a riscurilor la care se expun în situaţia respectivilor paşi. „Deşi s-a estimat realizarea unui număr de 31 de activităţi de prevenire, acest număr a fost depăşit, datorită altor solicitări venite pe parcurs din partea altor instituţii de învăţământ care şi-au arătat disponibilitatea informării în acest domeniu. În concret, acţiunile celor două instituţii au constat în întâlniri directe cu elevi din unităţi şcolare din Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Târnăveni, Luduş, Miercurea Nirajului, Deda, Gurghiu şi Band, fiind astfel acoperite atât zone urbane, cât şi rurale”, a precizat jrs. Eva Man, inspector şef al ITM Mureş, coordonatoare a proiectului alături de comisar şef de poliţie Cristina Gabriela Zaharia, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureş al ANITP.

Cu ocazia activităţilor de prevenire, a fost vizionat spotul campaniei naţionale de prevenire „A munci este un drept. A exploata munca este o infracţiune!”, realizat de către ANITP, care a avut un impact pozitiv asupra înţelegerii acestei forme de exploatare. „Pe această cale, a fost popularizată şi linia telefonică Help Line 0800 800 678 şi au fost aduse în atenţie rolul şi atribuţiile celor două instituţii. Beneficiarii acestor activităţi au fost 1.356 de elevi, 91 de cadre didactice şi 8 specialişti ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, prezenţi la activitatea de informare din data de 22 iunie 2016”, a menţionat jrs. Eva Man.

Impact vizibil asupra grupului ţintă

În concluzie, beneficiarii campaniei au avut ocazia să primească informaţii utile despre alegerea corectă a unui loc de muncă şi evitarea muncii „la negru”. „Apreciem că informaţiile prezentate şi faptul că specialiştii celor două instituţii au relaţionat direct cu elevii a fost un lucru apreciat de cei din urmă, care au recunoscut faptul că au lacune în ceea ce priveşte legislaţia muncii şi modalitatea prin care să îşi identifice corect un loc de muncă, astfel încât să fie feriţi de capcanele întinse de traficanţii de persoane. Au avut ocazia să îşi clarifice unele nelămuriri din acest domeniu, au fost atenţionaţi asupra modului în care pot fi abordaţi cu false oferte de muncă, context în care erau mai bine informaţi despre munca „la negru” decât în condiţiile legale de muncă. Specialiştii au avut ocazia să realizeze că tinerii nu aveau cunoştinţe elementare despre ce înseamnă un contract de muncă, ce presupune acesta, care sunt obligaţiile, dar şi drepturile unui angajat şi unde este limita între legal şi ilegal. Spotul video a completat informaţiile prezentate, fiind vizibil impactul asupra grupului ţintă. Colaborarea pe această temă a fost una deosebită, creându-se astfel premisele continuării activităţilor comune şi cu alte ocazii, ambii parteneri contribuind la realizarea obiectivelor propuse”, a subliniat jrs. Eva Man.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE