Home / Slider / Meșterii populari, oaspeții ”Târgului Băilor” de la Ideciu

Meșterii populari, oaspeții ”Târgului Băilor” de la Ideciu

Distribuie

Venind în sprijinul tradițiilor, organizatorii ediției din acest an a ”Târgului Băilor Sărate și al Nămolului” de la Ideciu de Jos au dat o șansă meșterilor populari să-și prezinte munca, standurile acestora fiind unul din punctele de atracție al tradiționalului târg al băilor de la Ideciu.

Lemnul însuflețit de ”Mlaștină” din Dulcea

1Printre meșterii populari prezenți a fost și Petruț Chirteș, zis ”Mlaștina” de la Dulcea, Ibănești cu ale sale obiecte din lemn.”Mă ocup cu lemn , cu toate meseriile care se pot face din lemn, sculptură, tâmplărie, mobilă, lucrări pentru biserici, iconostase. Cred că sunt vreo 30 de ani de când mă ocup cu lemnul. La bază, am școli de mecanică, niciuna de lemn, lemnăria am îndrăgit-o de copil. Am învățat de la un vecin pe nume Ioan a lui Mitru Lazor, e mare cioplitor în lemn. De la el am învățat să cioplesc în lemn. El făcea cruci la biserici și m-am luat și eu după el. De la el am deprins toate meșteșugurile care le fac și în ziua de azi. Nu am venit cu toate lucrările aici la Ideciu, la Reghin la expoziția organizată cu ocazia zilelor orașului am vândut tot ce a fost mai de treabă. Și atunci am venit cu ce am mai avut. Dar pentru festivalul de pe Valea Gurghiului de la sfârșitul lunii august mă voi pregăti intens și voi avea pregătit tot ce trebuie. Cele mai multe lucrări de acolo își trag valoarea, și musai să vin cu ele la festival. Cel mai mult îmi place sculptura, să fac o fântână din lemn, un leagăn, sau ce dorește sufletul omului. Lucrul cu lemnul e viața mea, pun suflet în fiecare lucrare care o fac”, ne-a declarat Petruț Chirteș din Dulcea.

Jucăriile din lemn, pasiunea lui Adrian Burian din Stânceni

2Tot cu dragoste de lemn a fost și meșterul popular Adrian Burian din Stânceni, la loc de cinste fiind jucăriile din lemn, artă prea puțin cunoscută dar mai ales valorificată. ”Sunt prezent la târg la Ideciu doar cu jucării din lemn, pentru acest an am reușit să fac două machete, două tiruri făcute după cele originalule care le vedem pe stradă. Sunt jucării mai robuste pentru copii mai mărișori de peste cinci ani. Sunt mai grele, din lemn de esență tare , rezistente. La un tir, îmi ia foarte mult timp până să-l fac, nici nu am socotit în timp real cât îmi ia pentru construcția unei astfel de jucării. Pe viitor voi calcula exact cât durează realizarea unui tir , ce materiale necesită, care sunt costurile de producție. Pentru moment sunt doar exponate. Sunt făcute la o scară de 1 la 24 față de realitate, are orice componentă ca și un tir adevărat, toate sunt aduse la scara respectivă. Respet sigla, modelul, orice detaliu, și încerc să le aduc la o formă frumoasă . Ideea este că multă lume le admiră, se fotografiază cu aceste jucării, dar de cumpărat nu prea. După opt ani de muncă am ajuns să creez o mașină perfectă, să arate bine în cel mai mic detaliu. Pentru viitor dorința mea este să pot învăța pe cineva această îndeletnicire, deoarece s-ar putea ca această meserie să se piardă. Din păcate nu am găsit încă pe nimeni, dorința mea fiind de a transmite mai departe acest meșteșug. E o artă până la urmă, puțini sunt interesați, tineretul se axează mai mult pe bani decât pe pasiune și artă. Aici câștigurile sunt mult mai mici, nu poți să ai un angajat, să oferi un salar, să găsești un om pe care să-l înveți și să-l plătești foarte bine. Ideal ar fi să fac mult mai multe jucării, să le prezint, să pot să uimesc lumea cu ele, să se simtă că în zona Reghinului există un meseriaș care face jucării din lemn. Jucării pot fi și din lemn, dar din păcate în România sunt prea puțin puse în valoare, nu se face diferența între plastic și lemn. Cele din lemn sunt create de mâna omului, dar până la urmă dăm banii pe o jucărie de plastic care se strică mult mai repede. Din păcate jucăriile de lemn nu sunt apreciate la adevărata lor valoare”, a precizat Adrian Burian.

Portul popular ținut în viață de Maria German

3Maria German, meșter popular din localitatea Dumbrava, comuna Vătava a colorat spațiul destinat meșterilor populari cu cămăși vechi, țesute chiar de mâna ei, îndeletnicire moștenită de la părinți și bunici. ”Am venit la Târgul Băilor de la Ideciu cu cămăși populare, la care am lucrat și eu, plus altele vechi rămase de la părinți și bunici. Unele sunt destul de vechi cum ar fi o cămașă de 80 de ani și o cătrință de 100 de ani. Lumea se interesează de ele, numai că nu prea cumpără că nu prea au bani. Din păcate la noi în sat nu mai sunt oameni care să mai facă astfel de costume populare, nu mai sunt nici materialele cum erau pe vremuri, doar eu am rămas în sat care mare fac. Lucrez în continuare, mi-e drag lucrul, mai ales iarna când timpul ne permite iar vara mai mergem la festivaluri și târguri unde suntem invitați. Pot lucra la o cămașă o lună de zile, la altle o săptămână, depinde de modelul ales. Chiar la acest târg am luat o comandă pentru cineva, o cămașă bărbătească pe care sper să o termin într-o lună. În ce privește materialul, încă se mai găsește pânză de casă, pe care o găsim din ce în ce mai rar deoarece nu mai țese nimeni. În ce privește mărgelele, mai găsim pe internet dar că nu mai sunt cum erau pe vremuri, din sticlă. Lucrăm cu materialele care le avem. Mai greu e cu vânzarea, astfel de târguri nu sunt în fiecare zi, doar vara și atunci mai facem ceva vânzare”, a spus meșterul popular din Dumbrava.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Hochei: Victorie în ultima deplasare din sezon

Distribuie Echipa de hochei U15 din cadrul CSM Târgu Mureș s-a impus în ultimul meci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.