Share

Home / Slider / Modificări legislative în domeniul declarării naşterii

Modificări legislative în domeniul declarării naşterii

 

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş (DJEP) informează cu privire la modificările legii cu privire la actele de stare civilă şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Astfel, DJEP Mureş, prin vocea directorului executiv, Codruța Sava, informează cetățenii asupra termenului de declarare a naşterii, care s-a modificat de la 15 la 30 de zile, pentru copilul născut viu.

Dacă naşterea se declară la starea civilă după trecerea a 30 de zile de la data naşterii, întocmirea actului de naştere se face în termen de 90 de zile de la solicitare, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale în care s-a produs naşterea şi cu avizul conform al DJEP Mureș.

Obligaţia declarării naşterii revine în principal părinţilor, iar dacă aceştia nu o pot face, obligaţia revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, asistentului social/persoanei cu atribuţii de asistenţă socială din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.

Documentele necesare înregistrării naşterii declarate în termen de 30 de zile sunt certificatul medical constatator al naşterii, actele de identitate ale mamei, tatălui, declarantului, certificatul de căsătorie al părinţilor, după caz.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO, FOTO: Cântecele din cochilii, scoase la lumină de Angela Mariașiu

Solista de muzică folk Angela Mariașiu din Reghin și-a lansat vineri, 13 septembrie, la Casa …

Share
Share