Modificări legislative în domeniul declarării naşterii Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 163 Vizualizări

Modificări legislative în domeniul declarării naşterii

 

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş (DJEP) informează cu privire la modificările legii cu privire la actele de stare civilă şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Astfel, DJEP Mureş, prin vocea directorului executiv, Codruța Sava, informează cetățenii asupra termenului de declarare a naşterii, care s-a modificat de la 15 la 30 de zile, pentru copilul născut viu.

Dacă naşterea se declară la starea civilă după trecerea a 30 de zile de la data naşterii, întocmirea actului de naştere se face în termen de 90 de zile de la solicitare, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale în care s-a produs naşterea şi cu avizul conform al DJEP Mureș.

Obligaţia declarării naşterii revine în principal părinţilor, iar dacă aceştia nu o pot face, obligaţia revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, asistentului social/persoanei cu atribuţii de asistenţă socială din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.

Documentele necesare înregistrării naşterii declarate în termen de 30 de zile sunt certificatul medical constatator al naşterii, actele de identitate ale mamei, tatălui, declarantului, certificatul de căsătorie al părinţilor, după caz.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE