Petru Porav, bucuros de recoltă, nemulțumit de întârzierea subvenției Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 477 Vizualizări

Petru Porav, bucuros de recoltă, nemulțumit de întârzierea subvenției

Campania agricolă își derulează în aceste zile recoltatul la grâu, cei mai harnici fermieri reușind să-și înmagazineze recolta în hambare. Printre aceștia se numără și Petru Porav din comuna Crăiești, activitatea sa agricolă fiind axată în principal pe cultura mare, respectiv cultivarea a 16 hectare orz de toamnă, 74 de hectare grâu, 7 hectare lucernă, 8 hectare de soia, diferența de suprafață până la 156 de hectare fiind cultivată cu porumb. ”Am început campania de recoltat cu orzul, recolta fiind undeva în jur de 6.000 de kilograme la hectar. În ce privește grâul, la finele lunii iulie am terminat recoltatul, producția medie fiind asemănătoare cu cea de orz, de 6 tone la hectar. Acum pregătim terenul pentru toamnă, plus lucrările de întreținere la utilajele agricole. La acest capitol dețin o combină Claas Dominator, două tractoare românești care încă își fac treaba, la care se adaugă un tractor de 110 cp achiziționat de la IRUM SA Reghin și un tractor Massey Ferguson de 145 cp. Următoarele culturi care vor intra în campania de recoltare sunt soia și porumbul. La momentul de față culturile arată destul de bine în câmp, mai necesită ceva ploi. Ne așteptăm la producții bune”, ne-a declarat Petru Porav.

Producție bună, preț mic

2 (1)Producția obținută este depozitată în spații proprii, prețul fiind cel care dictează rămânerea recoltei în depozit sau vânzarea acesteia. ”Producția o depozităm, producem practic pe stoc, iar la momentul potrivit o vindem. Când e momentul optim și când mai e nevoie de bani, atunci suntem obligați să mai vindem. În momentul de față prețul la grâu este unul foarte mic din punctul meu de vedere. Cei care vin pe aici oferă 0,50 de bani pe kilogram, ceea ce mi se pare foarte mic. Măcar de ar fi undeva la 0,65-0,67 de bani ar fi accptabil, să acopere banii investiți și să rămânem și noi cu ceva”, afirmă Petru Porav.

Subvenția se lasă așteptată

Baiul cel mare pentru fermierii care cultivă terenul este legat de subvenția care, continuă să întârzie, chiar dacă promisiuni au fost cu duiumul, venite chiar din gura ministrului Agriculturii. ”Per ansamblu anul 206 este unul bun din punct de vedere al producției, problema cea mare rămâne cea a subvenției care se lasă în continuare așteptată de fermieri. Baiul cel mare este că nici în ziua de azi nu am primit subvenția pentru anul trecut. Nu știu ce se întâmplă dar banii nu vin. Am tot primit promisiuni, chiar și de la ministrul Agriculturii că până pe 30 iunie primim banii și văd că tot nimic. Apoi termenul s-a prelungit, ba septembrie, ba octombrie de nu mai ști ce să mai crezi. Acești bani ne-ar ajuta foarte mult, am putea să ne achiziționăm îngrășăminte, motorină, sau chiar să ne mai luăm ceva agregate, deoarece  cele existente au un grad ridicat de uzură. Că tot am vorbit de motorină, consumăm cam 1.500 de litri în primăvară, vara undeva la 800-1.000 de litrti, iar toamna mai mult, undeva la 4.000-5.000 de litri. Dacă ar veni la timp banii din subvenție nu ar mai fi problemă cu costurile pentru motorină, nu te-ai mai opri cu lucrările, la fel și la îngrășăminte, și ai putea lucra normal. Nici nu vreau să mă mai gândesc când vor spune că vin banii, nu mai cred ce promit. Așteptăm, și sperăm să nu o facem prea mult timp”, a precizat Petru Porav.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE