Rețeaua de apă și canalizare, prioritatea comunei Solovăstru în noul mandat Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 418 Vizualizări

Rețeaua de apă și canalizare, prioritatea comunei Solovăstru în noul mandat

Chirilă-Ilie Tătar, a câștigat în luna iunie funcția de primar al comunei Solovăstru, reușind să devină primul primar ALDE din județ care accede în funcția de primar. Despre proiectele de dezvoltare ale comunei ne-a vorbit noul primar al comunei Solovăstru.

Reporter : Ce v-a motivat să candidați pentru primăria comunei Solovăstru ?

Chirilă-Ilie Tătar: În ultimii 12 ani am lucrat la o firmă de distribuție a produselor pentru protecția plantelor. Am activat în compartimentul vânzări din cadrul acestei firme. Și din această postură mi-a plăcut să mă implic în ceea ce se numește viața comunei, am luat cunoștință cu foarte multe lucruri care ar fi trebuit făcute dar care nu s-au făcut. Am avut încredere în mine, și dacă am să reușesc să câștig primăria să le și pot rezolva, să duc comuna pe făgașul cel bun.Am mai candidat pentru funcție de primar și în urmă cu patru ani. Atunci am fost șase candidați, eu fiind devansat doar de candidatul USL. Am candidat atunci independent. Înainte am fost membru PSD, după care mi-am dat demisia și am decis să candidez independent, nemulțumit de locul de pe lista de consilieri. După alegerile locale din 2012 m-am reînscris în PSD, până înainte cu trei luni de alegerile din iunie 2015 unde am văzut că nu am loc ca și candidat. Am decis să plec la ALDE, formațiune politică cu care am reușit să câștig primăria Solovăstru, fiind singurul primar ALDE din județ ales primar.

Rep.: Pentru unii victoria dumneavoastră a fost considerată o surpriză

Chirilă-Ilie Tătar : Probalil pentru unii a fost o surpriză victoria mea deoarece erau prea siguri pe ei că vor câștiga. Pentru mine în schimb nu a fost nicio surpriză. Am fost încrezător de la început, am simțit pulsul oamenilor, că ei doresc altceva și așa se face că în cele din urmă am câștigat. De loc sunt din localitatea Jabenița, un impediment pentru mine, Solovăstrul fiind o localitate mult mai mare, de regulă își dorește un primar de acolo. De data aceasta iată că a venit cineva din Jabenița și câștigat. Oamenii își pun mari speranțe în mone, toți așteaptă să vădă o schimbare la nivelul comunei, care se tot lasă așteptată de multă vreme. Am fost singurul primar ALDE din județ care a câștigat alegerile pentru funcția de primar, la care se adaugă faptul că am reușit să avem și trei consilieri ALDE în Consiliul Local dintr-un total de 11 consilieri, dintre care un consilier, Iuliu Zehan este și viceprimarul comunei Solovăstru.

Rep.: Cum ați găsit comuna din noua postură de primar ?

Chirilă-Ilie Tătar: Venind din alt domeniu de activitate, nu era un neștiutor în ce privește activitatea din primărie, chiar dacă din exterior se vede cu totul altfel activitatea dintr-o primărie. Un primar chiar are ce face dacă vrea să lucreze , și la noi în comună chiar avem multe de făcut.

Rep.: Care sunt prioritățile la nivelul comunei Solovăstru ?

Chirilă-Ilie Tătar : În primul și primul rând am reușit să depunem un proiect pentru rețeaua de apă și canalizare pe Submăsura 7.2 , proiect pe fonduri europene, valoarea fiind de 1,570 milioane de euro, din care 70.000 de euro reprezintă aportul propriu, restul fiind bani europeni. Acest proiect prevede extinderea rețelei de apă și canalizare la nivelul comunei, inclusiv în partea de sus a comunei, în zona Pădurii Mociar unde avem loturi de case. Este vorba de aproximativ 6 kilometri de rețea de apă și canalizare. O dată dus la bun sfârșit acest proiect, peste 95 % din străzile comunei vor fi racordate la rețeaua de apă și canal. Proiectul este depus, așteptăm într-o lună, maxim două vizita în teren a reprezentanților fondurilor europene, și avem promisiunea că în proporție de 99 % vom prinde această finanțare.Un alt proiect pe care îl avem în atenție este cel legat de reabilitarea căminului cultural din localitatea Jabenița. El fost lansat de vechea conducere a primăriei. La scurt timp după alegeri a fost câștigată licitația, care a fost tot amânată de câteva ori nefiind câștigată de către nimeni. În cele din urmă licitația a fost adjudecată de o firmă din Reghin. Ne-am deplasat la căminul care urmează să fie reabilitat, au două luni la dispoziție să finalizeze proiectul tehnic, și opt luni să finalizeze efectiv lucrările. Căminul cultural de la Jabenița are o problemă aparte, zidurile de sprijin s-au lăsat din cauza terenului, zona Jabenița fiind o zonă cu probleme din cauza sării, și clădirea necesită o reabilitare totală, inclusiv consolidarea fundației, pereților, pardoseli, geamuri, uși. Vor avea loc lucrări de modernizare în spațiul din interior, un videoproiector, instalații de sonorizare, 130 de scaune noi, centrală termică pe gaz. Din ce cunosc, valoarea proiectului se ridică undeva la suma de 660.000 lei plus TVA.

Rep.: Care e situația drumurilor la nivelul comunei ?

Chirilă-Ilie Tătar : În campania electorală fosta conducere a promis că dacă vor rămâne la conducere vor fi asfaltate restul de străzi laterale din comună până în toamnă. Din păcate această promisiune nu avea acoperire. Aveau doar un proiect aflat în studiu de fezabilitate, un proiect care a fost depus dar care nu a prins finanțare.Vom încerca ca în cel mai scurt timp să-l repunem în practică acest proiect.Proiectul va suferi modificări, chiar săptămâna aceasta voi vorbi cu proiectantul, vrem să includem un pod în acest proiect, cel de la Jabenița peste râul Gurghiu. Proiectul trebuie modificat substanțial, pe lângă includerea acestui pod vor trebui scoase anumite segmente de străzi deoarece în curând vor începe lucrările de reabilitare la drumul județean Jabenița-Gurghiu, unde străzile laterale vor avea 25 de metri de asfalt.

Rep.: Fiind o perioadă de vacanță, ce oferiți tinerilor din comună ?

Chirilă-Ilie Tătar: Venind în întâmpinarea dorinței tinerilor din comună, în data de 14 august vom organiza ”Zilele prieteniei” în localitatea Jabenița, locația aleasă fiind ”la baltă la Feri”, aflată la ieșirea spre Adrian, respectiv Club Adler. Pentru cei tineri până în 14 ani vor fi organizate concursuri de pescuit și minifotbal. Sunt invitați tinerii din comună și localitățile limitrofe, Reghin, Adrian, Cașva și Gurghiu. Fiecare localitate va avea o echipă în cometițiile de pescuit, minifotbal. Va fi și un DJ pe partea de muzică, iar pentru cei mai mari de 14 ani am pregătit un concurs de gătit la ceaun, unde le vom pune la dispoziție materia primă, respectiv carnea. Concurenții vor aduce restul iar la final câștigătorii vor primi premii suspriză. Sperăm să fie o sărbătoare frumoasă, iar pe viitor avem intenția de a dezvolta astfel de evenimente, intenția noastră este să organizăm pe viitor evenimente de genul ”Fiii satului” sau chiar ”Zilele comunei Solovăstru”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE