Home / Cultură / Sărbătoarea jocurilor și obiceiurilor populare la Idicel Sat

Sărbătoarea jocurilor și obiceiurilor populare la Idicel Sat

Distribuie

Asociația pentru Cunoașterea Culturii Tărănești împreună cu Consiliul Local Brîncovenești și Consiliul Județean Mureș, organizează la Idicel, duminică, 14 august 2016, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Național de Jocuri și Obiceiuri Populare.

Dorința de a da continuitate tradițiilor locale, de a ne dovedi păstrători ai jocurilor și cântecelor străbune, a portului celor de dinaintea noastră, îi unește în respectul pentru valoare și autentic pe membrii Ansamblului folcloric din Idicel și întreaga comunitate a satului. Am invitat la această întâlnire dragă cu jocul, obiceiurile vechi, cântecele și voia bună ansambluri și grupuri folclorice valoroase, menite să reprezinte importante zone etnofolclorice ale județului, dar și din țară. Invitații vor fi primiți cu călăreți, cu pâine și sare, la orele 13,00 la intrarea în sat, de unde vom merge într-o paradă a portului popular până în fața Căminului Cultural, unde va avea loc festivitatea de deschidere apoi vor urca pe scenă invitații, începând cu orele 14,00”, a precizat Mărioara Bârsan, președintele Asociației pentru Cunoașterea Culturii Țărănești

11822432_869133649846063_4556041882871596009_nComuna Brâncovenești va fi reprezentată de ansamblurile folclorice din Idicel, Idicel-Pădure și de formația de jocuri populare maghiare din Brâncovenești. Din județul Mureș mai sunt invitate Ansamblul folcloric ”Hodăceana din Hodac, Grupul folcloric ”Coronița” din Solovăstru, Ansamblul folcloric din Dumbrava, comuna Vătava, Grupul vocal folcloric ”Dăscălițele” din Goreni, comuna Batoș și Ansamblul folcloric din Albești. Apreciind diversitatea și bogăția moștenirii culturii tradiționale din toate zonele etnofolclorice ale României, precum și strădania pentru originalitate și autentic a altor ansambluri folclorice reprezentative pentru zonele din care vin, am invitat și vor fi prezenți cu jocuri, cântece și obiceiuri, Ansamblul folcloric ”Izvorașul” din Gălăuțaș – Județul Harghita, Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului” din Polovragi – județul Gorj și Ansamblul folcloric ”Domnițele” din Costești – județul Vâlcea. De asemenea, așa cum încercăm la fiecare ediție a festivalului de la Idicel, prețuind la fel de mult zestrea tradițională moștenită de celelalte etnii cu care împărțim traiul pe aceste meleaguri românești, avem și în acest an invitate două reprezentante ale acestora, Ansamblul Comunității Elene “Efthimos” din Brașov și Ansamblul folcloric aromân ”Dor” din Sarighiol de Deal, comuna Beidaud – județul Tulcea, care va aduce pe scena festivalului un obicei de ciobănie, alături de cântecele și jocurile aromânilor dobrogeni. Rapsozi locali vor întregi tabloul evenimentului iar spre seară soliști consacrați, credincioși unui repertoriu valoros, vor urca la rândul lor pe scenă: cântecul mureșean prin glasul Dorinei Oprea și al lui Andrei Romanică, iar Leontina Pop cu cântece ale Văii Gurghiului. Codruța Rodean ne va aduce, la Idicel, cântecele din Mărginimea Sibiului, iar doinele și jocurile bănățene ne vor bucura prin glasul inegalabilului Traian Jurchelea.

10561656_858388107506513_4937779361074650559_nOmenia și frumusețea zestrei moștenite, respectul pentru cei ce fac să dăinuie viața și tradiția în valea frumoasă a Idicelului, ne obligă în fiecare an la acest demers față de satul în care ne sunt rădăcinile. Vă așteptăm cu drag!

Asociația pentru Cunoașterea Culturii Țărănești, 

Președinte, Mărioara Bârsan


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.