Ionela Ciotlăuș despre situația de la „Unirea”. ALDE Mureș cere reevaluarea întregului patrimoniu școlar Politic
  • redactia
  • 2 comentarii
  • 934 Vizualizări

Ionela Ciotlăuș despre situația de la „Unirea”. ALDE Mureș cere reevaluarea întregului patrimoniu școlar

Ionela Ciotlăuș, ALDE MureșIonela Ciotlăuș, președintele ALDE Mureș, a susținut, vineri, 5 august, de la ora 10.00, o conferință de presă în care a vorbit despre trei subiecte importante pentru comunitatea locală care țin, în principal, de sistemul de învățământ. Cele trei subiecte abordate au fost: situația Colegiului Național „Unirea”, abandonarea Liceului și Internatului„ Emil Dandea” și „lipsa materialelor sanitare și a medicamentelor în școli”. Conferința de presă a avut loc la sediul ALDE din Tîrgu-Mureș, strada Gheoghe Doja, nr. 9.

„Epopeea Unirea”

„De ani de zile elevii, profesorii și părinții au ridicat ștacheta acestui colegiu la nivel de elită – național și local, iar deciziile iresponsabile ale liderilor PNL-UDMR din vara anului 2014 au ridicat ziduri între copiii români și maghiari, între profesori și părinți, au declanșat un război interetnic de nepermis care afectează grav nu doar imaginea dar și dezvoltarea acestui Colegiu prin pierderea numărului de clase, prin pierderea numărului de catedre, prin deteriorarea tehnică a imobilului, prin discriminarea claselor din „Unirea” în favoarea claselor din „Rakoczi”(Liceul Teologic Romano-Catolic n.r.)”, consideră Ionela Ciotlăuș.
Președintele ALDE Mureș a mai afirmat că „Statul Roman a fost și trebuie să devină din nou proprietarul de drept al acestor imobile retrocedate și chiar dacă s-au retrocedat în baza unor decizii irevocabile ale Instanței, având în vedere situația tensionată creeată de aceste decizii, ALDE Mureș cere Guvernului declararea de utilitate publică și răscumpărarea lor”.

Reevaluare a întregului patrimoniu şcolar

Având în vedere că mai multe unități școlare din Târgu-Mureș funcționează în clădiri care au fost retrocedate, Ionela Ciotlăuș susține că „se impune o reevaluare a întregului patrimoniu şcolar tîrgumureşean prin conceperea unei strategii privind infrastructura şcolară în Tîrgu Mureş”. „Această strategie lipsește de mai bine de 15 ani. ALDE propune dezbaterea în regim de urgență în Consiliul Local a acestei situații. În opţiunea noastră o măsură viabilă şi care să asigure viitorul şcolii tîrgumureşene este restructurarea semnificativă a structurii şcolare pe principii și criterii clar formulate și acceptate”, a mai adăugat Ionela Ciotlăuș.
Președintele ALDE Mureș consideră că discuțiile despre o strategie privind infrastructura școlară pot porni de la trei variante. Prima nu presupune investiții, „şi anume cea de restructurare prin redistribuirea unităţilor de învăţământ prin comasarea acestora în cadrul structurii existente din proprietatea publică a statului”. A doua ar presupune o investiție medie, „achiziţionarea/răscumpărarea imobilelor retrocedate”. A treia variantă ar fi „construirea în regim de maximă urgenţă cu termen de finalizare sub un an a unui campus şcolar”.

Internatul și Liceul „Emil Dandea”

„ALDE Mureș sesizează un alt mod de sfidare si dispreț al municipalității față de școala tîrgumureșeană, anume abandonarea ei prin scoaterea abuzivă din circuitul de învățământ al internatului „Emil Dandea” în anul 2010 și alocarea unui buget de investiții obținut prin credit bancar în cuantum de aproape trei milioane de lei și concomitent abandonarea acestui obiectiv”, a afirmat Ionela Ciotlăuș. „Prin urmare, acum acest obiectiv este abandonat, nu este nici internat nici bloc de locuințe. Deși nu poate nimeni să spună că nu este necesar a fi întrebuințat în oricare din cele două folosințe publice”, a precizat președintele ALDE Mureș.

Cabinetele medicale școlare

„Dacă în alte orașe educația medicală și sănătatea copilului sunt prioritare la noi medicina școlară este un fel de cenușăreasă a sistemului. Cerem autorităților competente, Direcția de Sănătate Publică Mureș și Consiliului Local să ia urgent măsurile ce se impun pentru autorizarea tuturor cabinetelor școlare, dotarea acestora cu baremul prevăzut de Ordinul 5298/1668/2011 precum și Ordinul 1955/1995 privind normele de igienă în unitățile pentru ocrotirea copiilor și tinerilor”, a declarat Ionela Ciotlăuș. În continuare președintele ALDE Mureș a precizat că se impun verificări și „stabilirea necesarului de dotări și cuprinderea în rectificarea bugetară a sumelor necesare”.
Sesizări
„Față de aceste probleme de larg interes ALDE Mureș va sesiza Guvernul Romaniei, Președinția, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Educației, Direcția de Sănătate Publică și va face o informare în atenția Consiliului Local Tîrgu Mureș”, a precizat Ionela Ciotlăuș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE