- teodora.mindru
- 0 comentarii
- 344 Vizualizări
Dieta femeii care a descoperit elixirul tinereţii
10 august 2016Celebrul medic Ana Aslan a trăit aproape 92 de ani, iar longevitatea s-a datorat nu doar genelor moştenite, ci şi unei diete echilibrate. Conform ei, normal, o zi a unei persoane, din punct de vedere al alimentaţiei trebuie să arate aşa: micul dejun, gustare, prânz (Ana Aslan lua prânzul la maximum 13:30), gustare, cină (la 18:00 – 19:00), scrie One.ro.
Conform sursei citate, Ana Aslan s-a născut la Brăila în 1897 şi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Din 1952, a devenit director al Institutului de Geriatrie, numărându-se printre pionierii gerontologiei medicale mondiale. Ana Aslan a fost cea care a descoperit beneficiile terapeutice ale procainei prin tratament de lungă durată în doze mici. Procaina devine ingredientul principal al medicamentului Gerovital H3, produs original românesc şi primul medicament creat anume pentru întârzierea procesului de îmbătrânire.
Ioana Preda a fost menajera Anei Aslan mai bine de zece ani. Ştie fiecare secret al profesoarei. De exemplu, era foarte atentă la siluetă. „Carnea de vită era nelipsită. Se îngrijea foarte mult, nu se sătura nicoadata, când îi era foame zicea: dă-mi o bomboană. Ţinea la siluetă. O bomboană, atâta lua şi gata”, povesteşte Ioana Preda. „Ştia să mănânce bine, îi plăcea să meargă la marile restaurante, să comande mâncăruri de calitate, dar în acelaşi timp ştia să şi gătească. E adevărat că avea bucătarul ei, dar avea preparate pe care le făcea singură”. „Întodeauna lua masa la 1:30 îmbrăcată, chiar dacă era singură la masă, cu o ţinută frumoasă, cu bijuterii, respecta acest ritual”, adaugă ea.
Ana Aslan era învăţată să mănânce corect, la ore fixe, sănătos. Medic fiind, Ana Aslan a adus această bună cuviinţă a hrănirii şi în dieta pacienţilor săi. Totul trebuia să fie cât mai natural, trebuiau evitate alimentele din conservă. Alimentaţia era menită să aducă în mod natural ceea ce are nevoie organismul. Fără substanţe inutile. Multe legume, multe fructe şi, bineînţeles, multă mişcare.
La capitolul carne avea un fel de clasificare: carnea de vacă, peştele, pasărea, miel/oaie, porc. Dar porcul nu prea îl recomanda. Apoi recomanda ficatul, limba, în general carne de la animalele care se hrănesc, la rândul lor, mai curat. Şi toate rasol! Câteodată, le prefera făcute le cuptor.
Ce mânca Ana Aslan? Avea şi mâncăruri preferate: supă de vită clară, cu crutoane, pătrunjel şi piper, crap pe varză murată, pană de somn, rasol de şalău cu lămâie, sărmăluţe fără orez, pilaf de pasăre, curcan, ciuperci cu caşcaval la cuptor. Şi avea şi o slăbiciune dulce: îi plăcea tortul “Buturugă”, făcut în casă.
Ana Aslan şi-a ţinut viaţa personală departe de ochii presei. Nu a avut copii şi nu a fost căsătorită niciodată. Apropiaţii spun că unul dintre motive pentru care nu a avut o familie este legat de muncă.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu