Peste 4000 de mame primesc indemnizații mărite Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

Peste 4000 de mame primesc indemnizații mărite

 

Legea privind mărirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului cu până la 85% din veniturile părintelui a intrat în vigoare la 1 iulie, banii urmează să intre începând cu luna în curs. În prezent, în județul Mureș sunt 4928 de femei care beneficiază de indemnizații pentru copii.

Prin noua lege se elimină plafonul maxim de 3.400 lei/lună. Schimbările importante privind majorările de cuantum ale beneficiilor se reflectă în faptul că limita minimă a indemnizației a crescut la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063lei (1.250 lei reprezintă salariul minim) față de 600 lei, cât era până în prezent; limita maximă a indemnizației a fost eliminată, aceasta fiind calculată la 85% din veniturile nete realizate; stimulentul de inserție s-a stabilit la 50% din indemnizația minimă, adică a crescut de la 500 lei la 532 lei.

Potrivit informațiilor furnizate de Semina Baricz, director executiv Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș, în județul Mureș, 4928 de femei beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului, din care2371 sunt cu suma minimă de 1063 de lei, 43 cu sume mai mari de 5000 de lei, iar alte 986 sunt pe stimulentul de inserție.

Legea se aplică şi mamelor care au născut deja şi care vor fi în concediu pentru creşterea copilului la 1 iulie, când intră legea în vigoare, până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului. Potrivit psihologilor și pediatrilor, pentru crearea și menținerea legăturii afective puternice între copil și mamă, aceasta trebuie să petreacă alături de cel mic cel puțin un an și jumătate de la naștere. Concediul pentru creșterea copilului poate fi solicitat atât de mamă, cât și de tată.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE