Soluții pentru o viață mai bună a pacienților cu diabet zaharat Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 233 Vizualizări

Soluții pentru o viață mai bună a pacienților cu diabet zaharat

Forumul pacienților cu diabet și al cadrelor medicale „Diabforum”, un eveniment organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și Asociaţia Suryam, care se va desfășura în perioada 9-11 septembrie, la Târgu-Mureș, își propune să fie un schimb de experienţă între pacienţi, medici şi reprezentanţii instituţiilor publice, precum și o modalitate de a înțelege mai bine problemele generate de diabet.

În cadrul acestei manifestări vor avea loc prezentări medicale din următoarele specialități: diabet, oftalmologie, dermatologie, chirurgie, neurologie, nefrologie, cardiologie, nutriţie, psihologie şi legislație. Un accent mare va fi pus pe psihologia diabetului, care reprezintă un ingredient ce nu poate lipsi din nicio dezbatere despre și cu pacienți, mai ales că este tot mai vizibilă importanța psihicului în mangementul bolii. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 9 septembrie, la ora 9.00, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș. La deschidere, vor lua parte conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, conf. univ. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, președintele Colegiului Medicilor Mureș, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș și ai Instituției Prefectului – județul Mureș.
„Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici Mureş s-a înfiinţat în urmă cu 10 ani, încercând să vină în sprijinul copiilor diagnosticaţi cu diabet zaharat precum şi a familiilor acestora. Organizarea acestui eveniment este o provocare pentru ASCOTID Mureş, scopul fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care suferă de diabet zaharat, un schimb de experienţă între pacienţi, medici şi reprezentanţii instituţiilor publice. Nu ne-am propus să rezolvăm problemele din sistemul sanitar, însă putem contribui la o mai bună înţelegere a problemelor generate de diabet, o boală care dacă nu este bine controlată, ucide în tăcere. Vă aşteptăm cu bucurie la „Diabforum”, eveniment destinat atât pacienţilor cu diabet zaharat cât şi medicilor, asistenţilor medicali, farmacişti, nutriţionişti şi psihologi”, a precizat Rodica Molnar, preşedintele ASCOTID Mureş.

Dezbaterea măsurilor noi de prevenție și tratament
Șefa Disciplinei Nutriţie Comunitară a Facultății de Medicină din cadrul UMF Târgu-Mureş, conf. univ. dr. Monica Tarcea, a arătat că este foarte importantă comunicarea eficientă medic-pacient și din acest motiv această conferință reprezintă un bun prilej pentru dezbaterea măsurilor noi de prevenție și tratament la nivel comunitar, măsuri care susțin îmbunătățirea calității vieții indiferent de vârstă. Conf. univ. dr. Monica Tarcea a precizat că nutriția adecvată asigură nevoile energetice ale organismului uman cu ajutorul principiilor nutritive, necesare creșterii și dezvoltării armonioase, tinând seama de anumite particularități individuale cum ar fi: vârsta, sexul, gradul de activitate fizică, condițiile de mediu, prezența stării de sănătate sau de boală.
„Atunci când aportul nutritiv este în echilibru cu necesarul organismului vorbim de o stare de nutriție optimă. Când aportul nutritiv nu este în concordanță cu necesarul organismului pot interveni anumite stări patologice, datorate atât deficitului, cât și excesului nutrițional. Normele de alimentație fiziologică sunt diferite de la individ la individ, de la populație la populație în funcție de obiceiuri alimentare, tradiții, etnie, religie, situație socio-economică, gradul de cultură în ceea ce privește o alimentație corectă, echilibrată. Alimentația dezechilibrată, prin exces sau deficit, poate conduce în timp la apariția unor boli cronice cu frecvență crescută: ateroscleroză, boală coronariană, diabet, obezitate, anemii, boli cardiovasculare etc. Odată cu îmbătrânirea populației, cu înmulțirea factorilor de risc ambientali și a stresului cotidian, a crescut și prevalența bolilor cronice netransmisibile, care ne atenționează asupra importanței dezvoltării unor intervenții comunitare în acest sens, alături de creșterea nivelului educațional prevențional. Cele mai importante sfaturi preventive sunt legate de alimentația adecvată (cantitativ și calitativ), aplicarea de exerciții fizice zilnice, menținerea greutății normale, evitarea fumatului și abuzului de alcool, echilibrarea răspunsului la stres, interacțiunea medicament-aliment-boală, completate de monitorizarea continuă a parametrilor fiziologici și serologici de rutină care ne atenționează asupra instalării unei anumite patologii”, a menționat conf. univ. dr. Monica Tarcea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE