Home / Administratie / EXCLUSIV: „Traficanţii de arme” din reportajul Sky News, identificaţi de poliţişti mureşeni

EXCLUSIV: „Traficanţii de arme” din reportajul Sky News, identificaţi de poliţişti mureşeni

Distribuie

111O echipă de experţi în arme şi muniţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a contribuit, decisiv, la operaţiunea de identificare a celor trei cetăţeni români, protagonişti ai reportajului filmat în judeţul Bistriţa Năsăud despre presupuşi traficanţi de arme de război… de la graniţa româno-ucraineană, difuzat recent de postul de televiziune britanic Sky News. La finalul audierilor, anchetatorii de la DIICOT au ajuns la concluzia că reportajul britanicilor a fost trucat, iar protagoniştii acestuia, printre care şi doi cetăţeni originari din judeţul Mureş, eliberaţi.

Szanto Aurelian, ghid şi pentru alte „reportaje”

Surse din cadrul IPJ Mureş au dezvăluit, pentru publicaţia noastră, detalii din culisele anchetei care a pus pe jar autorităţile din domeniul antitero din România. Astfel, se pare că ghidul britanicilor, un târgumureşean pe nume Szanto Aurelian, era de mult în vizorul autorităţilor din România, sursele precizând că acesta a mai adus în ţară, în trecut, şi alte echipe de jurnalişti străini care au realizat reportaje mai mult sau mai puţin adevărate, în general de denigrare a ţării noastre. “Pantics Csaba poate fi găsit pe Facebook, e cel ce prezintă armele… vânător autorizat cu două arme şi un pistol. Alături de el mai e Pantics Levente, un vânător autorizat din Bistriţa. Arma AK-47 a fost împrumutată de la o persoană care o deţine legal, o persoană mai în vârstă din Iernut. Acesta i-a dat arma lui Pantics Csaba pe motiv să o prezinte unui viitor cumpărător. A treia persoană din filmuleţ, Szanto Aurelian, poate fi găsit şi el pe Facebook. El a fost “tâlharul”. Acest personaj… ai putea să îl cauţi să discuţi cu el şi să îl întrebi de ce în anii trecuţi a mai adus televiziunea din Anglia pentru alte reportaje pentru a denigra România, reportaje despre traiul ţiganilor şi activităţi care îi preocupa. Omul cică chiar a lucrat pentru CNN, TV5, Sky News”, au menţionat surse din interiorul anchetei.

“Singurele indicii au fost armele prezentate în film”

Succesul operaţiunii şi identificarea celor trei cetăţeni români într-un timp foarte scurt se datorează, în mare parte, echipei de experţi din cadrul IPJ Mureş. “Identificarea autorilor s-a făcut de către lucrători din cadrul IPJ Mureş şi Brigada de Combatere a Crimei Organizate. Într-adevăr, DIICOT a participat la percheziţii, dar autorii noi i-am identificat într-un timp foarte scurt. Cei de la Bucureşti erau pe spate cu toată acţiunea…, noi am muncit zi şi noapte, iar singurele indicii au fost armele prezentate în film. Echipa nu a fost foarte numeroasă, deoarece suntem în lipsă de efectiv şi sunt şi plecări în concediu. Ne-au ajutat şi cei de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, dar deja se cam ştiau autorii. Problema e ca populaţia să cunoască adevărul… România are una dintre cele mai aspre legi a armelor din Europa… Sunt arme ilegale şi la noi, dar nu aşa de multe şi nu se vând în Europa sau în alte state”, au mai precizat sursele.

Colaborare excelentă cu celelate structuri speciale

Efortul echipei IPJ Mureş a fost cu atât mai mare cu cât trebuia, practic, căutat şi găsit acul în carul cu fân. Sursele noastre au mărturisit că succesul operaţiunii se datorează atât perseverenţei şi inspiraţiei poliţiştilor mureşeni, cât şi colaborării cu celelalte structuri speciale implicate în soluţionarea cazului. „Au fost organizate măsuri conform celor dispuse de către Inspectoratul General al Poliţiei Române imediat după apariţia reportajului. Au fost vizionate şi verificate imaginile video din reportajul prezentat de Sky News, insistânde-se pe detaliile surprinse: mediul înconjurător, autovehicul, constituţia fizică a participanţilor şi caracteristicile armelor. În paralel, s-au făcut verificări la deţinătorii legali de arme, de asemenea s-au făcut verificări pentru identificarea autovehiculului şi a locului surprins în filmare, precum şi a locurilor de cazare de pe întreg judeţul Mureş. Ca urmare a activităţilor desfăşurate, cu sprijinul tuturor Inspectoratelor Judeţene de Poliţie învecinate și a poliţiştilor din cadrul IGPR, totodată sub coordonarea IGPR și împreună cu celelalte structuri ale Poliţiei Române s-a reuşit identificarea persoanei care a intermediat filmarea în România, a autoturismului folosit de către echipa de filmare în deplasările în cele două judeţe şi a membrilor echipei de filmare şi a persoanelor care au fost protagoniste în acel video. Toate aceste date au fost furnizate către DIICOT spre competenta soluţionare şi toate aceste activităţi s-au desfăşurat sub coordonarea şi cu sprijinul efectiv al IGPR”, au mai specificat sursele din cadrul IPJ Mureş.

„Filmarea a fost comandată de jurnalişti”

Aceleaşi surse ne-au dezvăluit şi principalele concluzii, aflate între timp de opinia publică din România şi negate de autorii reportajului: „Armele sunt din categoria celor de vânătoare şi colecţie, nu sunt din contrabandă, iar filmarea a fost comandată de jurnalişti, ei stabilind şi scenariul…”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.