Tot ce trebuie să știi despre noua lege a indemnizaţiei Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1613 Vizualizări

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a indemnizaţiei

 

Legea privind mărirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului cu până la 85% din veniturile părintelui a intrat în vigoare la 1 iulie, banii urmează să intre începând cu luna în curs. În prezent, în județul Mureș sunt 4928 de femei care beneficiază de indemnizații pentru copii.

Ce aduce nou legea

Prin noua lege se elimină plafonul maxim de 3.400 lei/lună. Schimbările importante privind majorările de cuantum ale beneficiilor se reflectă în faptul că limita minimă a indemnizației a crescut la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063lei (1.250 lei reprezintă salariul minim) față de 600 lei, cât era până în prezent. Cu alte cuvinte, dacă părintele, care intră în concediu pentru creșterea copilului, avea un venit calculat în timpul celor 24 de luni de 8000 de lei, va primi, de la 1 iulie 2016, o indemnizație de 6800 de lei/ lună. Același părinte, pe legea veche, primea 3400 de lei/ lună.

Pentru părinţii care au gemeni (multipleţi), aceştia vor primi, pentru al doilea copil un plus de 85% din salariul minim brut pe economie, pe lângă indemnizaţia stabilită, adică 1062.5 lei.

O altă noutate adusă de noua lege ține de limita maximă a indemnizației  care a fost eliminată, aceasta fiind calculată la 85% din veniturile nete realizate. În plus, stimulentul de inserție s-a stabilit la 50% din indemnizația minimă, adică a crescut de la 500 lei la 532 lei. Atenţie, însă, că există o limită de întoarcere în câmpul muncii, pentru primirea stimulentului: 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani la copiii cu handicap.

Noutatea acestei legi o constituie faptul că persoanele care se întorc la muncă, în condiţiile de mai sus, vor primi de la stat cei 531.25 lei, timp de încă un an, până când copilul va împlini 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copiilor cu handicap.

Peste 4000 în județ

Potrivit informațiilor furnizate de Semina Baricz, director executiv Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș, în județul Mureș, 4928 de femei beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului, din care2371 sunt cu suma minimă de 1063 de lei, 43 cu sume mai mari de 5000 de lei, iar alte 986 sunt pe stimulentul de inserție.

Stimularea natalității

Legea se aplică şi mamelor care au născut deja şi care vor fi în concediu pentru creşterea copilului la 1 iulie, când intră legea în vigoare, până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului. Potrivit psihologilor și pediatrilor, pentru crearea și menținerea legăturii afective puternice între copil și mamă, aceasta trebuie să petreacă alături de cel mic cel puțin un an și jumătate de la naștere. Măsura ar putea încuraja natalitatea în rândul femeilor de carieră, foarte bine plătite, care până acum au amânat momentul în care vor aduce pe lume un copil, pe motiv că nu poți crește un bebeluș cu bani puțini. De concediul pentru creșterea copilului poate beneficia oricare dintre părinții firești ai copilului, precum şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi.

 Bine de știut

Solicitarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu, dar nu mai târziu de ziua anterioară începerii acestuia. Dacă depunerea se face în perioada 1 iulie-22 iulie se constitutie dreptul începând cu iulie și plata se va efectua în luna august. dacă depunerea se face între 23 iulie și 1 august, dreptul se constitutie tot cu luna iulie, dar plata se face în septembrie. În perioada de concediu de creştere a copilului, contribuţiile la sănătate sunt acoperite de stat, deci mama (tatăl) beneficiază de tratament gratuit. În plus, această perioadă este considerată vechime în câmpul muncii şi contează la calculul pensiei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE