Festivalul „Săptămâna Haferland” s-a desfășurat la Saschiz sub genericul „Tradițiile ajung în prezent” Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 418 Vizualizări

Festivalul „Săptămâna Haferland” s-a desfășurat la Saschiz sub genericul „Tradițiile ajung în prezent”

Festivalul „Săptămâna Haferland”, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania, se desfășoară în perioada 10-15 august și include localitățile Fișer, Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf. Vineri, 12 august, evenimentele au avut loc la Saschiz sub genericul „Tradițiile ajung în prezent”.

Deschiderea oficială a avut loc pe muzică de fanfară și dansuri săsești. N-au lipsit expozițiile de fotografie, atelierele de olărit, târgul cu produse tradiționale, concertul la Biserica Fortificată, prezentarea portului săsesc din Saschiz, iar la final oaspeții au luat masa împreună. Vecinătatea Femeilor din Saschiz a pregătit un prânz cu preparate specifice nunților săsești.

2Președintele Fundației „Michael Schmidt”, omul de afaceri Michael Schmidt, s-a aflat vineri, 12 august, la Saschiz și a mărturisit că este impresionat de felul în care s-a dezvoltat de la un an la altul festivalul „Săptămâna Haferland”. Totodată, a reamintit celor prezenți că ideea de a organiza acest eveniment a venit în urma unei discuții pe care a avut-o cu cântărețul Peter Maffay. Cei doi au vrut să scoată în evidență frumusețea și bogăția „Țării Ovăzului” și tradiția sașilor care au trăit și încă trăiesc aici.
„Stăteam cu Peter Maffay la el acasă, într-o zi de vară, și mi-a spus: „Michael, anul viitor, în august, te invit la Roadeș fiindcă fac porțile deschise de la proiectul meu „Tabaluga” în Roadeș”. În secunda aceea, mi-a venit ideea de a ne uni forțele și a face ceva împreună pentru toată regiunea aceasta minunată. Așa n-a născut „Săptămâna Haferland”. Am aflat, prin povestiri, că această zonă se numea „Țara Ovăzului”, pentru că țăranii de aici cultivau ovăz. A fost o idee spontană și uitați cât s-a dezvoltat. Ne aflăm la ediția a IV-a. În fiecare an, am mai luat câte un sat în această organizare și mă declar impresionat și mulțumit de felul în care s-a dezvoltat festivalul. Chiar și aici, în Saschiz, a fost foarte vizibilă această creștere de la un an la altul, iar anul acesta a fost peste așteptări. Sper că anul viitor vor fi și mai mulți participanți”, a transmis Michael Schmidt.
Și Peter Maffay, fondatorul Fundației „Tabaluga”, a luat parte vineri la activitățile din localitatea Saschiz. El a ținut să le mulțumească celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, arătând că de la prima ediție și-a dorit ca manifestarea să reprezinte și un prilej de întâlnire a sașilor, iar evenimentul să devină o frumoasă tradiție a regiunii dintre Rupea și Sighișoara, menit să scoată în evidență patrimoniul cultural, frumusețea și bogăția zonei.

4Directorul Fundației ADEPT Transilvania, Cristi Gherghiceanu, a arătat că este important pentru oameni să cunoască istoria acestei zone, obiceiurile și tradițiile săsești, iar festivalul „Săptămâna Haferland” reprezintă o modalitate foarte bună de prezentare a istoriei.
„Fundația ADEPT Transilvania și-a început activitatea de conservare a biodiversității și dezvoltare rurală în zona Sighișoarei în anul 2004. În fiecare an, încercăm să aducem activități noi în zonă, să dezvoltăm turismul. În urmă cu patru ani, am participat la prima ediție a festivalului „Săptămâna Haferland” și ne-a plăcut foarte mult ideea. De aceea, am încercat și am reușit să introducem și localitatea Saschiz în această sărbătoare culturală. Este important ca oamenii să cunoască istoria acestei zone (…) Am rămas profund impresionat de felul în care Vecinătatea Femeilor din Saschiz a pus la cale tot ce înseamnă pregătirea unei mese tradiționale specifică nunții săsești. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără localnici. Îi mulțumim domnului primar Ovidiu Șoaită pentru că a fost deschis la orice inițiativă și ne-a sprijinit. Împreună încercăm să dezvoltăm ceva frumos și durabil”, a menționat Cristi Gherghiceanu.
Primele trei ediții ale festivalului au strâns peste 4.000 de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania. De la an la an, numărul activităților cuprinse în programul festivalului a crescut, iar acestea au devenit din ce în ce mai diversificate: de la slujbe în bisericile fortificate, la proiecții de filme și până la baluri tradiționale săsești și expoziții de fotografie. Evenimentul își propune să atragă deopotrivă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE