Home / Reghin / Omagiu Zi de Zi – Majestăţii Sale Regina Ana, în amintirea vizitei sale la Reghin, la Cardinalul Todea

Omagiu Zi de Zi – Majestăţii Sale Regina Ana, în amintirea vizitei sale la Reghin, la Cardinalul Todea

Distribuie

regina anaDupă 50 de ani de la terminarea studiilor la Roma, reușește să revadă cetatea de origine a neamului românesc, fiind primit de Papa Ioan Paul al II-lea, în ziua de 5 iunie 1990, ziua aniversării nașterii sale. O nouă vizită la Roma are loc în martie1991, când este confirmat de Suveranul Pontif ca președinte al Episcopatul Catolic de ambele rituri (romano-catolic și greco-catolic) din România.

La 28 mai 1991 Consistorul Papal hotărește înălțarea mitropolitului Alexandru Todea la  demnitatea de cardinal al Bisericii Catolice. După papa, cardinalii sunt cei mai înalți demnitari ai Bisericii Catolice, fiind consilierii și colaboratorii cei mai apropiați ai Sfântului Părinte. Este al doilea cardininal român, după Iuliu Hossu, iar al treilea cardinal român va fi consacrat în 2012,  actualul mitropolit al Bisericii Greco-Catolice, Lucian Mureșan.

Consacrarea cardinalului Alexandru Todea a avut loc în zilele de 28-29 iunie 1991, la Vatican, la solemnități participând și un grup de 120 de pelerini români în frunte cu episcopii greco-catolici.

În țară evenimentul s-a celebrat cu mult fast, în ziua de 23 iulie 1991, în catedrala ”Sfântul Iosif” din București, în prezența primului ministru Petre Roman, a altor oficialități și diplomați străini, a ierarhilor greco-catolici și ai altor culte precum și a unui mare număr de credincioși din București și din Ardeal. În răspunsul său de mulțumire la cuvântările rostite cu acel prilej, Cardinalul Alexandru Todea a spus că este de datoria sa să depună toate eforturile pentru repunerea Bisericii Române Unite cu Roma în toate drepturile sale firești. Totodată s-a angajat că se va preocupa pentru întronarea unui spirit de unitate, de colaborare, pentru înlăturarea urii dintre oameni și înlocuirea ei cu iubirea, așa cum cere doctrina creștină, respectând convingerile fiecăruia într-un deplin spirit de bunătate.

Când la 11 decembrie1992 Academia Română l-a ales – în unanimitate – membru de onoare, recunoscându-l astfel ca demn urmaș al marilor ierarhi ai Blajului, a văzut în această alegere un act reparatoriu de cinstire, de prețuire a bisericii sale.

Dialogurile cu puterea politică, întâlnirile cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cuvântări ocazionate de diverse prilejuri, comunicări, articole, interviuri, vizite în cuprinsul mitropoliei sau în străinătate, toate erau subordonate aceluiași scop: repunerea bisericii pe care o păstorea în drepturile sale firești. Nu cerea milă ci doar înfăptuirea dreptății care să aducă pacea. ”Opus justitiae Pax” este adagiul latin atât de des invocat pentru a-și susține cauza.

Tumultul zbaterilor din anii 1990-1992, alături de suferințele trecutului, vor face ca vulturului să i se frângă aripa: Cardinalul Alexandru Todea, din cauza unei boli nemiloase, este nevoit să renunțe la păstorirea Arhiepiscopiei. Dar nu și la a se ruga pentru împlinirea crezului său de o viață, în modesta căsuță de pe strada Apalinei, Nr.34, din Reghin unde-și va duce crucea suferinței timp de zece ani.

În ultimul deceniu de viață, deși era profund marcat de boală, țintuit în fotoliul cu rotile, va continua să primească în vizită înalți ierarhi, preoți, credincioși, oaspeți din țară și de peste hotare.

Astfel, în ziua de duminică 24 august 1997 sosește în vizită Regele Mihai, însoțit de Regina Ana. Cuplul regal, împreună cu o parte dintre cei care îl însoțeau, se întrețin cu Cardinalul Alexandru Todea, vizibil marcat de emoția evenimentului dar și de povoara tumultoasei sale vieți, ajunsă de curând la 85 de ani. Cei de față rememorează unele momente din viața și suferința înaltului ierarh și ascultă fragmente inedite din însemnările acestuia, scrise în perioada  în care Majestatea Sa era silit să abdice. Regele, emoționat până la lacrimi, este deosebit de atent cu interlocutorul, având rara calitate de a interveni scurt și la obiect. La plecare, Cardinalul   rostește împreună cu toți cei de față, ”Tatăl nostru” și ”Născătoarea”după care – cu lacrimi în ochi – își ia rămas bun de la Majestățile lor.

Un eveniment deosebit de emoționant în viața Cardinalului l-a constituit reîntâlnirea cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia memorabilei sale vizite la București, în zilele de 7-9 mai 1999. Suveranul Pontif a ținut să precizeze: ”Gândul meu pătruns de emoție se îndreaptă acum spre merituosul și prea scumpul Cardinal Alexandru Todea, Arhiepiscop emerit de Alba Iulia și Făgăraș, care a petrecut 16 ani în închisoare și alți 27 de domiciliu obligatoriu. Aducându-i omagiu lui, … aș dori să aduc un cuvenit tribut de recunoștință celor care, făcând parte din Biserica Ortodoxă Română și din celelalte Biserici și Comunități religioase, au îndurat persecuții similare și grave limitări”.

În ajunul aniversării zilei sale de naștere, 4 iunie 1999, Cardinalul Alexandru Todea a fost vizitat, acasă la Reghin, de către președintele României, Emil Constantinescu, care i-a înmânat cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul ”Steaua României”cu grad de Mare Cruce. La ceremonie au fost de față Jean-Claude Perisset, Nunțiul Apostolic în România, Lucian Mureșan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Ioan Robu, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, episcopii greco-catolici, Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Eparhiei Ortodoxe Române de Alba-Iulia, oficialități locale și județene, câteva sute de credincioși greco-catolici și ai altor culte. S-a dat citire Decretului Prezidențial în care se arată că distincția vine să răsplătească demnitatea și curajul cu care înaltul ierarh a îndurat martiriul impus de regimul comunist ateu. Președintele a reliefat importanța momentului ca fiind ”o parte a marelui drum pe care-l facem spre adevăr și ca pe un omagiu pe care vi-l aduce țara”, adăugând că ”întreaga operă a Bisericii Române Unite cu Roma  a fost în slujba neamului românesc”.

În ziua de 23 iunie 2000, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, a sosit într-o vizită la Reghin cu ocazia sfințirii noii biserici cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Cu acest prilej a făcut o vizită – de altfel singura – Cardinalului Alexandru Todea, însoțit fiind de Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Andrei și de protopopul ortodox al Reghinului, Teodor Beldeanu. Erau de față episcopii greco-catolici George Guțiu (Cluj-Gherla) și Virgil Bercea (Oradea) precum și protopopul greco-catolic al Reghinului, Florin Boitoș. Patriarhul a oferit Cardinalului ultima ediție a ”Bibliei de la București” a lui Șerban Cantacuzino, iar Cardinalu i-a oferit Patriarhului o icoană, ”Madona cu Pruncul”. Adresându-se ”Fratelui Alexandru”, Patriarhul a subliniat ideea conform căreia ”trebuie să  întâmpinăm mileniul care vine astfel încât să sădim mai multă încredere între credincioșii și între preoții celor două biserici surori”.

După calvarul întregii sale vieți, vor mai trece zece ani și o lună în care va rămâne țintuit pe crucea suferinței, devenind astfel ”perfecto imago Christi”.

(Sursa: vasilecontiu.wordpres.com)

 

 

De asemenea, verificati

VIDEO. Invazie de Tigrii platanului în centrul municipiului Târgu Mureș

Distribuie Din cauza valului de căldură din ultima perioadă, târgumureșenii se confruntă cu o nouă …

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.