Peste 100 de persoane au donat „picături de viață” Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 125 Vizualizări

Peste 100 de persoane au donat „picături de viață”

Peste 100 de persoane au donat sânge, zilele trecute, la Târgu-Mureș, iar alte 70 s-au înscris pe o listă de așteptare pentru a fi contactate și programate la donare atunci când va fi nevoie de sânge. Acest lucru a fost posibil grație unei campanii de promovare a donării de sânge „Picătura de viaţă”. Campania a fost derulată de către Federaţia de asociaţii studenţeşti AMICUS România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Centrul Regional de Transfuzii Târgu-Mureş.

În timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferită. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.
„S-au înscris pe acele liste în jur de 70 de persoane. Începând de săptămâna viitoare, noi vom contacta aceste persoane în funcție de necesarul de sânge. Spre exemplu, astăzi (n. red. – 16 august) am avut 55 de donatori, ceea ce este bine, nu trebuie să apelăm la ele, dar au fost și zile în care am avut 30 de donatori și sigur că de undeva trebuie să asigurăm necesarul de sânge. Pe perioada campaniei, s-au prezentat la donare peste 150 de persoane. Au donat sânge în jur de 110 persoane, pentru că nu toată lumea a îndeplinit condițiile de donare (…) Într-un centru universitar cum este Târgu-Mureșul cineva are nevoie în fiecare zi de sânge, fie că este o persoană operată la Institutul de Boli Cardiovasculare, fie că este un bolnav cu leucemie, o mămică care a adus pe lume un copil după o naștere dificilă sau poate chiar copilașul născut, dar și persoane de diferite vârste. Important este să știm că toți trebuie să fim solidari, să ne gândim la cei care suferă, să ne bucurăm de faptul că suntem sănătoși și că putem să facem acest lucru, pentru că numai oamenii sănătoși pot să doneze sânge”, a declarat psihologul Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş.

Campanii pentru toate vârstele
Coordonatorul proiectului, Daniel Seniuc, a arătat că persoanele înscrise vor fi contactate ulterior și programate la donare în funcție de nevoia de sânge la momentul potrivit. Coordonatorul de proiecte al Asociației AMICUS, Marcel Brândzanic, a menționat că în zilele de 11 și 12 august au fost prezenți la Târgu-Mureș aproape 2.000 de voluntari care s-au implicat în cele 20 de proiecte sociale și de sănătate destinate tuturor categoriilor de vârstă. „Proiectul „Picătura de viață” este unul dintre cele peste 20 de proiecte organizate zilele acestea în Târgu-Mureș. Avem proiecte pentru toate categoriile de vârstă. O mare parte dintre ele sunt proiecte sociale, unele vizând îmbunătățirea stilului de viață și încurajarea adoptării unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor și nu numai”, a precizat Marcel Brândzanic.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE