Târg de carte și plimbări tematice la Vâltoarea Mureșeană Altele
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 361 Vizualizări

Târg de carte și plimbări tematice la Vâltoarea Mureșeană

Soós Zoltán, Kirsch Attila, Novák Csaba Zoltán și Kovács György au prezentat o parte dintre evenimentele dedicate culturii din cadrul Vâltorii MureșeneOrganizatorii festivalului Vâltoarea Mureșeană au invitat presa la o întâlnire pe terasa G Café, pentru a ne prezenta câteva dintre activitățile culturale care se vor desfășura în cadrul evenimentului. Festivalul Vâltoare Mureșeană, gândit ca o sărbătoare a comunității maghiare din Tîrgu-Mureș, se va desfășura între 24 și 28 august. Cei care vor participa la evenimentele organizate în Parcul Municipal și în fața Sălii Sporturilor și vor să ajungă la festival cu mașina e bine să ia în considerare faptul că parcarea dintre parc și Polivalentă va fi închisă.

Vâltoarea cuvintelor la Vâltoarea Mureșeană

În cadrul Festivalului Vâltoarea Mureșeană se organizează și o serie de evenimente culturale gândite de organizatori sub denumirea de „Vâltoarea cuvintelor”. „Vor avea loc prelegeri, prezentări, lansări de carte și plimbări tematice. Va avea loc o prelegere despre evenimentele din 1916 în județul Mureș. În curtea Bibliotecii Teleki vom organiza lansarea cărții „Istoria ținutului secuiesc”, apărută anul acesta în trei volume. Vor fi prezenți autorii și editorii cărți. De asemenea, vom organiza șase plimbări tematice. Una dintre plimbări va avea ca temă perioada Principelui Bethlen, fiindcă motto-ul festivalului este dat de împlinirea a 400 de ani de când Tîrgu-Mureșul a fost declarat oraș liber regesc”, ne-a spus istoricul Novák Csaba Zoltán.

Celelalte plimbări vor avea ca teme perioada barocă, perioada în care Bernády György a fost primarul Tîrgu-Mureșului, moștenirea culturală Art Nouveau a orașului și valorile culturale armenești din Tîrgu-Mureș. „Plimbarea pe care o vom face în colaborare cu comunitatea armenilor este o premieră în cadrul festivalului”, a precizat Novák Csaba Zoltán. „Nu în ultimul rând, duminică, vom organiza o plimbare generală de prezentare a orașului în limba română”, a adăugat acesta. Plimbările se adresează publicului larg, cei care doresc să participe o pot face fără să se înscrie dinainte. Programul plimbărilor tematice va fi publicat pe site-ul festivalului și în presă.

Întâlnirea tîrgumureșenilor de pretutindeni

„În 27 august vom organiza Întâlnirea tîrgumureșenilor de pretutindeni care se va desfășura în două etape. Întâi, de la ora 10.00, în curtea Liceului de Artă va avea loc o întâlnire cu denumirea „Picnic tîrgumureșean”, apoi, de la ora 17.00, va avea loc un spectacol de gală în Sala mare a Palatului Culturii prin care încercăm să arătăm cât este de diversă și de colorată cultura din Tîrgu-Mureș”, ne-a spus Kirsch Attila, responsabil cu organizarea „Întâlnirii tîrgumureșenilor de pretudindeni” în cadrul festivalului Vâltoarea Mureșeană.

Târg de carte în curtea Bibliotecii Teleki

„Vom organiza din nou târgul de carte din curtea Bibliotecii Teleki, pe care-l vom deschide joi, 25 august, de la ora 11.00. Apoi, de vineri, acest târg se va muta în locațiile central destinate Vâltorii Mureșene. Joi de la ora 17.00, vom avea și noi o lansare de carte. Vom prezenta traducerea în limba maghiară a cărții lui Lucian Boia, „Românizarea României”. Vor fi prezenți traducătorul și editorul acestui volum. Apoi, în 25 și 26 august, la Biblioteca Teleki, vom avea și un ghidaj mai special, prin care vom prezenta întreaga clădire, cu istoricul ei, și toate sălile care sunt deschise publicului larg. Vom avea și activități pentru copii, mai exact cursuri de pedagogie muzeală, în care vom confecționa diverse obiecte din hârtie. Sperăm că și în acest an târgul de carte să fie un succes, pentru că astfel vom câștiga și noi public”, a declarat Kovács György, șef birou, Biblioteca Teleki. La târgul de carte vor participa șase edituri și distribuitori carte în limba maghiară din Transilvania.

Colaborare cu Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș colaborează cu organizatorii Vâltorii Mureșene pentru două expoziții care vor veni din partea localității Kecskemét, din Ungaria, oraș înfrățit cu Tîrgu-Mureșul. Și, de asemenea, pentru organizarea unei expoziții a unui grup de artiști din Câmpia Transilvaniei. „Una dintre expoziții va prezenta în paralel dezvoltarea orașelor Kecskemét și Tîrgu-Mureș, mai ales în perioada Art Nouveau-ului. Sunt multe similarități în ceea ce privește dezvoltarea lor. A doua expoziție va fi despre obiecte din porțelan și vase smălțuite. Este vorba mai cu seamă vorba de o expoziție care va cuprinde artefacte frumoase, plăcute pentru vedere. Această expoziție va fi găzduită de Muzeul din Cetate. A treia expoziție este legată de activitatea unei colonii de artiști din Câmpia Transilvaniei, care în tradițional participă la Vâltoare pentru a-și expune cele mai reprezentative lucrări realizate în ultimii ani. Și în acest an vom găzdui această expoziție în Cetate. Tot în cetate va avea loc și concursul producătorilor de pălincă”, a declarat Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE