Academia Sighișoara, concert omagial György Ligeti în Sinagoga din Târnăveni Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 239 Vizualizări

Academia Sighișoara, concert omagial György Ligeti în Sinagoga din Târnăveni

În cadrul celei de-a 23-a ediții a Academiei Sighișoara, care a avut loc în perioada 1-14 august, a debutat un proiect pe termen lung de omagiere a compozitorului György Ligeti (1923-2006). Compozitorul, născut în Târnăveni, este câștigătorul Polar Music Prize în 2004, recunoscut ca Premiul Nobel pentru Muzică. Concertul dedicat lui György Ligeti a avut loc Duminică, 14 august, de la ora 18.00, în Sinagoga din Târnăveni. Același concert fiind susținut a doua zi și în Sinagoga din Tîrgu-Mureș.

György Ligeti

György Ligeti este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori avangardiști din a doua parte a secolului XX. Ligeti este foarte cunoscut mai ales datorită faptului că muzica sa a fost inclusă în coloana sonoră a filmului Odiseea Spațială: 2011. Stanley Kubrick a folosit fragmente din lucrările compozitorului și alte filme, de exemplu, în The Shinning și în Eyes Wide Shut (Cu ochii larg închiși). Muzică de Ligeti întâlnim și în filmul lui Martin Scorsese, Shutter Island.

Compoziție semnată de Aurelian Băcan, cântată în primă audiție absolută

Concertul de la Târnăveni a fost susținut de Alexandru Gavrilovici (Elveția) la vioară, Marie Trottmann (Elveția) la harpă, Aurelian Băcan (România) la clarinet, Guillermo Pastrana (Spania) la violoncel și Stephane Giampellegrini (Luxemburg) la violoncel. S-au interpretat lucrări de György Ligeti, George Enescu, Bela Bartok, Maurice Ravel și Johann Sebastian Bach. „Printre compozitori va fi și Aurelian Băcan, tânărul și foarte promițătorul compozitor clujean care va scrie anume o lucrare ce va fi cântată în primă audiție absolută la Târnăveni. În edițiile viitoare ale Academiei Sighișoara vom include Concertul de la Târnăveni ca moment constitutiv al concertelor studenților Academiei”, a declarat Alexandru Gavrilovici, pentru AGERPRES, înaintea concertului.

Concertul a început cu un kaddish

Alexandru Gavrilovici, directorul artistic al Festivalului Academia Sighișoara, a ținut un scurt discurs înainte concertului, vorbind câte puțin despre compozitorul György Ligeti, care și-a trăit primii șase ani în Târnăveni, și despre familia acestuia. „Este vorba despre o familie de evrei, care a dat oameni foarte importanți pentru cultura secolului XX”, a spus Alexandru Gavrilovici.

„Am încercat să dăm un sens acestui program. În jurul lui Ligeti vă propunem lucrări ale unor compozitori care, împreună cu Enescu, să aibă niște conexiuni și să vorbească despre ce înseamnă cultura. Vom cânta Honegger ca prețuire a sprijinului primit de la Ambasada Elveției. Vom cânta Bela Bartok, care a fost maestrul spiritual al tuturor compozitorilor, în special de etnie maghiară, precum și piese mai lejere mai colorate din repertoriul francez. Deoarece ne aflăm în sinagogă, mi se pare important să nu uităm să aducem un tribut jertfelor poporului evreu. Așa că vom începe concertul cu un kaddish”, a mai spus violonistul Alexandru Gavrilovici.

Celor prezenți la concert li s-a adresat și primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan. „Permite-ți-mi să adresez câteva cuvinte de mulțumire oaspeților pe care îi avem aici, în această seară. Vreau să-i mulțumesc în mod special, domnului Alexandru Gavrilovici, pentru două motive. Pentru că, în ianuarie, a venit la Târnăveni, împreună cu doamna Dorina Matiș (jurnalist, AGERPRES n.r.), pentru a vedea locul unde s-a născut Ligeti. Și, după ce a văzut zona, a avut idea să vină la Târnăveni și să susțină un mic concert. Îi mulțumesc încă o dată”, a spus Sorin Megheșan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE