Home / Business / Centrală Romgaz de 300 milioane euro, în pregătire la Iernut

Centrală Romgaz de 300 milioane euro, în pregătire la Iernut

Distribuie

111Dezvoltarea Centralei termoelectrice Iernut şi consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei reprezintă una din direcţiile strategice principale ale Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş, prevăzută în “Strategia de dezvoltare pentru perioada 2015-2025”, potrivit raportului pe semestrul I 2016, document publicat vineri, 12 august, pe site-ul www.romgaz.ro.

În acest sens, conducerea societăţii a aprobat proiectul care vizează construcţia unei centrale termoelectrice noi la Iernut, cu ciclu combinat cu turbine cu gaz cu o putere instalată cuprinsă între 380-430 MW, în vederea validării şi publicării în SEAP. Din primele estimări, valoarea investiţiei de la Iernut se va cifra la aproximativ 300 milioane euro.

Tehnologii noi, performante

În speţă, în domeniul producerii de energie electrică Romgaz și-a propus eficientizarea activităţii prin realizarea unor investiţii pentru creșterea randamentului Centralei termoelectrice Iernut la minim 55%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOX, CO2) și mărirea siguranţei de exploatare. “În ceea ce privește posibilităţile de adaptare ale Centralei termoelectrice Iernut la o piaţă de energie tot mai competitivă, analiza situaţiei și a performanţelor actuale ale centralei evidenţiază următoarele aspecte cheie: compararea randamentelor de producere a energiei electrice (consumurile specifice de combustibil) ale grupurilor existente în cadrul centralei, cu performanţele realizate pe plan mondial în instalaţii bazate pe utilizarea unui ciclu combinat gaze-abur (randamente de 55-59%), conduce la o diferenţă de 15-20 puncte de randament în favoarea instalaţiilor care utilizează cicluri combinate prin utilizarea unui ciclu combinat, la creșterea eficienţei energetice se adaugă și creșterea elasticităţii în exploatare a grupurilor cât și reducerea emisiilor poluante (CO2, NOX etc.). Necesitatea actuală de reducere a costurilor de producere a energiei electrice, corelată cu cea de reducere a consumului de hidrocarburi, conduce la adoptarea unor tehnologii performante, cu consumuri specifice minime”, se precizează în raportul asumat de Aurora Negruţ – preşedintele Consiliului de Administraţie, Marius Virgil Metea – director general şi Lucia Ionaşcu – director al Departamentului Economic.

Investiţia, validată de Consiliul de Administraţie

În consecinţă, conducerea Romgaz SA Mediaş susţine că a apărut ca necesară și oportună analiza posibilităţilor de dezvoltare a Centralei termoelectrice Iernut în vederea îmbunătăţirii parametrilor tehnico-economici, a creșterii duratei de exploatare și a încadrării în dispoziţiile “Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European” privind emisiile industriale. “Urmare a considerentelor de mai sus, conform Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 14 din 23 iunie 2016, Romgaz va dezvolta și exploata Centrala termoelectrică Iernut, fără încheierea unui contract de asociere în participaţiune cu alte persoane fizice sau juridice, va finanţa investiţia privind dezvoltarea Centralei termoelectrice Iernut, din surse proprii și prin accesarea fondurilor din Planul Naţional de Investiţii şi va încheia în termen cât mai scurt posibil un contract de lucrări având ca obiect dezvoltarea Centralei termoelectrice Iernut, în varianta propusă de conducerea executivă, respectiv construcţia unei centrale noi, într-o variantă constructivă ciclu combinat cu turbine cu gaz la o putere instalată de maxim 430 MW și eficienţa electrică brută, la sarcină nominală, de minim 55%”, se menţionează în document.

Documentaţia de atribuire, întocmită

De asemenea, în cadrul aceluiaşi raport conducerea Romgaz SA Mediaş precizează că societatea va proceda la atribuirea unui contract de achiziţie publică în sensul prevederilor Legii nr. 99/23 mai 2016, privind achiziţiile sectoriale şi Hotărârii Guvernului nr. 394/2016 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial. “S-a întocmit şi transmis documentaţia de atribuire aferentă contractului având ca obiect “Dezvoltarea Centralei termoelectrice Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaz cu o putere instalată cuprinsă între 380-430 MW” în vederea validării şi publicării în SEAP”, se mai arată în document.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.