Home / Sanatate / Cum știm că avem urticarie solară

Cum știm că avem urticarie solară

Distribuie

Dr. Loredana Vasile, medic primar alergologie şi imunologie clinică, susține că urticaria solară, o formă rară de urticarie la factori fizici caracterizată prin apariţia leziunilor tipice de urticarie la scurt timp (minute) de la expunerea la razele solare sau la lumină artificială cu lungime de undă apropiată celei naturale, apare cel mai frecvent în jurul vârstei de 35 de ani, dar poate afecta atât copiii, cât şi persoanele de până la 70 de ani.

„Cauzele nu sunt clar definite, dar sunt implicate reacţii imunologice cu formare de complexe antigen-anticorpi. Manifestările clinice sunt: erupţie cutanată pruriginoasă, uneori chiar senzaţie de arsură, care apare la câteva minute de la expunerea la soare (mai puţin de 30 de minute) pe zonele expuse; erupţia cutanată poate să afecteze şi zonele acoperite de haine subţiri; faţa şi dosul mâinilor, zone expuse constant la soare, pot să nu fie afectate sau mult mai uşor decât alte zone, fapt datorat probabil adaptării obţinute prin expunere frecventă şi constantă; ameţeli, cefalee (dureri de cap), greţuri, vărsături la cei cu reacţie pe o suprafaţă corporală extinsă; erupţia cutanată dispare rapid, fără urme, după oprirea expunerii la soare (în minute sau câteva ore). Extrem de rar persistă peste 24 de ore”, a menționat medicul.

Dr. Loredana Vasile a arătat că tratamentul urticariei solare include: evitarea expunerii la soare şi/sau folosirea de creme cu factor de protecţie ridicat, antihistaminice orale cu efect pe reducerea pruritului şi a erupţiei, mai rar previne complet apariţia erupţiei cutanate, fototerapie sau fotochimioterapie la cei cu afectare severă, în lunile care preced perioadele cu expunere solară importantă, vara, concedii, dar efectul nu persistă mult timp şi necesită repetare.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.