A doua ediție a „Zilelor Mocăniței” Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 534 Vizualizări

A doua ediție a „Zilelor Mocăniței”

Anul trecut, șase tineri ambițioși din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș au înființat o asociație cu scopul de a pune în valoare trenurile de epocă, care circulau odinioară pe calea ferată îngustă din Câmpia Transilvaniei, în contextul în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea căii ferate înguste şi punerea în circulaţie a primelor trenuri pe traseul ce leagă Târgu-Mureş de comuna bistriţeană Lechinţa. Anul acesta, Asociația „Mocănița Transilvaniei” organizează, în perioada 2-4 septembrie, în Comlod, a doua ediție a „Zilelor Mocăniței”.

2 mocanita

„Suntem șase membri fondatori din trei județe, din Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș și vrem să încurajăm și să promovăm cât mai mult acest tip de turism, acest mod de a-ți petrece timpul liber și totodată de a salva o mocăniță care are o istorie de peste 100 de ani. În ceea ce mă privește, totul a pornit în urmă cu mulți ani, la vârsta de trei ani, când am fost cu această mocăniță. Este prima și singura mea amintire. În urmă cu un an, când am trecut prin Teaca, am văzut aburul de la locomotivă și din acel moment a început această mișcare. Acest eveniment nu putea să aibă loc fără sprijinul multor oameni, pentru că s-a realizat practic prin resurse proprii. Localnicii din Teaca au fost foarte primitori și ne-au ajutat cu ce au putut. Mulți oameni au văzut povestea pe internet și ne-au sunat și ne-au susținut”, transmitea, în urmă cu un an, Cristi Moldovan, unul dintre fondatorii Asociației „Mocănița Transilvaniei”.

mocanita transilvaniei

Dedicați o viață întreagă meseriei
Mecanicii care și-au dedicat întreaga viață acestei meserii au povestit cu melancolie despre vremurile de odinioară, când au apărut primele trenuri de călători și marfă pe traseul ce străbate Câmpia Transilvaniei între Târgu-Mureș și Lechința. Aceștia au rămas fideli unei meserii pe care și-ar dori s-o lase urmașilor. „Ne bucurăm de acest eveniment și ne-am dori să mai existe și altele, pentru a vedea și urmașii noștri care a fost mijlocul de transport pe vremuri. O locomotivă cu aburi în capul unui tren arată diferit, îi conferă un alt aspect. Acum s-au modernizat locomotivele, sunt electrice, nu mai e ca altădată. Am în spate peste 26 de ani de când sunt mecanic pe secția aceasta și pe alte secții. Iubesc această meserie și sper să vină tinerii din spate, care doresc să învețe meseria și să o ducă mai departe. Am avut și întâmplări mai mult sau mai puțin amuzante, când s-a întâmplat să intre în față porcii mistreți. Într-un an, când a fost o iarnă grea, am văzut, sus în dealul Tecii, pentru prima dată, râsul. La noi apare deosebit de rar”, povestea, în 2015, unul dintre mecanici.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE