Oarba de Mureș și ai săi soldați comemorați și cinstiți Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 901 Vizualizări

Oarba de Mureș și ai săi soldați comemorați și cinstiți

Foto 4

Oarba de Mureș îmi aduce aminte întotdeauna de romanul lui Javier Cercas, “Soldații de la Salamina”. Poate pentru că vorbim foarte mult despre eroi și eroismul acelor 11.000 de români trimiși la moarte de un devenit peste noapte aliat, un aliat parșiv, i-aș spune. Cu unul din citatele lui Cercas în minte, despre eroii care rămân în viață și cu imaginea ușor dezolantă a monumentului de la Oarba încerc să refac o după-amiază de omagiere a soldaților români căzuți într-o bătălie a marilor puteri, la care ai noștri conaționali erau rudele sărace sau carnea de tun. Bătălia de la Oarba a început într-un septembrie, al anului 1944, după ce România a schimbat tabăra și a trecut de partea rușilor ce mărșăluiau spre Frontul de Vest cu ascendentul moral și militar al războinicilor ce reușesc să își stăpânească dușmanul inclusiv cu forța naturii.

 

Foto 3

 

La Oarba de Mureș, un sătuc unde nu mai locuiesc 150 de suflete, unul din evenimentele care îi cinstește atât printr-o comemorare cât și prin ludic – cântec și joc – cade an de an în jurul sărbătorii de Sfânta Maria Mare, cum o știm în popor, sau Adormirea Maicii Domnului, cum o prăznuiește Biserica Ortodoxă Română. În acest an, cea de-a șase ediție s-a nimerit să fie chiar de 15 august, zi de luni și sărbătoare declarată zi liberă de câțiva ani.
Peste crucile nenumărate care împânzesc platoul de la Oarba a răsunat Imnul României, interpretat de Ciprian Istrate, reprezentantul Asociației Culturale pe Mureș și pe Târnavă, unul dintre organizatorii evenimentului alături de Primăria Iernut și Consiliul Județean Mureș și cu concursul Instituției Prefectului Mureș și a Garnizoanei Tîrgu Mureș, reprezentată la eveniment de col. Dan Mircea Șuta, comandantul Brigăzii 6 Operații speciale „Mihai Viteazul”.

Foto 7

De asemenea, steagul României a aterizat din înălțimi, purtat de unul din militarii parașutiști ai brigăzii.
Un ceremonial militar prezentat de lt. colonel Dorel Danciu, care a apăsat asupra simbolisticii bătăliei de la Oarba de Mureș, un reper însângerat unde au pierit aproape 11.000 de militari ai Armatei Române, după cum a subliniat, o scurtă slujbă de pomenire a celor care s-au săvârșit dintre cei vii pentru eliberarea Transilvaniei, alocuțiunile oficialităților mureșene prezente și depunerile de coroane au întregit secțiunea comemorativă a manifestării.
Lucian Goga, prefectul județului Mureș, a vorbit despre jertfa soldaților români în străduința lor de a-și elibera pământul natal.

 

Foto 1

“Aducem un pios omagiu și ne cinstim înaintașii pentru faptele și jertfa lor în slujba Patriei”, a transmis oficialul Guvernului în teritoriu care nu i-a uitat pe cei care au avut onomastica luni, de Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare pe care Biserica Ortodoxă o dedică Fecioarei Maria, după cum a menționat Lucian Goga.

 

Recunoștința localnicilor

 

Foto 8

 

Cuvântul localnicilor a fost purtat pe deasupra dealului de la Oarba de Mureș, unde s-a dat bătălia, de către primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară. Oarba de Mureș aparține de orașul Iernut, pentru a înțelege mai ușor legătura.
“Astăzi, aici, nu putem să vorbim de Oarba de Mureș fără să căutăm acel om, să îl ascultăm, să îl privim. El s-a înălțat din brațele celor care strângeau în mână o armă și uitau să își facă porți, case pentru copii. Omul acesta a înfruntat aici schijele și reprezintă jertfa, sacrificiul și eroismul, o virtute uriașă pentru eterna și meritata neuitare. Eroii căzuți la Oarba de Mureș te îndeamnă să vii la acest altar de eroism și amintiri. Pe lângă rugăciuni, titluri și ridicări de monumente să le adresăm recunoștința, mai ales păstrând ceea ce ne-au lăsat ei cel mai scump: credința dreaptă, țara întreagă și liberă, iar acest festival de astăzi, organizat în memoria eroilor noștri, nu face decât să păstreze cu respect și onoare flacăra vie a jertfei și eroismului românesc. Vă mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi aici, la Oarba de Mureș, și vă spun că putem fi mândri pentru că am fost măcar pentru o clipă pelerini la acest altar al neamului nostru. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, să profit de ocazie să le spun La mulți ani! celor care astăzi își serbează onomastica”, a fost mesajul primarului.

 

Din Parlament și din județ, omagiu pentru Oarba

 

Foto 5

Consiliul Județean a fost reprezentat de către cei doi vicepreședinți sociali-democrați – Ovidiu Dancu și Alexandru Cîmpeanu. La fel ca și la deschiderea Zilelor Iernutului, vicepreședintele Ovidiu Dancu a ținut să amintească de proiectul pe care grupul social-democrat din Consiliul Județean, în mandatul trecut, l-a inițiat și care presupune transferul monumentului de la Oarba sub tutela județeană, astfel încât acesta să fie restaurat și apoi pus în valoare. Din partea social-democraților pe scena oficială s-a aflat și primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan.
Liberalii au fost reprezentați atât la nivel parlamentar, inclusiv prin copreședintele deputatul Cristian Chirteș, cât și de mai mulți consilieri județeni – Mara Togănel, Ionela Balaș, Ervin Molnar și Alexandru György.
Dacă Mara Togănel a avut un mesaj încărcat de emoție după vizita pe platoul de la Oarba, dând glas amintirilor veteranilor care rememorau suferința tinerilor răniți și dramatismul războiului – “Puteai auzi strigătele lor, vaietele celor care rămâneau între liniile astea, iar majoritatea dintre ei nu strigau tată sau soție, strigau mamă, mamă mor…” – și a îndemnat la o viață demnă de jertfa soldaților uciși de armata hitleristă, Ervin Molnar, spre exemplu, și-a exprimat susținerea pentru organizarea, în următoarele luni, a unui concurs de arhitectură, în urma căruia să fie valorificat ansamblul de la Oarba.
“Fie că se va construi în completare un ansamblu monumental, fie că vom avea un muzeu al luptelor din 1944, Oarba de Mureş va deveni un punct important pe harta turismului istoric din România. Am stabilit şi o întâlnire la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru ca una dintre staţiile noii magistrale a Metroului din Capitală să poarte numele “Oarba de Mureş”. Acestea sunt părţi ale unui proiect amplu al Consiliului Judeţean, care a început în 2014”, a anunțat acesta.

 

Cântec, joc și voie bună

 

Foto 6

 

Pentru cele câteva sute de persoane prezente la Oarba de Mureș a urmat apoi momentul mult așteptat – Festivalul Cântecului Popular Patriotic la Oarba și la Iernut, care i-a avut în prim-plan pe interpreții Veta Biriș, Claudia Miritescu, Petrică Moise și familia de oșeni Rednic – Cornelia și Lupu, însă meritele pentru continuitatea manifestării li se cuvin familiei Istrate – Mihaela și Ciprian, care și-au încântat, de asemenea, auditoriul cu binecunoscutele cântări și Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Iernuțeana. De pe scenă nu au lipsit nici ansamblurile – Iernuțeana sau grupurile vocale – Maris. Despre festival, ca sinteză a semnificației sale, am remarcat mesajul vicepreședintelui Alexandru Cîmpeanu care a spus că: “La Oarba de Mureș, cântecul patriotic răsună cu o tonalitate aparte”. (L.V.)
Sursa foto: Instituția Prefectului Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE