Cupa „Senior” la tenis, ediția I Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 311 Vizualizări

Cupa „Senior” la tenis, ediția I

Pe terenurile de zgură a Bazei Sportive Mureșul din Parcul Municipal din Târgu-Mureș, la sfârșitul săptămânii s-a disputat prima ediție a turneului de tenis Cupa „Senior”, rezervat exclusiv „veteranilor” iubitori ai acestei discipline. La întrecerea organizată doar pentru perechi, la inițiativa lui Ioan Ciuchină, s-au aliniat la start 8 perechi, împărțite în două grupe, astfel încât fiecare echipă a disputat minimum 3 partide. Regulile de disputare au fost puțin modificate față de sistemul obișnuit, motivele fiind evitarea partidelor epuizante și, nu în ultimul rând, trebuia să se țină cont de condiția fizică a participanților, majoritatea de vârsta a treia. Astfel, partidele s-au jucat după sistemul de două seturi din trei, dar la 40-40 jocul revenea perechii care realiza primul punct. De asemenea, în caz de 6-6 se juca tie-break, dar „ghemul” revenea la obținerea punctului 7, fără a fi nevoie de două puncte diferență. La fel, și setul decisiv se disputa cu un tie-break până la 10 puncte, cu aceeași regulă. Primele două perechi din fiecare serie urmau să susțină semifinalele, în cruce (locul 1-2 și 2-1), iar învingătoarele finala.

 

„Mezinul”, 49 de ani, „decanul” de 75

Cele 8 perechi au putut fi alcătuite în funcție de dorințele participanților, dar regula era ca media celor doi componenți să fie de minimum 60 de ani. Componența celor opt perechi a suferit și câteva modificări, cauzate de probleme medicale sau personale. Astfel, la una dintre finaliste, partenerul lui Horváth Sándor (63 de ani), Kovács Jozsef a fost înlocuit cu Schnitzer Iván, în vârstă de 69 de ani, aflat în vizită în România, fiind plecat de 35 de ani în Israel. O altă modificare a suferit perechea semifinalistă Ioan Ciuchină-Vasile Bordaș, al doilea fiind înlocuit după două victorii în prima zi, din motive personale, în a doua de către Ioan Mihuț.

După jocuri echilibrate în marea lor majoritate, cu dese schimburi spectaculoase, din grupa „roșie” s-au calificat pentru semifinale perechile Schnitzer Iván – Horváth Sándor și Lukács Lászlo-Călin Drăgan, iar de la „albaștri” au intrat în penultimul act perechile Ciuchină-Mihuț și Vasile Macarie– Iuliu Giurgea.

2Decisiv în ambele semifinale

Cele două semifinale au necesitat super tie-breack-uri. În prima, perechea Schnitzer– Horváth a cedat primul set la 3-6, dar au întors rezultatul după un tie-breack câștigat la 7-6 și un decisiv câștigat cu 10-7. A doua semifinală nu a fost mai prejos. Percehea Lukács-Drăgan s-a impus în prelungirile primului set, l-au cedat cu 3-6 pe al doilea și au întors scorul de la 6-9 în super tie-breack în fața perechii Ciuchină-Mihuț. Cele două semifinaliste s-au clasat pe locul III, iar

locul I a revenit perechii Lukács László (73 ani) – Călin Drăgan (51), care a câștigat finala cu perechea Schnitzer Iván – Horváth Sándor în două seturi de această dată, scor 6-3, 6-2.

Câștigătorii au fost răsplătiți cu cupe și diplome, oferite în cadrul unei mese festive, unde s-a intonat și „Imnul” „Farmecul tenisului”, compus de organizatorul Ioan Ciuchină.

3Tinerețe fără bătrânețe la fileu

O Diplomă de onoare i-a fost oferită și celui mai vârstnic jucător al întrecerii. Acesta a fost László Tibor, de 75 de ani, dar acesta nu a făcut pereche cu cel mai tânăr. Acesta a fost Szabo Zoltán (49 de ani), dar „s-a cuplat” cu un partener de 71 de ani, Magyari Albert (72 ani), deci regula de participare era respectată. „Decanul”, la fel ca mai mulți dintre participanți, a practicat în tinerețe alte ramuri sportive. Unii au făcut handbal sau atletism, dar László Tibor a fost un adevărat polisportiv. Fost grănicer, a practicat canotaj, baschet, a fost și portar de fotbal în Divizia C, dar cele mai mari satisfacții le-a cunoscut la schi alpin. „Am început să joc tenis la vârsta de 35 de ani. Aveam probleme la șold și un bun prieten, pe nume Kálmán Lászlo mi-a recomandat acest remediu. De atunci nu am mai renunțat și particip cu mare plăcere la orice întrecere. Așa am realizat ce eforturi înseamnă pentru părinți inițierea unui copil în tenis, de câtă muncă este nevoie. Această inițiativă de a organiza un asemenea concurs este lăudabilă. Îl felicit pe inițiator pentru eforturile depuse și abia aștept să particip la următoarele ediții”, a declarat „decanul”.

4Nerăbdători, în așteptarea ediției următoare

Cele două zile de întreceri s-au încheiat cu reușite pe toate planurile. Inițiatorul, Ioan Ciuchină a lucrat în domeniul energetic, dar timpul liber a fost dedicat dintotdeuna sportului.

„Sunt bucuros că am putut organiza această primă ediție, unde s-au putut întâlni iubitorii acestui frumos sport trecuți demult de prima tinerețe. Acest turneu ne va rămâne în amintire ca o pată de culoare, dar şi o infuzie de energie pentru starea noastră de sănătate, pe care sper să o probăm la cât mai multe ediţii viitoare”, au fost cuvintele lui Ioan Ciuchină.

Talentele sale sunt însă mult mai vaste ca diversitate. În tinerețe a fost solist într-o trupă, astfel încât compunerea imnului nu este o pură întâmplare. Acest „Imn” compus în urmă cu un an a fost interpretat la masa festivă, unde fiecare participant s-a implicat trup și suflet.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE