Home / Cultură / ProEtnica 2016. Soós Zoltán, Tradiția toleranței religioase din Transilvania
ProEtnica 2016. Soós Zoltán, Tradiția toleranței religioase din Transilvania

ProEtnica 2016. Soós Zoltán, Tradiția toleranței religioase din Transilvania

Festivalul intercultural ProEtnica 2016 are loc în Sighișoara. A 14-a ediția are loc din 18 până în 21 august. În cadrul festivalului își prezintă tradițiile, în special dansuri și cântece, 20 de minorități naționale, grupuri etnice care trăiesc în România. De asemenea, festivalul are și o secțiune „Științifico-Culturală”. Sunt prezentate cărți și sunt ținute prelegeri/conferințe pe subiecte legate de tematica festivalului.

Începuturi, cadru regional și religiile în contextul secolului XXI

Vineri, 19 august, Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, a vorbit despre „Tradiția toleranței religioase din Transilvania. Începuturi, cadru regional și religiile în contextul secolului XXI”. Soós Zoltán a prezentat practic o istorie a Transilvaniei prin perspectiva situației/situațiilor și relațiilor dintre cultele creștine. Acesta a punctat faptul că din cei aproximativ 1000 de ani de conviețuire în Transilvania a trei etnii, români, maghiari și germani, doar 3 ani au fost marcați de conflicte majore.

„soluția transilvană”

Soós Zoltán a explicat cum în marea majoritate a cazurilor transilvănenii au venit cu soluții inedite, multe înaintea timpului lor, pentru situațiile mai delicate, care ar fi putut genera conflicte. Având în vedere subiectul prelegerii, s-a referit în special la momente legate de dinamica apariției noilor culte religioase, după reformă, și, bineînțeles, a vorbit și despre situația credinței ortodoxe și despre apariția Bisericii Greco-Catolice.

Concluzia dumnealui a fost că transilvănenii de-a lungul secolelor și-au rezolvat problemele apelând la „soluția transilvană” – care presupunea toleranță și acceptarea celor cu credințe diferite. Chiar dacă în unele cazuri comunitățile de rituri neagreate au fost izolate, măcar membrii acelor confesiuni nu au fost persecutați sistematic sau exterminați – cum, de multe ori, se-ntâmpla în cazuri similare în Vestul Europei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Volker Reiter: Festivalul ProEtnica merge mai departe

Festivalul intercultural ProEtnica merge mai departe şi, dacă situaţia pandemică o va permite, acesta va …