Rolul dieteticianului în sistemul de sănătate din România Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 827 Vizualizări

Rolul dieteticianului în sistemul de sănătate din România

Președintele Asociației Române de Nutriție și Dietetică (AroND), asist. univ. dr. Florina Ruța, va susține în cadrul forumului pacienților cu diabet și al cadrelor medicale „Diabforum”, ce va avea loc la Târgu-Mureș în perioada 9-11 septembrie, o prezentare referitoare la rolul dieteticianului în sistemul de sănătate din România şi în tratarea bolilor cronice asociate stilului de viaţă.

Evenimentul este organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și Asociaţia Suryam, își propune să fie un schimb de experienţă între pacienţi, medici şi reprezentanţii instituţiilor publice, precum și o modalitate de a înțelege mai bine problemele generate de diabet. Asist. univ. dr. Florina Ruța a afirmat că specialiștii licențiați în nutriție și dietetică îndeplinesc un rol crucial în promovarea și îmbunătățirea sănătății populaționale.

Cândva o verigă lipsă din sistemul de sănătate
„Formarea unei noi specializări în domeniul sănătății, Nutriția și Dietetica, a completat veriga lipsă din sistemul de sănătate din România, prin specialiștii licențiați în nutriție și dietetică care îndeplinesc un rol crucial în promovarea și îmbunătățirea sănătății populaționale. Îmbogățind oferta serviciilor medicale din România, ne aliniem majorității statelor europene, urmărind ca prin activitatea acestor specialiști să se îmbunătățească standardele nutriționale, cunoștințele legate de o alimentație corectă și starea de sănătate a comunității. Diseminarea la nivel național a principiilor de bază din nutriția sănătoasă și dietele specifice favorizează reducerea incidenței bolilor cronice a căror determinism este legat de parametrii comportamentali ai stilului de viață. În acest context, specialistul dietetician are ca prim scop optimizarea sănătății nutriționale a utilizatorilor de servicii medicale, fie la nivel individual, de grup, comunitar sau populațional. Se așteaptă ca dieteticianul să contribuie la îmbunătățirea statusului nutrițional și la influențarea pozitivă a stării de sănătate a populației. Practica dietetică include cele mai bune intervenții de influențare, completare și optimizare a metodelor de îngrijire și tratament ale pacientului, completate de îmbunătățirea statusului nutrițional și ameliorarea stării de sănătate ale acestuia, evident în limita competenței profesionale”, a menționat asist. univ. dr. Florina Ruța.
Potrivit acesteia, cunoașterea rolului și importanței dieteticianului în echipa ce asigură procesul de îngrijire la nivel comunitar va crește capacitatea și posibilitățile de colaborare interdisciplinare din domeniul medical, care vor conduce la o creștere a eficienței serviciilor de sănătate și implicit a calității vieții.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 9 septembrie, la ora 9.00, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș. La deschidere, vor lua parte conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, conf. univ. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, președintele Colegiului Medicilor Mureș, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș și ai Instituției Prefectului – județul Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE