La povești cu trei scriitori de la Festivalul de Mystery and Thriller Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 270 Vizualizări

La povești cu trei scriitori de la Festivalul de Mystery and Thriller

Aflat la a șasea ediție, Festivalul Internațional Mystery and Thriller se desfășoară pentru prima dată la Tîrgu-Mureș, din 22 până în 25 august. A fost înființat în 2010, la Bucuresti, la inițiativa mai multor autori de literatură polițistă. Precedentele 4 ediții au avut loc în Râșnov. În fiecare an reunește majoritatea autorilor români, precum și invitați străini. În acest an, invitații sunt Quentin Bates din Marea Britanie și Raymond Clarinard din Franța. Întâlnirile și panelurile au avut loc la Centrul științific al Universității „Petru Maior”, Cabana UPM, din Complexul Weekend.

Festivalul Internațional Mystery and Thriller a venit și cu o serie de lansări de carte la Simfest, în Tîrgu-Mureș. Au fost prezentate volumele editurii Tritonic: „Neliniștea verii”, de Quentin Bates, traducere – Lucia Verona, „Cumsecade” de Petre Berteanu, „Fete în roșu” de Daniel Timariu, „Cel-ce-simte” de Teodora Matei, „Zodiac” de Anamaria Ionescu, „Vânătorii de capete” de Lucian Dragoș Bogdan și volumele „Criminali în serie din România”. Lansările de carte au avut loc la Cinema Arta.

Marți am trecut pe la Cabana UPM și am povestit un pic cu trei din autori prezenți la Festivalul de Mystery and Trhriller.

Lucian Dragoș Bogdan și „Vânătorii de capete”

Acțiunea romanului polițist „Vânătorii de capete” se întâmplă în Alba-Iulia, unde locuiește Lucian Dragoș Bogdan. Acesta mi-a spus că romanul prezentat în Târgu-Mureș este primul dintr-o serie, vor mai urma încă 4 volume. „Pornesc de la personajul unui bărbat ajuns la 40 de ani, care își dă seama că atunci când era adolescent, avea o mulțime de visuri, dar, de fapt, a ajuns la o viață de rutină, unde lucrurile cam scârțâie. La un moment dat, i se oferă ocazia să se infiltreze printre vagabonzii orașului, pentru a descâlci ițele unei crime. Este o aventură cu care el crede că ar putea să compenseze cât de cât ce nu a făcut în viața lui. După aceea constată că îi place acel gen de viață și nu-și mai găsește locul în familia lui”, mi-a povestit Lucian Dragoș Bogdan.

Teodora Matei și „Cel-ce-simte”

„Volumul „Cel-ce-simte” este o colecție de povestiri polițiste, dar cu influențe SF și fantasy. Una este după un caz real, documentat. Celelalte sunt după cazuri reale văzute la știri. Nu le știu deznodământul, dar am improvizat”, mi-a spus Teodora Matei. Romanul de debut al Teodorei se numește „Omul fluture”, fiind o carte cu doi autori. „L-am scris împreună cu Lucian Dragoș Bogdan și anul acesta se pare că va avea și o continuare, tot la Editura Tritonic”.

Apoi, Teodora Matei a publicat în iunie anul acesta și un roman, pe care, de asemenea, îl consideră un debut, „Stăpânul castelului”, „Cel-ce-simte”, fiind al doilea volum de autor. Teodora spune că scrie ca să-și „ucidă niște demoni” și pentru a transmite emoții pozitive. „Găsești niște personaje pe care le pui în niște situații pentru a găsi niște soluții – chiar în situații în care ești. În cazul romanului „Stăpânul castelului” îmi doresc ca scriu la finalul poveștii să se simtă rupt de lume, să aibe exact aceeași situație pe care am avut-o eu când am scris”, mi-a explicat Teodora Matei.

Silvia Chindea pregătește „Moarte în Peru”

„Sunt autor de romane polițiste, romanul meu de debut este „Şase păpuşi Matrioşka”. Acum sunt în lucru cu romanul „Moarte în Peru”, pe care-l voi lansa la final de an la Editura Tritonic”, mi-a spus Silvia Chindea. Autoarea și-a imaginat romanul „Şase păpuşi Matrioşka” ca pe o povestire în ramă. Cu o poveste mare, „realitatea, să spunem așa”, din care se desprind încă cinci povestiri. Acțiunea este plasată în Sibiu și personajul principal este un medic legist.

„Cu „Moarte în Petru” schimb continente emisfere, țări, limbi. Are o poveste, sper eu, interesantă pentru cititori. Un grup de căutători de comori este trimis în Peru, iar, în paralel, Angela Brumaru, o jurnalistă – personajul principal, este trimisă în Peru să afle de ce este singura țară unde virusul Zica nu este prezent. Apoi, întâmplarea face ca unul dintre căutătorul de comori să fie o veche prietenă de a ei și se reîntâlnesc în Peru”, mi-a povestit Silvia Chindea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE