Cinste eroilor căzuți în Primul Război Mondial Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 556 Vizualizări

Cinste eroilor căzuți în Primul Război Mondial

 

Instituția Prefectului — Județul Mureș și Garnizoana Tîrgu Mureș, în colaborare cu Consiliului Județean Mureș și Primăria Municipiului Tîrgu Mureș, au organizat, vineri, 26 august 2016, începând cu ora 10.00, o ceremonie publică de rostire solemnă a numelor de eroi români căzuți în Primul Război Mondial pentru Reîntregirea României. Evenimentul a avut loc la Monumentul Ostașului Român din Piața Trandafirilor.

prima foto

Ceremonia a fost deschisă cu oficierea serviciului religios, urmat de un moment de reculegere, în care trompetul a intonat semnalul ”Stingerea”. Potritiv celor declarate de Comandantul Comenduirii garnizoanei Tîrgu Mureș, Maior Colceriu Sergiu-Petru, România Întregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre în Moldova sau în lagărele de prizonieri. ”Cel care moare pentru țară, nepieritor îi rămâne numele”, au consfințit ostașii.

foto 2 (2)

” Am făcut războiul ca elev de școală militară la București, sunt veteran împreună cu soția mea, care a murit în urmă cu un an. Soția mea și-a riscat viața în ziua de 23 august la Oarba de Mureș și a fost considerată eroină pentru că a condus o grupă de aprpximativ 50 de militari români împinși de la spate de ruși, înspre Iernut. Avea 17 ani atunci și s-a oferit voluntară,” ne povestește veteranul de 93 de ani și jumătate, Lt. col. (r) Ștefan Ioan, veteran de război și veteran al învățământului tehnologic transilvănean.

foto 3 (2)

” Pe front am condus mașini grele de război, ți se făcea milă când auzeai strigăte de ajutor în jur, dar mulțumesc lui D-zeu, am scăpat cu bine. Nu ne lăsăm nici acum, ne ducem înainte” ne spune veteranul de 92 de ani, Gheorghe Manoil.

foto 4

”Pe vremea aceea eram la Școala de ofițeri, anul I și am ajuns în grad de plutonier major. Mă bucur că sunt aici, din câte știu, suntem 28 de veteran de război” ne spune veteranul Victor Vancea, 90 de ani și 7 luni.

În amintirea celor care nu mai sunt

În cadrul ceremoniilor, care s-au desfășurat simultan în 100 de locații din țară, au fost citite, în premieră, numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru patrie. Peste 330.000 de militari români au pierit în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândurile populației civile, care au fost răpuse de boli, foamete sau care au fost executați de trupele de ocupație.

c2

La Târgu Mureș, au pomenit numele celor care au murit pentru țară, pentru ca numele să le rămână nepieritor, Mircea Dan Șuta, comandantul Garnizoanei Tîrgu Mureș, Cătălin Rpdulescu, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, lt.col. Tiberiu Filipaș, Inspectoartul de Jandarmi Județean Mureș, col. Iulius Cenean, comandantul Grupării de Jandarmi Mobil a Târgu Mureș, lt.col Ioan Chibulcutean, prim adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, col. Dorel Demian, șeful Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Mureș, col. Ispas Todea, șeful Structurii Teritoriale pentru problem special Mureș, Smaranda Cecan, șef serviciu la Instituția Prefectului-Județul Mureș, col. Emil Cerghizan, Inspectoratul de Jandarmi Judetean „col. Sabin Motora” Mures, Peter Ferencz, președintele Consiliului Județean Mureș, Constantin Bretfelean, directorul Direcției Poliția Locală a Primăriei Tîrgu Mureș, Petru-Alexandru Frătean  – senator PSD, Gl.mr Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veterranilor de Război, filiala Mureș, conf. univ.dr. Adrian Șimon, A.N. Culturl Eroilor filiala Mureș, col. r. Aurel Bochiș, Clubul Ofițerilor de Tancuri Mureș și mr. Sergiu-Petru Colceriu, Garnizoana Tîrgu Mureș.

În Municipiul Tîrgu Mureș ceremonia s-a desfășurat la Monumentul Ostașului Român din Piața Trandafirilor, în municipiul Reghin la monumentul de la intersecția străzilor Gurghiului și Iernuțeni, iar în orașul Iernut la monumentul eroilor situat în centrul localității.

 

Acțiunea a fost inițiată de Ministerul Apărării Naționale și se circumscrie manifestărilor incluse în Programul național prilejuit de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE