Deputatul Florin Buicu a preluat proiectul AMPER de reducere a birocrației în școli Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 255 Vizualizări

Deputatul Florin Buicu a preluat proiectul AMPER de reducere a birocrației în școli

Asociația Pentru Minți Pertinente (AMPER) a publicat studiul „Reducerea birocrației în școlile din România. Soluții legislative pentru digitalizarea educației”. Lucrarea a fost realizată la comanda AMPER, avându-i ca autori pe av. dr. Brîndușa Gorea și av. Doru Iulian Blaj. Documentul pleacă de la analiza tuturor actelor normative care reglementează funcționarea sistemului educațional, trece în revistă avantajele digitalizării înscrisurilor școlare, precum și legislația privind semnătura electronică, arhivarea electronică și activitatea electronică notrarială.

Directorul executiv al AMPER, Cătălin Hegheș, a declarat luni, 29 august, într-o conferință de presă, că proiectul AMPER a fost preluat de către deputatul de Mureș, conf. univ. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, unic inițiator, care ar putea să-l transforme în inițiativă legislativă. Cătălin Hegheș a explicat că legea nu obligă școlile să treacă la digitalizare, ci Consiliile de Administrație ale școlilor vor decide dacă digitalizează sau nu tot ce înseamnă activitatea lor.
„Vorbim despre un proiect punctual de reducere a birocrației din educație prin digitalizare. Proiectul nu este foarte nou, dar nici foarte vechi. Studiul a fost publicat anul acesta. Am trimis proiectul la Ministerul Educației, Guvern, Secretariat General al Guvernului și la mai multe ministere, dar nu am primit absolut niciun răspuns. După ce s-a schimbat ministrul Educației l-am trimis încă o dată și, de asemenea, nu am primit răspuns (…) Proiectul pleacă de la o analiză a situației curente și a modului în care se derulează activitatea în învățământ, dar și partea juridică și implicațiile juridice din spate, resorturile care fac să funcționeze sistemul de educație, și ajunge la concluzia că educația este unul dintre cele mai nedigitalizate domenii. Spre deosebire de multe alte proiecte legislative, acest proiect nu are nevoie de funcționare efectivă după adoptare, de normele de aplicare. În cazul fericit în care va fi adoptat de Parlament, publicat în Monitorul Oficial după semnătura Președintelui, poate începe să producă efecte”, a declarat Cătălin Hegheș.

„Un proiect bun provenit din comunitate”
Conf. univ. dr. Florin Buicu a declarat că își asumă un proiect bun provenit din comunitate și își dorește ca acest proiect de lege, rezultat al muncii unor tehnicieni, să poată fi transformat în lege. Proiectul a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților în data de 25 august, va intra pe circuitul legislativ în termen de 30 de zile de la data discutării în Biroul Permanent, care va fi pe 1 septembrie. Consiliul Legislativ își va da punctul de vedere și proiectul va merge către Guvern, iar de la acea dată Guvernul va avea un termen de 60 de zile pentru a-și emite punctul de vedere.
„În momentul de față, avem reglementate semnătura electronică, autentificarea notarială electronică, avem legi care construiesc practic cadrul de funcționare a informatizării învățământul preuniversitar, dar nu aveam acest proiect. Proiectul oferă cadrul învățământului preuniversitar de informatizare și de debirocratizare. Nu obligă, ci dă posibilitatea învățământului preuniversitar de a-și gestiona și arhiva electronic documentele. Înseamnă un câștig pentru cei care lucrează în învățământ, dar și pentru beneficiarii sistemului de învățământ. Consiliile de Administrație ale școlilor au posibilitatea de a urmări un registru electronic al tuturor elevilor din România. În momentul de față, dacă în învățământul universitar avem un registru matricol în format electronic al studenților, pentru învățământul preuniversitar acest lucru nu este posibil, pentru că nu există această lege”, a precizat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE