Home / Comune / Festivalul Văii Gurghiului va deveni renumit, unul de tradiție

Festivalul Văii Gurghiului va deveni renumit, unul de tradiție

Distribuie

Una din gazdele celei de-a XI-a ediții a Festivalului Văii Gurghiului,

președintele Asociației Comunității Văii Gurghiului, Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu, a fost implicat în dubla sa calitate pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a serbării uneia dintre cele mai frumoase zone a județului Mureș.

Reporter: Cum considerați această a XI-a ediție?

Laurențiu Boar: „Ne-am pregătit ca de fiecare dată cu toate resursele posibile. Suntem la a XI-a ediție, eveniment devenit deja tradiție și mă bucur că toate comunele de pe Valea Gurghiului participă de fiecare dată trup și suflet. Are loc chiar o competiție între noi, fiecare comună încercând să-și aranjeze cât mai frumos satul alegoric, casa tradițională. Chiar doresc să mulțumesc fiecărui primar și consiliilor locale pentru modul în care se implică, atât celor care au fost până în prezent, cât și celor care au fost aleși pe parcurs. Mulțumiri trebuie să adresăm și directorului festivalului, Neluțu Gliga, dar și tuturor celor care au pus umărul ca fiecare ediție să de desfășoare în cele mai bune condiții. Aici nu trebuie să-i uităm nici pe cei care au făcut eforturi pentru amenajarea satului alegoric, a caselor alegorice a fiecărei comune, dar nici pe domnul Ciprian Dobre, fostul președinte al Consiliului Județean, cel care a venit cu inițiativa care a dus la înființarea acestei importante sărbători, cel care a inițiat și festivalul de pe Valea Mureșului.

Rep.: Ați avut obstacole greu de trecut în vreuna din ediții?

L.B.: La patru ani sunt alegeri, dar fiecare dintre cei care au trecut pe la primării și prin consiliile locale au fost alături și au susținut continuitatea acestui festival. Nu putem spune că am avut vreodată piedici sau obstacole și, așa cum se vede, lucrurile decurg de fiecare dată normal.

Rep.: Care erau așteptările de la această ediție?

L.B.: De fiecare dată ne dorim să vină cât mai multă lume, să se simtă bine, să se distreze, și ne rugăm să avem timp frumos. Se vede că și Dumnezeu iubește aceste locuri și ne binecuvintează de fiecare dată cu vreme prielnică. Îmi amintesc că în precedenții 10 ani, într-unul singur a plouat înaintea deschiderii. Atunci l-am avut invitat pe Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț, iar când a început slujba s-a oprit ploaia, care a reînceput după focul de artificii de după închiderea festivalului.

Rep.: Reușiți să aduceți de fiecare dată ceva nou?

L.B.: În fiecare an venim cu ceva nou pentru vizitatori, să nu devină ceva monoton. Chiar aș ține să felicit firmele Gliga și comuna Solovăstru, care la această ediție au venit cu noi construcții. La firma Gliga și anul trecut s-a venit cu un stand nou, iar acum există o casă nouă, cu specific tradițional. Comuna Solovăstru și-a ridicat la rândul lor cu un stand nou, pentru primirea oaspeților.

Rep.: Ce speranțe vă puneți în acest festival?

L.B.: Avem mari speranțe pentru viitor cu acest festival, dar nu numai speranțe, ci și siguranță. Suntem convinși că acest festival va dăinui și va deveni unul de renume.

Rep.: Ați recomanda ceva în mod special vizitatorilor, tradiționali, sau celor care vin pentru prima dată aici?

L.B.: N-aș putea spune că recomand ceva în mod deosebit. Aș recomanda mai degrabă să treacă pe la fiecare sat alegoric, să admire exponatele, să aleagă din bunătățile culinare tradiționale oferite și să se simtă bine.

gurghiu 2AÎntoarcere în timp și ambianță de basm la Casa alegorică Gurghiu

Unul dintre principalii responsabili cu amenajarea satului alegoric aparținător de comuna Gurghiu este Lászlo Levente. Acesta se ocupă de amenajarea și buna funcționare a standurilor aparținătoare de comuna Gurghiu. Pe lângă casa tradițională, în care pot fi găsite straie și un elte ale strămoșilor, strânse și conservate cu grijă, iar standul cu produse culinare specifice locului are o mare varietate. Alături, bucătăria fumegă de focul mocnit al ceaunului, iar pe grătare se pregătesc renumitele „boțuri”, dar nu numai.

gurghiu 2B„Sperăm și avem încredere după această a XI-a ediție ca această serbare să persiste. Noi încercăm să oferim oamenilor tot ceea ce pot avea ei în minte legat de tradiții, mirosuri, camerele bunicilor, ajungând până la cele gustative. Toate acestea ne amintesc de copilărie, practic vizitând casele alegorice retrăim copilăria”, ne introduce în atmosferă Lászlo Levente

DSC_0107Adevărată retrăire a copilăriei

Lucrurile inedite amenajate în fața casei alegorice sunt admirate de vizitatori, mulți dintre ei căutând instantanee, folosindu-se de noua tehnologie, cu aparate foto sau telefoane performante. Atenția o atrag câteva obiecte prezentate în premieră: un buchet de mireasă, o poșetă, o brățară, toate confecționate din plante suculente, cum este cactusul. Fiica gazdei, Katinka tocmai pregătește un lănțișor cu medalion, tot din plante. Un aranjament „de familie”, cu nevasta servindu-și bărbatul la masă, este postat în fiecare an la intrare, iar vizitatorii nu ezită să-și imortalizeze imaginea alături de aceștia, lângă care a apărut în acest an un câine confecționat din trestie. Bineînțeles, toate acestea trebuiesc refăcute pentru fiecare ediție. La a patra ediție se află o „casă a piticilor” în minuatură, inspirată dintr-un basm, aranjament care constituie un deliciu pentru copii, dar care an de an necesită din această cauză „renovări”. Tot acest ansamblu este realizat de membrii faliliei Lászlo. Mai puțin ansamblul scuptural din piatră, care a fost executat în decursul a mai multor ani de către un meșter cioplitor în piatră și lemn din localitatea Glăjărie. „Înainte de intrarea în iarnă, uneori mai avem nevoie de operații de conservare, dar au deja câțiva ani vechime și se vede că meșterul care le-a conceoput este unul dintre cei mai pricepuți”, specifică gazda casei alegorice.

gurghiu 3Prezență în mediul natural, standul Colegiului Silvic Gurghiu

Colegiul Silvic Gurghiu este prezent în fiecare an cu un stand la Festivalul Văii Gurghiului. Responsabilul acestui stand este însuși directorul colegiului, Marcel Mîndru.

„Faptul că avem 123 de ani de existență de învățământ silvic în comună spune multe. În fiecare an ne prezentăm cu un stand, de fiecare dată cu o altă tematică. Anul trecut ne-am prezentat cu imagini cu speciile de vânat, în mediul lor natural, cu vegetația adecvată, încercând să imităm cât mai bine mediul de viață în care trăiesc. În acest an am ales amenajarea unui salon de vânătoare, în care se află trofee cu animalele care trăiesc în zonă: capră, cerb carpatin, mistreț”, ne specifică directorul Colegiului Silvic din localitatea mureșeană.

O parte din exponate provin din colecția școlii, alta de la unii vânători, care și-au împrumutat trofeele. În mijlocul salonului, pe un ecran sunt prezentate diverse imagini de la concursurile la care au participat elevii instituției, interne sau internaționale, de competențe în silvicultură, recunoașterea speciilor forestiere și alte probe din cele 13 specifice domeniului. Aceste rezultate nu sunt deloc neglijabile, diplomele și cupele obținute în Austria, Germania, Italia, sau la cele naționale fiind o dovadă că la Colegiul Silvic Gurghiu sunt pregătiți oameni competenți. Deși în vacanță, mulți dintre elevii Colegiului și-au sacrificat din timpul lor pentru a ajuta la amenajarea standului și a prezenta și ei detalii despre exponate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Lansarea volumului III din seria “Războiul Monumentelor

Distribuie Sala Mică a Palatului Culturii a găzduit duminică, 24 martie, de la ora 13.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.