Home / Administratie / FOTO: Sărbătoare cu gândul la Eroi, la Sărmaşu

FOTO: Sărbătoare cu gândul la Eroi, la Sărmaşu

Distribuie

1Comunitatea din Sărmaşu şi-a sărbătorit între 26 şi 28 august cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor Oraşului, manifestare care a oferit şi în acest an sărmăşenilor un bogat program cultural, educativ, sportiv şi artistic.

Tricolorul, sfinţit şi arborat pe catarg

Debutul evenimentului a avut loc vineri, 26 august, în Parcul „Monumentul Eroilor” din localitate, în prezenţa unor reprezentanţi ai instituţiilor şi partidelor politice judeţene: Nagy Zsigmond – subprefectul judeţului Mureş, Cristian Chirteş – deputat PNL, Vasile Gliga – deputat PSD şi preşedintele PSD Mureş, consilierii judeţeni liberali Mara Togănel, Bianca Minodora Teth şi Marius Tiberiu Baciu şi Doru Oprişcan – liderul PNL Mureş. Gazde au fost, şi în acest an, ing. Ioan Mocean şi Sallai Imre, primarul respectiv viceprimarul oraşului Sărmaşu.

A sarmasu

„Genericul Zilelor Oraşului Sărmaşu este axat pe omagierea a 100 de ani de la intrarea României în primul Război Mondial, fapt pentru care deschiderea festivităţilor a avut loc prin sfinţirea şi ridicarea pe catargul din centrul oraşului a Drapelului Naţional şi bineînţeles o slujbă de pomenire a celor care sunt eroii neamului românesc, căzuţi în toate conflagraţiile Armatei Române, nu numai în Primul Război Mondial. Cred că în istoricul manifestărilor noastre dintotdeauna din cele 14 ediţii au început cu omagierea eroilor neamului, pentru că datorită lor suntem aici, în aceste momente, împreună”, a afirmat ing. Ioan Mocean.

B sarmasu

Recunoştinţă pentru veteranii de război

În numele autorităţilor locale din Sărmaşu, ing. Ioan Mocean a oferit o Diplomă Aniversară pentru cel mai vârstnic cetăţean al oraşului, Avram Trânc, în vârstă de 104 ani, absent din păcate de la ceremonie. De asemenea, primarul oraşului Sărmaşu a premiat veteranii de război ai aşezării, respectiv Teodor Iclodean şi Aurel Hulpe. „Din păcate, în urmă cu 16 ani când am intrat în administraţia publică locală oraşul Sărmaşu număra peste 25 de veterani de război în viaţă. Iată, în 2016 au mai rămas doi. Dumnezeu să îi odihnească pe cei plecaţi dintre noi”, a afirmat ing. Ioan Mocean.

E sarmasu

Versuri patriotice, de Mircea Dorin Istrate

După tradiţionalele mesaje şi gânduri pozitive transmise sărmăşenilor de către Nagy Zsigmond, Cristian Chirteş, Vasile Gliga şi Doru Oprişcan, un alt invitat special, doctorul în istorie Felician Suciu, a trecut în revistă o perioadă de câţiva ani din Istoria României, cu accent pe intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial, în 1916. „Ceea ce ar fi interesant de ştiut este că nemulţumirile mari au plecat prin 1877-1878. Marile puteri care existau sau care s-au mai creat între timp au avut tot timpul o nemulţumire legată de teritorii, legată de populaie şi evident de puterea pe care puteau să o deţină. Anglia şi Franţa erau nemulţumite în primul rând de ascensiunea unei superputeri, Germania”, a afirmat dr. Felician Suciu.

C sarmasu

Un alt moment cu impact emoţional puternic i-a aparţinut părintelui protopop onorific Bucur Ilie Caşu, care s-a aflat în fruntea soborului de preoţi ce a oficiat serviciul religios în cinstea eroilor Armatei Române şi care a recitat poemul patriotic „Veghetorii stâlpi de ţară” semnat de Mircea Dorin Istrate. „E o zi specială pentru fiecare dintre noi care la înălţarea drapelului scump şi sfânt românesc, în culorile roşu, galben şi albastru, cred că am simţit fiori, cred că ne-a făcut pe fiecare dintre noi să ne trezim la realitate, să ne aducem aminte de acest pământ românesc, de moşii şi strămoşii noştri, de înaintaşii noştri şi poate de cei peste 1.650.000 de fraţi ai noştri care în toate războaiele care au fost nevoiţi să le ducă şi-au dat obolul lor pentru neam şi ţară şi pentru Dumnezeu”, a transmis părintele protopop onorific Bucur Ilie Caşu mesajul Bisericii Ortodoxe din Sărmaşu.

Ceremonia de deschidere a Zilelor Oraşului Sărmaşu a mai cuprins un moment artistic susţinut de rapsodul popular Lăurean Pop din Vişinelu, care a interpretat o baladă dedicată eroilor de război din Sărmaşu, o depunere de coroane de flori şi defilarea gărzii de onoare.

G sarmasu

Cultură, sport şi muzică

Conceput pentru a satisface toate gusturile cetăţenilor, programul Zilelor Oraşului Sărmaşu a fost din nou la înălţime. Astfel, pe parcursul celor trei zile, la capitolul cultură, Parcul Central a găzduit cea de-a treia ediţie a expoziţiei de artă tradiţională „Lada de zestre a bunicii” şi artă culinară „Bucătăria bunicii”, precum şi o expoziţie de artă plastică şi fotografie, în incinta Primăriei a avut loc o reuniune culturală cu tema „Academia Română – 150 de ani”, pe scena din Parcul Central elevii din localitate au susţinut un excelent program artistic, aceeaşi scenă găzduind şi Festivalul cântecului şi jocului popular de pe câmpie.

Sportul a fost şi el foarte bine reprezentat, prin organizarea unor competiţii de tenis de masă, şah, tenis de câmp, volei, baschet, minifotbal, precum şi un meci amical de fotbal cu una din rivalele din zonă, respectiv cu echipa comunei Zau de Câmpie.

În privinţa artiştilor, pe scena din Sărmaşu au evoluat Duada Alexandra Sheilla Rusu, Alexandru Rusu, Cristina Crăciunescu, Raul Covaci, Sergiu Vitalian Vaida şi nănaşii, Diana Mădălina Nap, New Proscenium, Syntia, Cargo, Cristian Pomohaci, Ancuţa Fărcaş, Atmosfera, Corax şi Lidia Buble.

Nu în ultimul rând, din programul Zilelor Oraşului Sărmaşu din acest an mai amintim următoarele momente: Expo Taurine Sărmaşu 2016, decernarea diplomelor „Nunta de Aur” şi parada portului popular.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.