Soluții pentru diminuarea migrației medicilor români Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 382 Vizualizări

Soluții pentru diminuarea migrației medicilor români

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, deputatul de Mureș conf. univ. dr. Florin Buicu, a declarat luni, 29 august, într-o conferință de presă, că un venit care să crească predictibil ar putea determina medicii și personalul medical din România să nu mai părăsească țara. Potrivit acestuia, doar în acest fel se va putea îmbunătăți numărul de angajați din sănătate.

„Există studii care arată că motivația și satisfacția personalului medical nu este determinată numai de venituri. Veniturile sunt într-adevăr pe primul loc în opțiunile, motivația sau satisfacția în muncă a personalului medical. Există și alte elemente, cum ar fi dotarea tehnologică, siguranța în muncă, predictibilitatea, utilizarea sau asigurarea de către spital a medicamentelor, a materialelor sanitare necesare, nu numai a dotărilor, a echipamentelor și a aparatelor. Există specialități deficitare la nivel european, iar anestezia și terapia intensivă este o specialitate deficitară la nivel european. Ne pleacă oamenii din ATI și din urgență pentru că în Europa oferta este foarte mare. State precum Franța acordă salarii și de șase, șapte, opt ori mai mari decât salariile pe care le acordă România. România nu poate crește salariile de azi pe mâine, nu poate tripla sau nu poate da salarii de cinci sau șase ori mai mari imediat, dar un venit care să crească predictibil probabil că va determina personalul medical să gândescă de două ori înainte de a lua decizia de a pleca. Această creștere a veniturilor va determina probabil pe termen mediu și lung o rămânere a personalului medical în România. Cei care au luat deicizia să plece vor pleca, chiar dacă vor primi 100, 200 sau 300 de lei în plus la salariu”, a precizat conf. univ. dr. Florin Buicu.

„Veniturile personalului medical să poată fi predictibile”
Conf. univ. dr. Florin Buicu a afirmat că trebuie gândit un sistem prin care salariul de bază și gărzile să fie plătite din bugetul de stat, iar componenta variabilă a venitului medicului să fie plătită din asigurările sociale de sănătate, astfel încât să fie acoperită și nevoia statului de a asigura continuitatea activității medicale, dar în același timp să fie stimulată și concurența între personalul medical care își desfășoară activitatea în sănătate.
„Trebuie gândit un sistem prin care pentru o perioadă lungă, de cinci, zece ani, veniturile personalului medical să poată fi predictibile. Personalul medical sau cei care vor să intre în sistemul de sănătate din România să știe că peste cinci ani veniturile în calitate de medic sau de asistent în România vor fi următoarele. Doar tipul acesta de politică va putea determina o îmbunătățire a numărului de angajați din sănătate. În România, în sistemul public de sănătate avem 15.000 de medici. Aceștia sunt medicii plătiți din asigurări în sistemul public. Tot în sistemul public mai avem un număr de medici care sunt plătiți din bugetul de stat prin transferuri, iar aici mă refer la cei care lucrează în centrele de primiri urgență sau cei din programe. Probabil că o plată a gărzilor și a salariului de bază pentru medici din bugetul de stat, nu din asigurările de sănătate, va putea determina o creștere a veniturilor medicilor, astfel încât componenta din asigurările de sănătate să fie una variabilă, care să țină de performanța fiecărui medic”, a explicat conf. univ. dr. Florin Buicu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE