Home / Slider / FOTO: Rotary Community Corps Idicel Pădure. O poveste altfel

FOTO: Rotary Community Corps Idicel Pădure. O poveste altfel

Distribuie

1Frumosul sat de pe valea Mureșului superior învecinat în antichitate cu provincia romană Dacia Porolissensis și atestat documentar din 1393, cândva o comunitate prosperă, trece azi prin drama satului românesc.

După 1989 a cunoscut o degradare vizibilă, de la an la an, începutul fiind reprezentat de destructurarea entităților economice din sat, exodul tinerilor către zone în care își puteau câștiga existența, dispariția continuatorilor tradițiilor populare, declinul educațional și nu în ultimul rând dispariția modalității de asigurare a sănătății umane. De-a lungul timpului postdecembrist, viața sătenilor a fost presărată cu promisiuni politice sau ale unor investitori, de rezolvare a problemelor lor și de dezvoltare a satului, dar totul a fost un surogat, fără realizări concrete pentru comunitate.

Mulțumesc prietenului meu Cristian Tălmăcean din cadrul Clubului Rotary Târgu-Mureș, care a avut răbdarea sau poate inspirația să redescopere acest sat și care ne-a mobilizat pe noi, ceilalți membrii ai clubului să încercăm să aflăm tainele, problemele și frământările acestei comunități. Personal, după prima vizită, m-am simțit sentimental atașat acestui sat pentru că în urmă cu aproape opt decenii bunicul meu a sălășluit pe aceste meleaguri, fiind notar în această zonă. Așa s-a născut dorința de a descoperii ceea ce am auzit de la tatăl meu despre această zonă, despre sat, despre tradiții despre oamenii de aici. Vreau să mulţumesc pe această cale oamenilor cu care m-am întâlnit pentru că m-au primit şi poate m-au acceptat, unii dintre ei deschizându-şi sufletul în faţa mea.

În urma discuțiilor cu oameni de vază din sat, Gavril Decebal Pop, învățătorul din sat, fostul profesor de biologie Simion Chebuț, maestrul cojocar Grigore Covrig, sculptorul Ioan Moldovan și mulți alți săteni, am ajuns la concluzia că putem face ceva. Așa s-a născut Rotary Community Corps Dacia Porolissensis Idicel Pădure, sub cupola Clubului Rotary Târgu-Mureș, o inițiativă lansată oficial la 26 august 2016, care prin proiectele ce urmează să le deruleze de-a lungul a trei ani, poate să contribuie la rezolvarea unora dintre problemele acestui sat. Pe scurt, aceasta este povestea unei munci de aproape patru luni de discuții, întâlniri cu oamenii, identificarea unor probleme reale ale satului. Pentru că nu ne-am propus să mutăm munții, primul proiect al RCC Idicel Pădure împreună cu Clubul Rotary Târgu-Mureș este cel în care dorim susținerea sistemului educațional din sat, prin reabilitarea infrastructurii școlare: mobilier, manuale, cărți, rechizite, apă caldă. Pe această cale mulțumesc Primăriei comunei Brâncovenești, domnului primar, pentru sprijinul pe care îl acordă comunității din Idicel Pădure.

Evenimentul de lansare a RCC Idicel Pădure, a fost unul inedit pentru că este primul Corp Comunitar al Clubului Rotary Târgu-Mureș, iar la manifestare am fost susținuți de Guvernatorul Districtului 2241, România și Republica Moldova, Mircea Ștefan Solovăstru, care a declarat încă de la numirea în funcție că prioritățile mandatului său vor fi educația și sănătatea și implicit susținerea acestui proiect al clubului, secretarul general al Districtului Andrei Moscviciov, asistent al guvernatorului Jeszenszky Attila, reprezentanți ai Cluburilor Rotary Maris, Teka, Sovata, Reghin și Bistrița, iar pe această cale doresc să le mulțumesc pentru sprijin și încredere.

Inedită a fost și primirea noastră în sat, de către Gavril Decebal Pop, în fața Bisericii Ortodoxe, în costume populare, unde după un scurt istoric al satului realizat de profesorul Chebuț, părintele Micu ne-a prezentat un amplu istoric al frumoasei biserici din 1903. Aici am aflat, ceea ce aveam să constatăm mulți dintre noi, că idicenii sunt oameni ospitalieri și iubitori, așa că drumul nostru a continuat la Dulceața lu΄ Răzvan, sau cum au început să îi spună mulți ”Răzvănărie”, o fabrică care produce dulceață ecologică. După ce ne-am ”îndulcit” cu multă dulceață am trecut pe valea cealaltă la mătușa Rafila de 82 de ani care ne-a prezentat micul muzeu al satului și modul în care se face o pâine de casă și celebrele urdoici. Popasul nostru s-a terminat la Căminul Cultural unde am asistat la un festival de jocuri și cântări susținut de bătrânii, tinerii și copii din sat. Așa am întrezărit speranța că aceste tradiții nu vor fi uitate.

Nu pot să nu apreciez stăruința și strădania prietenilor mei din Clubul Rotary Târgu-Mureș, Silviu Puni, Jakab Szabolcs, Daniel Ștefan, Sorin Pop, Octavian Lipovan, Cristian Boeriu, Gheorghe Bueșteanu care au susținut prin toată ființa lor demararea acestui proiect.

La finalul acestei poveşti îndemnul meu către idiceni este legat de conștientizarea faptului că nu o să vină nimeni să muncească, să gândească sau să le rezolve problemele și ei, comunitatea sunt cei care trebuie să facă asta.

Îi îndemn să nu își abandoneze viitorul pentru că tinerii sunt viitorul satului, așa că cea mai utilă investiției în viitor este în tineri.

Îi îndemn să nu își uite tradiţiile şi obiceiurile. Faceți-le să sclipească iar!

 

Mircea SUCIU,

Președinte Club Rotary Târgu-Mureș 2016-2017

2

3

4

5

6

7

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.