Share

Home / Cultură / VIDEO, FOTO: Sărmăşenii, mândri de „Bucătăria bunicii” şi „Lada de zestre”

VIDEO, FOTO: Sărmăşenii, mândri de „Bucătăria bunicii” şi „Lada de zestre”

1
Cea de-a treia ediţie a expoziţiei de artă tradiţională „Lada de zestre” şi a expoziţiei de artă culinară „Bucătăria bunicii” s-a desfăşurat vineri, 26 august, în debutul celei de-a XIV-a ediţii a Zilelor Oraşului Sărmaşu, în prezenţa localnicilor şi a invitaţilor speciali, respectiv reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi ai partidelor politice mureşene.

De la costume populare…

Ghidul invitaţilor speciali la vizitarea caselor alegorice amenajate cu mult gust în Parcul Central al localităţii a fost ing. Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu.„Expoziţia scoate din lada de zestre a bunicii costumele noastre populare cu care ne mândrim că sunt purtate de concetăţenii noştri”, a afirmat ing. Ioan Mocean, care a apreciat apoi şi gustul inconfundabil al preparatele tradiţionale cu care gazdele caselor alegorice şi-au servit musafirii.

2

… la bunătăţi

Aşa cum era de aşteptat, delicatesele s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, bucatele de la casele alegorice acoperind o gamă variată de gusturi: de la mâncarea pentru vegetarieni, la preparate tradiţionale la cuptor, până la gulaş, iahnie de fasole şi sarmale. „Am venit cu pâine de casă, slănină, prăjitură, palaneţe cu brânză şi cu varză, scoruşe, colaci, cozonac, mălai, brânzoici, pâine… toate făcute la cuptorul de acasă, ca la ţară. Eu singură le-am făcut. Aşa mâncăm, nu doar de sărbători. În toată sâmbăta facem în cuptor palaneţe cu brânză, urdă, varză, ceapă… Facem şi pâine şi mălai cu lapte. Am învăţat de la bunici”, a afirmat tanti Maria Lumperdean. „Am venit la invitaţia doamnei directoare Dinuca Burian, în cadrul grupului folcloric „Graiul câmpiilor” şi cu ocazia festivalului de tradiţii de pe câmpie ne-am gândit să organizăm o masă vegetariană, cu produse preparate din legume, fructe, cereale, seminţe şi nuci, într-un mod simplu, practic şi la îndemâna oricui”, a mărturisit şi Elena Aluaş, o doamnă care ar putea concura cu cei mai buni maiştri culinari.

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

S-a deschis sesiunea de înscrieri la expoziţia-concurs Confluențe 3

Muzeul Județean Mureș organizează cea de-a treia ediție a expoziției-concurs Confluențe în cadrul festivalului Vâltoarea …

Share
Share