ASTUR, promovarea culturii și tradiției românești Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 482 Vizualizări

ASTUR, promovarea culturii și tradiției românești

 

Asociația pentru dezvoltarea turismului “ASTUR” Mureș prin prezența președintelui asociației Ștefan Petru Runcan și a dr. ing. Tripon Avram de la Universitatea „Petru Maior”,  a organizat,  miercuri 31 august, în Sala Europa din incinta Hotelului Grand, o conferință de presă privind  încheierea proiectului „Muzeul de Etnografie Reghin – cultură și tradiție”. Proiectul a fost finanțat în anul 2011 de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenție 5.3. Cu acest prilej, în municipiul Reghin a avut loc cea de-a V-a ediție a manifestărilor desfășurate pentru „Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică, Operațiunea – Dezvoltarea și consolidarea turismului intern, prin sprijinirea promovării produselor specifice și a activităților de marketing specifice”.

Asociația pentru dezvoltarea turismului “ASTUR” Mureș a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o serie de manifestări ocazionate de încheierea proiectului „Muzeul de Etnografie Reghin – cultură şi tradiţie”.

Manifestările au avut loc cu sprijinul Primăriei Reghin în colaborare cu Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Gliga TV, Oviram SRL Reghin, Goapp SRL și Autoritatea Națională pentru Turism. Acestea au cuprins dezbateri, prezentări, expoziții cu produse artizanale, lansarea  noilor broșuri, calendare, cărți poștale și pliante dar și prezentarea muzicii și a dansurilor populare specifice zonei, a poveștilor si povestirilor de la bunici.

Activitățile au cuprins și prezentarea a două proiecte  noi, de către dr. ing. Tripon Avram (Universitatea „Petru Maior”) și Ovidiu Simon (Goapp SRL) care prin desfășurarea lor vor să asigure o continuitate în promovarea valorilor de cultură și tradiții din Reghin în colaborarea cu autoritățile și climatul de afaceri din Reghin. Calitatea și utilitatea manifestărilor realizate de catre ASTUR în folosul comunității din Reghin, promovează cu succes potențialul turistic și de cultură al zonei.

Despre Muzeul Etnografic Reghin

Organizat din dorința de a conserva și valorifica expozițional monumente de arhitectură, instalații tehnice și obiecte de artă populară, muzeul își are începuturile în anul 1960, avândul ca fondator pe etnograful Anton Badea. Conştient de transformările rapide ce se petreceau în satul românesc a achiziţionat ce era edificator pentru viaţa materială şi spirituală a satului, de la unelte tradiţionale, obiecte de uz casnic, piese de interior, pînă la monumente de arhitectură populară şi instalaţii ţărăneşti. La început, obiectele de artă populară aduse din sate, au fost strânse şi depozitate într-o sală a Casei de Cultură din Reghin, iar în anul 1962 au fost transferate la sediul muzeului, clădire construită în 1892 şi înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice şi de Arhitectură din România.

Din patrimoniul muzeului, ajuns la 8000 de obiecte, în decursul anilor, au fost selectate, pe baza planurilor tematice, piesele expuse în cele patru expoziții permanente, 250 de expoziții temporare organizate în țară și străinătate, precum și în cele din Secția în aer liber.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE