Sectoarele economice ce au raportat cele mai bune rezultate la 6 luni Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 354 Vizualizări

Sectoarele economice ce au raportat cele mai bune rezultate la 6 luni

bursaLuna august a adus mult așteptatele raportări financiare pentru companiile listate la BVB.

Sectorul bancar a fost și în acest an unul dintre sectoarele care a suprins plăcut investitorii prin prisma rezultatelor bune raportate de companii. Băncile BRD și Erste au anunțat ambele profituri impresionante iar Banca Transilvania s-a menținut deasemenea la înălțime raportând un profit mai mare cu 14,3% față de semestrul 1 a anului 2015 dacă excludem câștigul din achiziția Volksbank.

Un alt sector care a evoluat conform așteptărilor este cel al construcțiilor. Teraplast, cel mai mare mai mare procesator de PVC din România, a raportat un profit net de 26.1 milioane lei mai mare cu 133% decât în S1 2015 iar Prebet, producător de prefabricate din beton a raportat un profit net de 1,8 milioane lei în creștere cu 116% față de perioada similara a anului trecut.

Un sector care iasă anul acesta din umbră este cel al producătorilor de medicamente. Biofarm, Zentiva și Antibiotice Iași înregistrând profituri în creștere atât în T2 cât și pe semestrul 1 al acestui an.

Analizând rezultatele companiilor din segmentul principal al bursei din totalul de 75 de companii tranzacționate pe segmentul principal 60 au încheiat semestrul întâi pe plus iar dintre acestea 40 au înregistrat un profit în creștere față de semestrul 1 a anului 2015.

Companiile din sectorul de utilități sunt cele care au dezamăgit cel mai mult investitorii acestea fiind afectate de condițiile de reglementare mai dure impuse de ANRE. Astfel, Transelectrica a raportat un profit net mai mic cu 33% față de cel din semestrul întâi a anului 2015 rezultatul fiind afectat de scăderea exporturilor de energie dar și de tarifele mai mici impuse de ANRE. Investitorii nu au ezitat să penalizeze imediat rezultatul slab raportat de companie, acțiunile Transelectrica coborând cu 5 procente în ziua publicării rezultatelor.

Transportatorul de gaze Transgaz a raportat deasemenea un profit în scădere rezultatele fiind afectate de consumul redus de gaze la nivelul țării care a dus la o scădere cu 9 procente a cantității de gaze transportată. Acțiunile companiei au rezistat destul de bine anunțului fiind cotate acum la un preț de 286 lei/acțiune.

Investitorii sau pasionații de investitii la bursa urmăresc cu mare atenție raportările finaciare semestriale publicate de companii și își reevaluează în acestă perioadă portofoliile majorând pozițiile pe companiile ce raportează profit în creștere și reducând sau chiar eliminând din portofoliu companiile care raportează pierderi sau profit în scădere.

Rareş MIHĂILĂ,

Co-fondator Invest Club Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE