Home / Cultură / Bucurii muzicale la Filarmonică în debut de stagiune

Bucurii muzicale la Filarmonică în debut de stagiune

Distribuie

Filarmonica Târgu-Mureș a deschis joi, 1 septembrie cea de a șaizeci și șaptea stagiune printr-un concert dirijat de maestrului Konrad von Abel din Germania. Programul serii a cuprins Uvertura “Egmont” de Ludvig van Beethoven, Simfonia nr. 8 “Neterminata” de F. Schubert și Simfonia în re minor de C.Franck. ”Am deschis o filă nouă în istoria instituției noastre de suflet iar colectivele artistice și colegii din administrație dorim să vă delectăm prin tot ceea ce se va întâmpla în minunata Sală de concerte din Palatul Culturii în noua serie de concerte permanente”, a precizat Vasile Cazan, dirijor, manager al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Filarmonica Națională Ungară la Târgu-Mureș

Unul din momentele de vârf ale începuutului de stagiune îl reprezintă Concertul extraordinar vocal-simfonic al Filarmonicii Naționale Ungare de joi, 8 septembrie, ora 19.00 dirijată de celebrul Kocsis Zoltán, ansamblu de talie mondială și care se va afla pentru a treia oară pe scena Filarmonicii târgumureșene în ultimii zece ani. Programul concertului poartă titlul “Doar din izvor curat”, expresie de referință din finalui Cantatei profane de Bartók Béla. De altfel întregul program al concertului oaspeților nostri cuprinde lucrări celebre din creația lui Bartók Béla și Kodály Zoltán. Pe finalul concertului va intra în scenă și Corul Mixt al Filarmonicii tîrgumureșene, colectiv artistic care pe parcursul întregului an își aniversează șase decenii de existență. Moderatorul concertului este Sebő Ferenc iar prezentarea în limba română este susținută de către o erudită personalitate din țara noastră, prof. univ. dr. Ioan Haplea de la Academia de muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Vor mai evolua în scenă cu prilejul acestui concert Taraful Parapács, Formația de dansuri Czifra, cântăreții de muzică populară Csizmadia Anna, Kubinyi Julia, Zsiko Zoltán, cântăreții de operă Balga Gabriella și Palerdi András precum și folcloristul Kurdi Gábor. Concertul este realizat cu sprijinul Fundației “Serviciul Public pentru Cultura Maghiară” din Budapesta.

Oaspeți din Japonia pe scena Filarmonicii

Joi, 15 septembrie dirijorul permanent al orchestrei Filarmonicii , maestrul Shinya Ozaki din Japonia se va afla pentru prima oară în noua stagiune la pupitrul dirijoral al orchestrei cu prilejul unui concert tradițional organizat în fiecare toamnă în colaborare cu asociația Kumamoto-România și Ambasada Japoniei în România. ”Cu acest prilej vor evolua în calitate de soliști, artiști din cele două țări, Chiyo Hagiwara din Japonia și două tinere talente,, flautista Csizmadi Kinga și oboista Völgyesi Bianca, eleve ale Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș, care vor beneficia de câte o bursă oferită de Asociația de prietenie Kumamoto – România. Concertul cuprinde lucrări referință din creația lui J.S.Bach, J.Haydn, W.A.Mozart, M.Mussorgsky și P.I.Ceaikovski”, a precizat Vasile Cazan. Excepționalul dirijor român, maestrul Ilarion Ionescu-Galați va dirija joi, 22 septembrie un Concert simfonic extraordinar din muzica popoarelor, un program foarte atractiv și variat din ceația lui C.M.von Weber, C.Saint-Saens, P.Sarasate, I.Albeniz, Nevit Kodalli, Florin Simion, A.Copland, Kodály Zoltán și Silvestre Revueltas. Solistul concertului este talentatul violonist Florin Galați.

Gáspárik Attila, invitat special

Ultimul concert al lunii va avea loc joi, 29 septembrie și aduce în scenă Castelul lui Barba Albastră, renumita operă în concert a lui Bartók Béla. ”Dirijorul concertului, maestrul Horváth József din Cluj Napoca îi are ca invițati pe soliștii vocali, soprana Molnár Maria și basul György Levente, rolul vestitorului fiindu-i atribuit actorului Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național din Tîrgu Mureș. Sunetul superb al orchestrei va fi îmbogățit cu cel al reginei instrumentelor, orga din Sala mare a Palatului, instrument la care va evolua organista Filarmonicii noastre, doamna Molnár Tünde”, afirmă directorul Filarmonicii.

 

De asemenea, verificati

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Distribuie Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.